najpierw wpuść do zamka wd-40. Tam czasem lubi coś zaśniedzieć i ciężko pracuje. Trzeba wcisnąć kluczyk i z wyczuciem blokować, lekkie ruchy kierownicą wskazane. Sprawdź czy kluczyk nie jest krzywy - brat wyprostował ale spójrz czy nie jest skręcony jak śmigło, szczególnie na ząbkach.
Po czyszczeniu wd40 lepiej wpuścić do zamka płynny smar do mechanizmów precyzyjnych bo wd lepiej czyści niż smaruje i na dłuższą metę nie smaruje wystarczająco, ale do przeczyszczenia wkładki będzie idealny.
Lekkie ruchy kierownicą są niezbędne w niektórych przypadkach więc spróbuj.
Coś pisałaś o dorabianiu kluczy? dorobiony będzie na pewno prosty więc wyeliminujesz jedną możliwość, więc warto najpierw tym się zająć.
Jeszcze raz o tankowaniu. Gdzieś napatoczył mi się post, najprawdopodobniej na tym forum, iż tankować motocykl należy stawiając go na bocznej stopce. Osobiście zawsze stawiam na centralkę i leję ile wlezie, pod sam korek. To jak to w końcu ma być?
ER-5 1998r. Od 07.04.2014r.
SV650S 2007r. Od 29.04.2018r.
Chętnie pomogę również w zakresie projektowania elektroniki oraz szeroko rozumianej informatyki i komputerów.
ja dostałem opinię, że generalnie zostawianie erki na bocznej stopce to proszenie się o kłopoty - i tego się trzymam. pomimo, że mam manualny kranik to zawsze zostawiam na centralnym (no chyba, że parkuje na trawie )
Chciałbym się wysypiać na tyle, by rano czuć, że się budzę a nie zmartwychwstaję.
A co ma parkowanie na bocznej stopce do kłopotów? Ja zawsze tak stawiałem i nigdy się nic nie stało. A odnośnie tankowania - ja zawsze tankuje nie zsiadając z motocykla, motocykl stoi pionowo.
jakieś dziwne teorie wymyślacie erkę tankowałem na centralnej, ninję na bocznej bo jak się siedzi na moto to często nie chcą odblokować dystrybutora(już nawet nie wspominam, że zdjęcie kasku i kominiarki to mus ) i nie widzę żadnej różnicy, podejrzewam, że gdy moto jest pionowo to da się wlać minimalnie więcej benzyny niż gdy jest pochylony.
Bzdury o nie parkowaniu na bocznej stopce nawet nie chce mi się komentować, jeżeli to opinia mechanika to zdecydowanie poszukaj sobie innego