JAKIE OPONY ?

Wszystkie informacje związane z Kawasaki ER5

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

Awatar użytkownika
mare36ks
Motocyklista
Imię: Marek
Miejscowość: Sulejówek
Numer GG: 6377445

Re: JAKIE OPONY ?

Post autor: mare36ks »

no wlasnie mam mozliwosc nabycia dost tanio kompletu Shinka i sie zastanawiam, tylko ze gumy by jechaly do mnie z drugiego kranca polski:)
Nie jestem zły, po prostu nie jestem dobry.
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
Awatar użytkownika
urbansan
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Urban
Miejscowość: Wa-wa
Plecak: Panna Urbanna :D
Garnek: RPHA 10+
Motocykl: SV1000

Post autor: urbansan »

Jestem ciekaw ile zaoszczedzisz i czemu zestaw jest taki tani :)
Virago 535 '93 -> kawa er-5 '02 -> hornet 900 '04 -> SV1000s '03
Awatar użytkownika
mare36ks
Motocyklista

przod 140, tyl 260zl
jednorazowa przysluga starego znajomego :)
najtansze maxxisy jakie znalazlem byly po 200 i 250zl, roznicy gigantycznej nie ma ale dobre i to, przy zalozeniu ze te marki sa mniejwiecej porownywalne

-- 05 Paź 2011, 14:28 --

zetknal sie ktos z szosowymi oponami firmy Mitas? nadaje sie to do czegos?
Awatar użytkownika
urbansan
Klubowicz
Klubowicz

Cos slyszalem, ale byly malo dostepne. Sa 20 zeta tansze niż te, ktore mozesz kupic w lokalnym sklepie? Wszystko to w miare jeden chuj. Cena opon 160 lub 180 zaczyna się od 500 zeta - tam jest się nad czym zastanawiac. Nasze gumy nigdy nie beda mialy roznych mieszanek w zaleznosci od pochylenia. Patrzylbym raczej na gleboskosc i ksztalt bieznika oraz na DOT i tyle.
Awatar użytkownika
mare36ks
Motocyklista

generalnie poprostu byly dostepne w okreslonym czasie a na kpl maxisow lub shinkow musialbym czekac, no nic zamowione zobaczymy jak sie prezentuje i sprawuje
Awatar użytkownika
DeFi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Rafał
Miejscowość: Września
Plecak: Brak
Garnek: LS2
Numer GG: 9958743
Telefon: 783757397
Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01

Post autor: DeFi »

A ja będę w przyszłym sezonie sprawdzał opony DURO. Podobno są z miękkiej mieszanki wiec powinny w miarę dobrze trzymać. Nawet gdyby miały się szybko skończyć to 130 zł za przód i 200 zł za tył to nie majątek :)
Obrazek
Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
Awatar użytkownika
urbansan
Klubowicz
Klubowicz

130 zeta przod... wiem, ze to mozliwe, ale opony do skuterow tyle kosztuja :p Z innej strony wszyscy mowia, ze to motorowery hehe:D
Awatar użytkownika
Buksu
Rowerzysta
Imię: Sebastian
Miejscowość: Warszawa

Post autor: Buksu »

Czytam temat opon i jestem zbity z tropu. Znajomi zdecydowanie odradzają mi zakup opon Shinko. Mechanik, który robi mi moto również powiedział, iż opony to jedyna rzecz na której nie warto oszczędzać. Powiem szczerze, że nie uśmiecha mi się bulić 850 pln za komplet Pirelli. Na pewno nie chcę używać motocykla na torze. Jednak lubię pobawić się na winklach. Dopiero uczę się jeździć i nie znam granicy możliwości swoich jak i motocykla. Oponę wymieniam po uprzedniej wymianie łożyska główki ramy. Motocykl ściąga na prawą stronę. Rama wydaje się bez przeszłości. Z lag też nie widać wycieków. Półka również prosta. Tył ustawiony poprawnie. Więc pozostaje przednia opona, która jest u mnie wyząbkowana. Jednak chcę wymienić komplet. Widzicie sens zakładania markowych sportowych opon za prawie 900 zł do 50-konnego motocykla. Doświadczeni motocykliści mówią mi "kup roczne markowe leżaki". Ktoś może wykazać różnicę między np Pirelli, Dunlopem a w/w Shinko bądź Promax. Nowe czy "leżaki"?? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mare36ks
Motocyklista

850zl raczej nie ale na allegro mozna by dobrac jakis komplet za 550-600zl, moj plan z tanimi nie wypalil wiec spokojnie szukam czegos przez zime, pewnie sie znajdzie :)

do jakiego wieku opon oplaca sie kupic tzw lezaki, wiem ze pisza 2 czy tam 3 lata ale to raczej zabieg zeby kupowac czesciej opony, jak jest w praktyce?
Awatar użytkownika
urbansan
Klubowicz
Klubowicz

@Buksu - jezeli sprzet moze chwilowo na kole wyciagnac 75Nm i ponad 100KM, to potrzebujesz lepkiej opony, tzw miesa wyscigowego (cyt. Sas). Kawa nie ma takiego potencjalu, wiec kup promaxxy i bedzie pozamiatane. Jezeli jestes swiezy, to na pewno nie jezdzisz jak ja - a mi w kawie maxxisy styknely. Dodatkowo jezeli chodzi o wyczucie przyczepnosci, to jest to zalezne od Twojej techniki... Nawet najelpsza guma nie uchroni Cie przed gleba przy slabej technice. Gdy stwierdzisz, ze taki promaxx sie zacznie zuzywac, to nie bedziesz mial oporow przed zmiana...a tak bedziesz plakal za tymi pirelkami :D W motocykliscie doskonalym jest napisane "czy warto wydac wiecej kasy, za gume o lepszej przyczepnosci? TAK". I czego Cie to uczy? A tego, ze 20 lat temu chinczycy nie skopiowali dobrze mieszanki lub nie wykupywali starych instalacji. Oczywiscie mam niejasne wrazenie, ze chinska guma moze byc mniej trwala na UV i po prostu twardniec... ale mam Shinko juz 2 sezon z przodu i nadal jedzie.

@mare36ks - jezeli guma byla przechowywana zdala od UV, to jest ok, a wiek odczytasz z DOT'a. Na motobazarach wywalaja te gumy na piach i slonce - nie kupilbym u takiego handlarza.

Co do mieszanek - drozsze komplety o rozmiarach 120, 180, potrafia skakac w cenie miedzy 800-2000pln. Co ciekawe te tansze, to tansze gumy tej samej firmy, ktora robi mieso za 2000. I myslicie, ze rzuce sie na te za 2000, bo dadza mi 2 razy lepsza przyczepnosc na zakrecie w gorach? Raczej bede tam cwiczyl skrety przy zachowaniu maks widocznosci i maks przyczepnosci.

Oczywiscie - Pierlli, Metzelery, Dunlopy, Micheliny beda lepsze... Niekonieczine beda bardzie wytrzymale, ale moga lepiej utrzymywac profil (steel metzerel), moga lepiej odprowadzac wode i np byc bardziej wytrzymale na UV. Jak kogos stac, niech je kupi, a jak nie, to nic wielkiego nie traci.

@Buksu - moja kawa schodzi na lewo... jakos tak po prostu. Wiekszosc kaw ma tendencje do schodzenia. Tj zwiazane z tym, ze ma cienkie gumy i dosc pionowo glowke ramy. Wystarczy maly impuls i sprzet ma tendencje do skrecania, wiec jezeli nie czujesz, ze jest to dla CIebie zagrozeniem, to sie nie przejmuj. U mnie mozna powiedziec, ze nawet wali sie na lewo - a 120 w luku jedzie bez zawahania sie... gdy trzymma kierownice oczywiscie:)
ODPOWIEDZ