Co w ostatnim czasie zrobiles dla swojego motoru
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
- jotto
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Africa Twin
Re: Co w ostatnim czasie zrobiles dla swojego motoru
Thorand, temat o tłumikach jest tutaj: http://forum.kawasaki-er5.pl/viewtopic. ... %C5%82umik

-
- Klubowicz
- Imię: Michał
- Miejscowość: Ornontowice k/Gliwic
- Garnek: Scorpion EXO-1200
- Numer GG: 8278420
- Motocykl: SV-650SF
Moja lista będzie długa, bo to typowe przygotowanie do sezonu + extrasy:
a) filtry: oleju i powietrza + olej motul 5100
b) olej w lagach - 10W - (okazało się, że jedna laga prawie na sucho pracowała :O ) + nowe uszczelniacze + sprawdzenie, czy są proste - są
c) zawory
d) uszczelnienie pokrywy zaworów
e) uszczelnienie pompy wody + wymiana simmeringu w niej
f) wymiana świec - kolejna fuszerka po poprzednim(ich) właścicielu(ach) - obie świece nie były wykręcone tak jakby do końca.. i miały po dodatkowej podkładce. Były nieziemskie problemy z wykręcaniem - jedna ledwo wyszła, druga mniej więcej w połowie utknęła... Zalanie na noc wd40 - nie pomogło. Grzanie i ochłodzenie i drgnęła - i w końcu wyszła. Były takich samych rozmiarów jak nówki NGK, które kupiłem. Gwint do czyszczenie, wydmuchanie i nówki weszły idealnie, bez problemów.
g) regulacja luzów,
h) NAJWAŻNIEJSZE!!! Wymiana łożyska główki ramy, kupiłem za 130zł stożkowe ALLBALLS. Zgodnie z oczekiwaniami Shimmy zniknęła bezpowrotnie
. Poprzednie łożysko było delikatnie mówiąc... mocno wyjeb*ne - zwykłe kulkowe, jak w rowerach. Co ciekawe - na centralce z kołem w powietrzu nie można było wyczuć żadnych anomalii, natomiast jak lagi były ściągnięte, to kierownica chodziła MASAKRYCZNIE. Był wyraźny "skok" płynności ruszania ramionami 
i) czyszczenie czujnika stopki - zmostkowałem go w czerwcu albo nawet w maju. Po wyczyszczeniu działa.
j) snychro gaźników, tak proforma, bo regulowania jeszcze nie było.
DODATEK:
k) na walentynki moja ukochana dostała Alarm
RTX AM7 (coś jak tu: http://allegro.pl/alarm-motocyklowy-rtx ... 53671.html - tylko to jest 6). Korzystam w zasadzie tylko z niewielu możliwości - alarmowania i sygnalizacji migaczami. W pilocie zintegrowany jest grot kluczyka, ale dopasowanie go do naszych kaw jest niemożliwe, przynajmniej tak mi powiedziało 4 dorabiaczy kluczy. Co ciekawe odpalanie zdalne jest nieprzemyślane. Bo stare motocykle mają przecież ręczne ssania, a nowe mają immobiliser..
DO ZROBIENIA:
a) Kupno gmoli HEED + montaż
b) kupno gniazdka 12V jakiegoś porządnego + montaż gdzieś z przodu
c) Miejsce na bagaż (napisałem osobny post: http://forum.kawasaki-er5.pl/viewtopic.php?f=9&t=3829 )
d) regulacja gaźników + wymiana zaworów iglicowych + wymiana membran + może jakiś filterek benzyny.
e) kupno na jakimś Aliexpressie obudowy zegarów, bo moje są konkretnie połamane.
No i to pod koniec sezonu:
f) Napęd
g) Opony
h) Stalowy oplot + klocki, płyn, czyszczenie zacisku oraz, się zobaczy, tarcza.
Więcej grzechów nie pamiętam.
a) filtry: oleju i powietrza + olej motul 5100
b) olej w lagach - 10W - (okazało się, że jedna laga prawie na sucho pracowała :O ) + nowe uszczelniacze + sprawdzenie, czy są proste - są
c) zawory
d) uszczelnienie pokrywy zaworów
e) uszczelnienie pompy wody + wymiana simmeringu w niej
f) wymiana świec - kolejna fuszerka po poprzednim(ich) właścicielu(ach) - obie świece nie były wykręcone tak jakby do końca.. i miały po dodatkowej podkładce. Były nieziemskie problemy z wykręcaniem - jedna ledwo wyszła, druga mniej więcej w połowie utknęła... Zalanie na noc wd40 - nie pomogło. Grzanie i ochłodzenie i drgnęła - i w końcu wyszła. Były takich samych rozmiarów jak nówki NGK, które kupiłem. Gwint do czyszczenie, wydmuchanie i nówki weszły idealnie, bez problemów.
g) regulacja luzów,
h) NAJWAŻNIEJSZE!!! Wymiana łożyska główki ramy, kupiłem za 130zł stożkowe ALLBALLS. Zgodnie z oczekiwaniami Shimmy zniknęła bezpowrotnie

i) czyszczenie czujnika stopki - zmostkowałem go w czerwcu albo nawet w maju. Po wyczyszczeniu działa.
j) snychro gaźników, tak proforma, bo regulowania jeszcze nie było.
DODATEK:
k) na walentynki moja ukochana dostała Alarm

DO ZROBIENIA:
a) Kupno gmoli HEED + montaż
b) kupno gniazdka 12V jakiegoś porządnego + montaż gdzieś z przodu
c) Miejsce na bagaż (napisałem osobny post: http://forum.kawasaki-er5.pl/viewtopic.php?f=9&t=3829 )
d) regulacja gaźników + wymiana zaworów iglicowych + wymiana membran + może jakiś filterek benzyny.
e) kupno na jakimś Aliexpressie obudowy zegarów, bo moje są konkretnie połamane.
No i to pod koniec sezonu:
f) Napęd
g) Opony
h) Stalowy oplot + klocki, płyn, czyszczenie zacisku oraz, się zobaczy, tarcza.
Więcej grzechów nie pamiętam.
ER-5 1998r. Od 07.04.2014r.
SV650S 2007r. Od 29.04.2018r.
Chętnie pomogę również w zakresie projektowania elektroniki oraz szeroko rozumianej informatyki i komputerów.
Chętnie pomogę również w zakresie projektowania elektroniki oraz szeroko rozumianej informatyki i komputerów.
- karol133
- Motorowerzysta
- Imię: Karol
- Miejscowość: Ropczyce/Dębica
- Garnek: LS2
Witam,
przez ostatni weekend zajmowałem się "brudną" robotą w moje Er'ce
Wyczyściłem i nasmarowałem łańcuch, wyczyściłem chromowane elementy przy ramie/silniku oraz wyczyściłem wszystkie chromy pastą. Do tego odmalowałem kratkowaną osłonkę chłodnicy
Również wyczyściłem silnik oraz umyłem motocykl w trudnych dostępnych miejscach ;]
Wstyd, ale zdj nieumytego oraz umytego łańcucha :]
http://wrzucaj.net/NJv
http://wrzucaj.net/NJi
przez ostatni weekend zajmowałem się "brudną" robotą w moje Er'ce

Kawasaki ER5 "Biała" :) > Yamaha FZ6
-
- Klubowicz
karol133 pisze:Witam,
przez ostatni weekend zajmowałem się "brudną" robotą w moje Er'ceWyczyściłem i nasmarowałem łańcuch, wyczyściłem chromowane elementy przy ramie/silniku oraz wyczyściłem wszystkie chromy pastą. Do tego odmalowałem kratkowaną osłonkę chłodnicy
Również wyczyściłem silnik oraz umyłem motocykl w trudnych dostępnych miejscach ;]
Czym myłeś łańcuch? I jak?

- karol133
- Motorowerzysta
Oczywiście nie tylko łańcuch, ale również zębatkę oraz felgę, w okolicy łańcucha. To wszystko myłem naftą, a używałem do tego szczotki do paznokci (taką za 4zł) i w trudniej dostępnych miejscach czyściłem siostry szczoteczką do zębów
Pozakrywałem sobie całe koło starymi szmatami oraz pozaklejałem części koło łańcucha, żeby ich tak nie pobrudzić, podstawiłem jeden pojemnik pod łańcuch (aby do niego kapał nadmiar nafty), a do drugiego nalewałem sobie nafty i najpierw namaczałem naftą troszkę szczotką łańcuch i za chwilkę szorowałem z każdej strony i tak powoli do przodu
Miałem rękawiczki jednorazowe na dłoniach, ale zaraz mi popękały, więc ręce miałem całe czarne po pracy
Później polecam Ci jbc to przetrzeć łańcuch suchą szmatą kilka razy i odczekać kilka godzin, aż wyschnie i dopiero wtedy go smarować i umyj też później oponę po czyszczeniu, bo może być na niej różnie;)

-
- Klubowicz
No ja też właśnie czyściłem naftą, ale tylko zębatkę i pobieżnie łańcuch oraz felgi (syf naprawdę ładnie schodzi) natomiast robiłem to szmatką - dlatego nie było to jakoś super idealnie dokładnie 
Mam nadzieję, że w końcu przestanie padać na śląsku (jutro ma się pogoda ustabilizować) i będę mógł karcherem wyczyścić moto i zabrać się za detale
Wiadomo z czego są osłony chłodnicy? Bo na czyste aluminium to nie wygląda, a gdyby było czyste, to można by poanodować i zabarwić
To może być jakiś dural :/

Mam nadzieję, że w końcu przestanie padać na śląsku (jutro ma się pogoda ustabilizować) i będę mógł karcherem wyczyścić moto i zabrać się za detale

Wiadomo z czego są osłony chłodnicy? Bo na czyste aluminium to nie wygląda, a gdyby było czyste, to można by poanodować i zabarwić

To może być jakiś dural :/
- karol133
- Motorowerzysta
No nie powiem, że taką szczotką elegancko schodzi i nawet dokładnie, a kosztuje 4zł
I tak bardzo ładnie i szybko po nafcie schodzi i nie kosztuję 30zł za 400ml...
Ja myłem gąbką, ale ostatni raz bo później rok go oblewałem wodą żeby płyn zszedł
Oj ja nie mam pojęcia co to może być ;/ Ja to czyściłem pastą do chromu oraz aluminium
-- 10 Mar 2015, 15:11 --
Odświeżam
W sobotę wyczyściłem szybkę od zegara obrotomierza, ponieważ coś tłustego podeszło pod szybkę
Nie powiem, że myślałem, że odkręcę 2 śrubki i po sprawie, ale nie... Jednak to było więcej śrubek i roboty, ale zawszę się czegoś nauczyłem i bardziej poznałem swoją Kawe
Teraz zegary wyglądają jak nowe 

Ja myłem gąbką, ale ostatni raz bo później rok go oblewałem wodą żeby płyn zszedł

Oj ja nie mam pojęcia co to może być ;/ Ja to czyściłem pastą do chromu oraz aluminium

-- 10 Mar 2015, 15:11 --
Odświeżam

- Kosciej103
- Klubowicz
- Imię: Przemek
- Miejscowość: Choroszcz
- Numer GG: 9839060
Wymieniłem opnę z przodu, klamkę sprzęgła, błotnik tylny, zamalowałem rdzawe ślady, oleje, filtry takie tam. Chyba już stracę tytuł właściciela najbrzydszej ERki na forum.
- cincinmar
- Rowerzysta
- Imię: Marcin
- Miejscowość: Zielona Góra/Manchester
- Plecak: -czasami
- Garnek: caberg duke
- Numer GG: 2725831
- Telefon: pytaj
- Motocykl: yamaha fzr600
spawanie tłumika
po zimie od soli dziura większa niż 5 zł na łączeniu rur.

-
- Klubowicz
Kolejny punkcik odhaczony 
Kawa dostała niebieski, stalowy oplot HELa oraz naklejki na ranty felg. Zdjęcia jutro
Jutro jutrem, przeciągnęło się o dwa ndi, przepraszam
Zdjęcie tutaj:

Kolor niebieski, jaśniejszy niż lakier. Jest mały kontrast, a jednocześnie nadal pozostaje to stonowane w dobrym guście (taką mam przynajmniej nadzieję, mi się podoba).

Kawa dostała niebieski, stalowy oplot HELa oraz naklejki na ranty felg. Zdjęcia jutro

Jutro jutrem, przeciągnęło się o dwa ndi, przepraszam

Zdjęcie tutaj:

Kolor niebieski, jaśniejszy niż lakier. Jest mały kontrast, a jednocześnie nadal pozostaje to stonowane w dobrym guście (taką mam przynajmniej nadzieję, mi się podoba).