Regulacja sprzęgła???
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
- mare36ks
- Motocyklista
- Imię: Marek
- Miejscowość: Sulejówek
- Numer GG: 6377445
Re: Regulacja sprzęgła???
podobny objaw mialem kiedys w koreanskim rumaku o nazwie hyosung, zastanawialem sie czy to nie raczej wina oleju w skrzyni. bo na cieplo pewnei hula bez problemu?
ja na to poczatkowo mialem 2 rady: albo poczekac az sie troche silnik nagrzeje albo poprostu przed odpaleniem poprzepychac kawaleczek moto do przodu i do tylu az sie tarcze rozlacza
ja na to poczatkowo mialem 2 rady: albo poczekac az sie troche silnik nagrzeje albo poprostu przed odpaleniem poprzepychac kawaleczek moto do przodu i do tylu az sie tarcze rozlacza
Nie jestem zły, po prostu nie jestem dobry.
- Ero-5
- Rowerzysta
- Imię: Eryk
- Miejscowość: Koszalin
- Plecak: Wolę bez
- Garnek: Czarny matowy nolan
- Telefon: 514094334
Włożyłem nowe tarcze, sprężyny i linkę - zero szarpania.
-
- Podawacz śrubek
- Imię: Gośka
- Miejscowość: Włocławek
Podpinam się pod ten temat i prosze o wyrozumiałośc
bo dopiero zaczynam swoja przygode z moto ... i padło akurat na er5
czy ta śruba do regulacji sprzęgła jest aż tak niezbędna? bo przeoczyłam to podczas oglądania motocykla i zamiast tej oryginalnej z cyframi mam jakąs zwykła... czy musze ja wymienić?

- Ero-5
- Rowerzysta
- Imię: Eryk
- Miejscowość: Koszalin
- Plecak: Wolę bez
- Garnek: Czarny matowy nolan
- Telefon: 514094334
Z cyframi to prawdopodobnie chodzi Ci o pokretlo do regulacji polozenia klamki sprzegla - mozesz nia sobie oddalic lub przyblizyc klamke. Jezeli nie masz problemu z wciskaniem sprzegla, to chyba nie jest Ci potrzebna.
Jesli jednak chodzi o srobe do naciagu linki sprzegla (u mnie na zdjeciu zlota) to ta moglaby Ci sie za jakis czas przydac
Pozdrawiam!
Jesli jednak chodzi o srobe do naciagu linki sprzegla (u mnie na zdjeciu zlota) to ta moglaby Ci sie za jakis czas przydac

Pozdrawiam!
-
- Podawacz śrubek
- Imię: Gośka
- Miejscowość: Włocławek
Pisałam juz ze jestem poczatkująca?
heheh Dziekuje BARDZO za odpowiedz jestem w trakcie szukania jakiejs literatury z której bede mogła sie dokształcić troche o budowie motocykli wiec jak mi sie uda nie bede juz zadawac banalnych pytań

- pawel9937
- Podawacz śrubek
- Imię: Paweł
- Miejscowość: Białystok
- Garnek: Astone GTB
Jeżeli chodzi o literaturę to najlepsza będzie serwisówka do er5.
http://forum.kawasaki-er5.pl/viewtopic.php?f=10&t=12
http://forum.kawasaki-er5.pl/viewtopic.php?f=10&t=12
-
- Motocyklista
- Imię: Kamil
- Miejscowość: Jarosław
- Garnek: HJC RPHA 11 Plus
- Motocykl: ZX6R
- Kontakt:
Podepnę się do pytania
Również stawiam moją Kawę na nóżkę centralną i zapinam jedynkę, trzymam sprzęgło koło się obraca mimo iż tyle co wróciłem z przejażdżki (ok 35-40 km) więc silnik jest ciepły, a olej rzadki. Mimo to koło się kręci, powoli bo powoli, ale się kręci. Zatrzymuje je nogą bez trudu, ale gdy tylko zabiorę nogę koło znów zaczyna się obracać. Poza tym przy wrzucaniu pierwszego biegu czasami słychać metaliczny dźwięk, wiem że to normalne, ale ten dźwięk czasami brzmi inaczej niż ten normalny. Czasami nawet przy wrzucaniu drugiego biegu tak się zdarzy, że słychać metaliczny dźwięk.
Dodam też, że przy klamce sprzęgła śrubka jest wkręcona na maxa, czyli sprzęgło najluźniej (o ile dobrze na to patrzę), a łopatka od sprzęgła po prawej stronie silnika ma odległość od końca linki 4,7cm i po wyciśnięciu ta odległość skraca się do 4,1cm czyli 6mm. W manualu znalazłem również, żeby zmierzyć szczelinę między dźwignią, a uchwytem dźwigni i ma ona wynosić "Standard: 2 ∼ 3 mm (0.08 ∼ 0.12 in.)", a u mnie jest 5mm (mierzyłem od klamki puszczonej całkowicie, do momentu w którym sprzęgło zaczyna łapać, chyba tak się to mierzy
). W sumie motocykl nie szarpie przy wrzucaniu jedynki, ale jest ten odgłos i teraz jeszcze sprawdziłem to koło i już sam nie wiem czy ruszać to czy lepiej zostawić.
Chodzi o te odległości:

Również stawiam moją Kawę na nóżkę centralną i zapinam jedynkę, trzymam sprzęgło koło się obraca mimo iż tyle co wróciłem z przejażdżki (ok 35-40 km) więc silnik jest ciepły, a olej rzadki. Mimo to koło się kręci, powoli bo powoli, ale się kręci. Zatrzymuje je nogą bez trudu, ale gdy tylko zabiorę nogę koło znów zaczyna się obracać. Poza tym przy wrzucaniu pierwszego biegu czasami słychać metaliczny dźwięk, wiem że to normalne, ale ten dźwięk czasami brzmi inaczej niż ten normalny. Czasami nawet przy wrzucaniu drugiego biegu tak się zdarzy, że słychać metaliczny dźwięk.
Dodam też, że przy klamce sprzęgła śrubka jest wkręcona na maxa, czyli sprzęgło najluźniej (o ile dobrze na to patrzę), a łopatka od sprzęgła po prawej stronie silnika ma odległość od końca linki 4,7cm i po wyciśnięciu ta odległość skraca się do 4,1cm czyli 6mm. W manualu znalazłem również, żeby zmierzyć szczelinę między dźwignią, a uchwytem dźwigni i ma ona wynosić "Standard: 2 ∼ 3 mm (0.08 ∼ 0.12 in.)", a u mnie jest 5mm (mierzyłem od klamki puszczonej całkowicie, do momentu w którym sprzęgło zaczyna łapać, chyba tak się to mierzy

Chodzi o te odległości:
Kawasaki ER-5 ---> Kawasaki ZX6R 636 '05
Mój garaż!
Łona - ĄĘ
Marzeń się nie odkłada... To na marzenia się składa!
Pigwa
Mój garaż!

Łona - ĄĘ
Marzeń się nie odkłada... To na marzenia się składa!
Pigwa
- Miłosz
- Klubowicz
- Imię: Miłosz
- Miejscowość: Plewiska/Poznań
- Plecak: Monika
- Garnek: HJC
- Numer GG: 3369519
- Motocykl: Gsf 1200N K5
Na szybko odp. na pierwszą część - sprzęgło się skleja - normalna sprawa - poszukaj w historii wpisów.