Regulacja zaworów
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
- jotto
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Africa Twin
Re: Regulacja zaworów
Mi chyba też wpadł ten kołek, albo go po prostu nie było. Jak był to go przemieliło w silniku - nie znalazłem go 

- bober15
- Motocyklista
- Imię: Paweł
- Miejscowość: Giżycko
- Plecak: zależy jak leży :)
- Garnek: Nitro n766-vx
- Telefon: 790591087
Witajcie. Chciałem się zapytać czy prawidłowo ustawione zawory powinny lekko stukać ?? Podczas składania silnika ustawiłem luzy na zaworach ssące ~0,15mm, a wydechowe~0,2mm i teraz je słychać. Ustaje to praktycznie po rozgrzaniu( rozszerzalność cieplna takie sprawy
)

- jotto
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Africa Twin
Cześć, dokładnie tak jak mówisz. Delikatnie mogą stukać. W er jest tendencja do zmniejszania luzów z czasem, więc jeżeli przestaną za jakiś czas to warto na nowo wyregulować.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- bober15
- Motocyklista
- Imię: Paweł
- Miejscowość: Giżycko
- Plecak: zależy jak leży :)
- Garnek: Nitro n766-vx
- Telefon: 790591087
OK
No to teraz tylko chłodnicę polutować i powoli przyzwyczajać moto do jazdy
spokojnie i sukcesywnie:)

-
- Motorowerzysta
- Imię: Piotrek
- Miejscowość: Piaseczno
- Garnek: UVEX 515 BOSS
Dopiero teraz piszę, bo byłem na wyjeździe i musiałem przerwać proces regulacji zaworów. Szczęśliwie, za pomocą magnesu na druciku udało mi się wyłowić ten listek
Jestem na etapie składania moto, zdziwiła mnie jedna rzecz, mianowicie to, że krzywki wałka rozrządu początkowo nie były ustawione do góry, kiedy miałem literkę 'T' w okienku :/ i w związku z tym, źle ustawiałem ten luz zaworowy i coś mi nie pasowało. Ustawiłem poprawnie te krzywki wałka rozrządu i wyregulowałem zawory - tym razem poszło bez problemu.
Czym czyścicie nagar? Benzyną ekstrakcyjną?

Czym czyścicie nagar? Benzyną ekstrakcyjną?
-
- Rowerzysta
- Miejscowość: Ostrów Wlkp.
- Garnek: HJC
- Numer GG: 7934068
Jutro biorę się za regulację - mam nadzieje że niczego nie popsuje i wszystko ustawię dobrze, gdyż będzie to mój pierwszy raz jak to będę robił.
EDIT:
Przecudowna pogoda doskwiera... tak zaczęło lać deszczem że mi częściowo garaż zalało hahha moto na stopce 4 cm w wodzie - więc stwierdziłem że w takich warunkach robić nie będę - moto stoi rozebrane - pokrywa zdjęta, jeden cylinder wyregulowany, drugi czeka do poniedziałku .. może to tak stać rozebrane ?
EDIT2: Pogoda powróciła tzn. zrobiło się jako tako - więc przystąpiłem do dalszej regulacji - wszystko poszło raczej zgodnie z moim planem - nowa uszczelka założona (po rozebraniu okazało się że stara też by dała jeszcze radę), wszystko poskładane do kupy - motor odpalony olej nie cieknie, wszystko raczej ok, mam nadzieję że regulacja była dobra.
EDIT:
Przecudowna pogoda doskwiera... tak zaczęło lać deszczem że mi częściowo garaż zalało hahha moto na stopce 4 cm w wodzie - więc stwierdziłem że w takich warunkach robić nie będę - moto stoi rozebrane - pokrywa zdjęta, jeden cylinder wyregulowany, drugi czeka do poniedziałku .. może to tak stać rozebrane ?
EDIT2: Pogoda powróciła tzn. zrobiło się jako tako - więc przystąpiłem do dalszej regulacji - wszystko poszło raczej zgodnie z moim planem - nowa uszczelka założona (po rozebraniu okazało się że stara też by dała jeszcze radę), wszystko poskładane do kupy - motor odpalony olej nie cieknie, wszystko raczej ok, mam nadzieję że regulacja była dobra.
- w3exe
- Rowerzysta
- Imię: Konrad
- Miejscowość: Kielce
- Garnek: AGV K3
// całe szczęście ten element nie pochodzi z tego motocykla.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2015, 19:32 przez w3exe, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Motocyklista
- Imię: Daniel
- Miejscowość: Wołomin
- Garnek: Uvex Boss 525
Robiłem ostatnio ustawienie luzu zaworowego,poczytałem komentarze na temat wyjecia dekla i związanych z tym trudności,a wystarczy odpiac linkę ssania i wychodzi bez problemu. Warto przykleić na Dirko kołki ustalające aby w przyszłości nie wypadały.
-
- Motocyklista
- Imię: Kamil
- Miejscowość: Jarosław
- Garnek: HJC RPHA 11 Plus
- Motocykl: ZX6R
- Kontakt:
Z jakim momentem dokręcacie kontry ?
Według serwisówki to 25 Nm, ale jak na takie śrubki to strasznie dużo się wydaje zwłaszcza, że ostatnio w Hondzie Civic TypeR składaliśmy klawiaturę to moment był 22 Nm i grubsze śrubki.
Proszę o szybką odpowiedź bo jestem w trakcie regulacji zaworów.
Pozdrawiam
Według serwisówki to 25 Nm, ale jak na takie śrubki to strasznie dużo się wydaje zwłaszcza, że ostatnio w Hondzie Civic TypeR składaliśmy klawiaturę to moment był 22 Nm i grubsze śrubki.
Proszę o szybką odpowiedź bo jestem w trakcie regulacji zaworów.

Pozdrawiam
Kawasaki ER-5 ---> Kawasaki ZX6R 636 '05
Mój garaż!
Łona - ĄĘ
Marzeń się nie odkłada... To na marzenia się składa!
Pigwa
Mój garaż!

Łona - ĄĘ
Marzeń się nie odkłada... To na marzenia się składa!
Pigwa