nasze WYPADKI / SZLIFY

Bezpieczeństwo jazdy i wszystko związane z jazdą.

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto

pigwa
Motocyklista
Imię: Kamil
Miejscowość: Jarosław
Garnek: HJC RPHA 11 Plus
Motocykl: ZX6R
Kontakt:

Re: nasze WYPADKI / SZLIFY

Post autor: pigwa »

No i stało się... Jestem na siebie zły niesamowicie!
Pierwszy szlif, przejażdżka do kuzyna, który mieszka dwa domy dalej i motor do naprawy...
Wracałem od niego ubrać się, ponieważ wybieraliśmy się na przejażdżkę i po paliwko. Przy hamowaniu, żeby wjechać do bramy mojej posesji przednie koło złapało piasek, skręciło w lewo i w rezultacie motocykl przewrócił się na lewą stronę. Prędkość nie była duża, w granicach 25-30 kph, jednak to wystarczyło, aby zedrzeć skórę z łokcia, kolana i kostki (mój geniusz podpowiedział mi, że nie warto się ubierać na dystans 100m). Z naprzeciwka jechało auto, kierowca zatrzymał się zapytał czy wszystko w porządku. W szoku szybko zgasiłem motocykl i go sam podniosłem nie mogłem znaleźć luzu więc podjechałem pod dom na sprzęgle z górki. Po opatrzeniu ran wziąłem się za oględziny motoru. Myślę, że nie jest tak źle. Najgorsze, że rozbiłem lewy kubek zegarów, a tak poza tym to jeszcze urwałem kierunek, lekko ubiłem obramowanie lampy, obciążnik na kierownicy, klamkę sprzęgła i lekko lewy dekiel zrysował się. Jest to do zrobienia poza kubkiem zegara, trzeba kupić nowy.
Dodaje zdjęcia i apeluje: UBIERAJCIE SIĘ! Przesunęło mnie po asfalcie kawałeczek, a boli jak cholera!
DSCF5333.JPG
Tak jeszcze zapytam, bo nie mogłem znaleźć luzu, dopiero jak motor postał na stopce udało mi się to i zapalił, ale kontrolki nie gasną po odpaleniu. Co to się mogło stać ?
Załączniki
DSCF5337.JPG
DSCF5335.JPG
DSCF5334.JPG
Ostatnio zmieniony 20 maja 2013, 19:44 przez pigwa, łącznie zmieniany 1 raz.
Kawasaki ER-5 ---> Kawasaki ZX6R 636 '05
Mój garaż! :)
Łona - ĄĘ
Marzeń się nie odkłada... To na marzenia się składa!
Pigwa
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
Awatar użytkownika
Damiano
Motocyklista
Imię: Damian
Miejscowość: Kraków / Nowa Huta
Garnek: HJC FG-15 Kynee
Telefon: 797873166
Motocykl: V strom DL 650

Post autor: Damiano »

No pieknie sie pociagnelo.
jak ja polozylem kawe w zeszlym roku to tez niechcialy lampk zgasnac na poczatku, pochodzil chwile i pogasily sie :) sprawdz czy plyn chlodniczy sie niewylal :)
Jawa350ts 89r. -->Kawasaki Er 5 02r. --->Suzuki Sv 650S 05r.--> Suzuki VStrom 650 06r. :>

Żyje się po to...by spełniać marzenia :>
pigwa
Motocyklista
Kontakt:

No właśnie jakaś tam plama była i to chyba nie była plama paliwa.
Łona - ĄĘ
Pigwa
Awatar użytkownika
cici0201
Motocyklista
Imię: Krystian
Miejscowość: Kutno
Garnek: LS2 FF370

Post autor: cici0201 »

No trochę strat jednak jest. Chyba sam muszę zainwestować w gmole.

Co do tych kontrolek to miałem tak ostatnio gdy mądrze sięgając kask leżący kawałek dalej położyłem kawe na bok. Po odpaleniu się się nadal świeciły, odpaliłem drugi raz to samo. Trochę go przy gazowałem i kontrolki zgasły.
Awatar użytkownika
DeFi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Rafał
Miejscowość: Września
Plecak: Brak
Garnek: LS2
Numer GG: 9958743
Telefon: 783757397
Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01

Post autor: DeFi »

Kierunek to nie problem. Wepchnij kabelki z powrotem, gumę posmaruj kropelką i połącz ze sobą. Trzymać będzie wiecznie :)
Obrazek
Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
pigwa
Motocyklista
Kontakt:

Kierunek to nie problem ;) Najgorzej to te kubełki licznika, lampę może wyklepie no i rysy na silniku :/ Mam nadzieję, że uda mi się to jakoś zamaskować.
A najgorsze z najgorszego to to, że miałem 25km/h jechałem w spodenkach i koszulce i na kolanie i łokciu mało tej skóry zostało... :/ W niektórych miejscach taka jakby przepalona jest, taka ciemna. Także ubierajcie się! Z buta też zdarło skórę, a sznurówkę dosłownie przetopiło... A to tylko 25km/h... jakieś niecałe 2m poślizgu (licząc od położenia motoru do zatrzymania).
Także oby nikomu tak się nie przydarzyło, ale jak to się mówi: "Nie wyje*iesz, się nie nauczysz" :P
Łona - ĄĘ
Pigwa
Awatar użytkownika
lucek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Lucek
Miejscowość: Puławy
Plecak: Kamila
Garnek: Schuberth C3
Telefon: 505228947
Motocykl: BMW F800GS
Kontakt:

Post autor: lucek »

cici0201 pisze:No trochę strat jednak jest. Chyba sam muszę zainwestować w gmole.

Co do tych kontrolek to miałem tak ostatnio gdy mądrze sięgając kask leżący kawałek dalej położyłem kawe na bok. Po odpaleniu się się nadal świeciły, odpaliłem drugi raz to samo. Trochę go przy gazowałem i kontrolki zgasły.
Jak położyłeś motocykl na bok to zruszyłeś kabelki od czujników i zwarły się do masy, jak przygazowałeś to silnik wpadł w wibracje i się naprawiło, można też ruszyć przewodami po lewej stronie niedaleko cylindra.
www.hangover.art.pl
pigwa
Motocyklista
Kontakt:

ok :) dzięki, zaraz pójdę to zrobić, przykleję kierunek, zdejmę kubki zegarów, i wyklepie obręcz lampy. A reszta na potem...
Łona - ĄĘ
Pigwa
Awatar użytkownika
Ero-5
Rowerzysta
Imię: Eryk
Miejscowość: Koszalin
Plecak: Wolę bez
Garnek: Czarny matowy nolan
Telefon: 514094334

Post autor: Ero-5 »

Przykra sprawa Pigwa :( Moze sproboj ten zegar skleic, a jak nie da rady to spawanie takiego plastiku kosztuje z 15 zlotych. Pozniej troche farbki... Zreszta, przeciez wiesz o co chodzi :)

Ja jak sie w koncu dopadlem do swojej erki to caly dzien nie moglem sie wyzyc. Po paru godzinach, gdy na luku skrzyzowania brawurowo dodalem gazu na niewidocznej kupce piasku, jednak sie uspokoilem i moglem spokojnie wracac do domu, sek w tym ze z podwinietym do gory wydechem, wygietymi klamką sprzegla i stopką hamulca, zlamanym przednim prawym kierunkiem, a takze kulawą nogą i podwinietym ogonem...
:]
pigwa
Motocyklista
Kontakt:

Moja już zrobiona :) Kubki nowe, a stare zostawione NIE DAJ BOŻE czekają w razie drugiego ślizgu, którego mam nadzieję już nie będzie :) Po pierwszym jestem 100 razy mądrzejszy :D
W przyszłym tygodniu jeszcze tylko do malowania jej jestem umówiony i po ER nie będzie znaku :)

Masz troszkę większe straty, ja miałem szczęście w nieszczęściu, że właśnie na lewą stronę spadł. Tłumik Giannelli cały :P
Pozdrawiam
Łona - ĄĘ
Pigwa
ODPOWIEDZ