Trzepotanie kierownicy
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
Trzepotanie kierownicy
Witam. Otóż mam taką sytuację w moim kawasaki: Gdy jadę i trzymam kierownicę wszystko jest normalne, natomiast mam taką przypadłość, że jak jadę przykładowo 100 km/h i puszczę kierownicę to zaczyna lekko się ruszać lewo prawo i tak coraz bardziej. Przy prędkościach ok 150 nie ma tego efektu. Zaczyna się przy mniejszych prędkościach.
Dodam, że mam leciutko odgięty rant w przedniej feldze tak na długości 2 cm. Ale tak, że jak komuś się nie pokaże to nie zauważy.
W czym może być problem?
Z góry dzieki za pomoc
Dodam, że mam leciutko odgięty rant w przedniej feldze tak na długości 2 cm. Ale tak, że jak komuś się nie pokaże to nie zauważy.
W czym może być problem?
Z góry dzieki za pomoc
- pawel9937
- Podawacz śrubek
- Imię: Paweł
- Miejscowość: Białystok
- Garnek: Astone GTB
Re: Trzepotanie kierownicy
Przyczyn może być wiele: złe wyważenie koła, nieodpowiednie ciśnienie powietrza, nie oryginalne ciężarki kierownicy. To tak na szybko mi przyszło do głowy.
- Miłosz
- Klubowicz
- Imię: Miłosz
- Miejscowość: Plewiska/Poznań
- Plecak: Monika
- Garnek: HJC
- Numer GG: 3369519
- Motocykl: Gsf 1200N K5
Jakie masz ciśnienie w oponach? Przejedź z zamkniętymi oczami ręką po oponie, czujesz nierówną strukturę (wyząbkowanie)?
-
- Rowerzysta
- Miejscowość: Leżajsk
- Numer GG: 4646429
Ja miałem to samo, jak dopompowałem powietrza to pomogło.
Ale oponka też może się wyząbkować, tak jak kolega wyżej pisze.
Ale oponka też może się wyząbkować, tak jak kolega wyżej pisze.
- UncleKlaus
- Motocyklista
- Imię: Michał
- Miejscowość: Kraków
A jak z łożyskiem główki ramy? Sprawdziłbym po kolei (od najłatwiejszych rzeczy) - ciśnienie w oponie, stan łożyska główki ramy, wyważenie koła. Może też się okazać, że masz minimalnie skrzywione lagi na półkach, co skutkuje wężykowaniem.
Witam ponownie.
Dziś sprawdziłem kilka rzeczy przy motocyklu. Ciężarki są oryginalne, niepościerane czy coś. Opona przednia ok, fakt niedługo będzie do zmiany bo już dosyć starta, bieżnik ok. Ciśnienie zgodnie z instrukcją.
Nie wiem jak z wyważeniem felgi, niby była wyważana przez poprzedniego właściciela ale kto to wie.
Zauważyłem jednak jedną rzecz. Otóż, lagi w górnej półce (przy kierownicy) nie są równo włożone, tzn. jedna jest troszeczkę wyżej (0,5mm może trochę więcej) zamontowana w zaciskach. Czy to może mieć wpływ na opisane na początku objawy?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Dziś sprawdziłem kilka rzeczy przy motocyklu. Ciężarki są oryginalne, niepościerane czy coś. Opona przednia ok, fakt niedługo będzie do zmiany bo już dosyć starta, bieżnik ok. Ciśnienie zgodnie z instrukcją.
Nie wiem jak z wyważeniem felgi, niby była wyważana przez poprzedniego właściciela ale kto to wie.
Zauważyłem jednak jedną rzecz. Otóż, lagi w górnej półce (przy kierownicy) nie są równo włożone, tzn. jedna jest troszeczkę wyżej (0,5mm może trochę więcej) zamontowana w zaciskach. Czy to może mieć wpływ na opisane na początku objawy?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
- jotto
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Africa Twin
Krzywo przymocowane lagi do półek mogą dawać się w ten sposób we znaki. Aczkolwiek nie wiem czy tak mała różnica.
Popraw to, to jest 5 minut roboty.
Popraw to, to jest 5 minut roboty.