Ja postanowiłem odświeżyć nieco wygląd silnika. Dziś wyciągnąłem silnik i wstępnie go umyłem. Jutro ciąg dalszy czyli czyszczenie tyle ile się da i lekkie zdarcie starej farby, zwłaszcza tej, która już się łuszczy. Mam nadzieję że uda mi się poskładać wszystko do kupy
Juz nie mialem czasu samemu wszystkiego robic wiec oddalem do warsztatu.
Za czesci zaplacilem w Larssonie cos kolo 900zl. Za robocizne + plyny i filtry 760zl. Jedni moga powiedziec, ze duzo, ale jak tak przeliczylem, to sam bym mniej nie bral. Przykladowo olej z filtrem 150zl. Taki zestaw mozna kupic za 120-130zeta na necie (motul 5100 10W40). A gdzie robocizna, a gdzie utylizacja? Niestety czasami czlowiek musi zaplacic, bo nie ma mozliwosci. Do tego nie bede mial juz wydatkow do konca sezonu chyba, ze z Wami wykrece ponad 12 tys od daty dzisiejszej
Ja korzystając z tego, że jest zimno i pada na to miejsce w środku Europy, wymieniłem łożyska główki ramy.
Skończyła się shimma, drgania...przy każdej prędkości (w granicach rozsądku) można puścić kierę - będę jeździł "bez trzymanki"
Fotki są - jak znajdę chwilę czasu to wrzucę do działu "Zrób to sam" - może się komuś przyda.
Jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie - co lubię w życiu robić?...a potem zacznij to robić.
Ja właśnie wymieniłem w motorze:
cały napęd- zębatki ( JT sproket) łańcuch DID-a z oring
kierownicę na allo - taką http://sklep.intermotors.pl/product-pol ... zarny.html
co do kiery to musiałem wywiercić otwory aby zamontować plastiki od zapłonu i kierunków ( inaczej nie zamontujesz ich) no i mam teraz kłopot z cięzarkami do kierownicy bo w oryginalnej gwint jest zespawany z całością kiery, a teraz mam alo więc nici ze spawem. Po wymianie nie czuje żadnych drgań na kierownicy więc się zastanawiam czy aby potrzebne są mi te ciężarki. Zamienniki jakie mi pasują do mojej są lżejsze od tych oryginalnych.
Co myślicie na temat tych ciężarków czy one są potrzebne?