kilka spraw technicznych

Dział dotyczący spraw silnikowych

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

andrzejt
Podawacz śrubek
Miejscowość: Poznań

kilka spraw technicznych

Post autor: andrzejt »

Cześć (to mój pierwszy post),
i mój pierwszy motocykl.

Mam kilka pytań - nabyłem ER5 z 2003r.
Jest kilka rzeczy które wydają mi się dziwne stąd prośba o wsparcie - czy to typowe problemy i jak im zaradzić (przy okazji - jakiś dobry i za rozsądne pieniądze warsztat w Poznaniu może podpowiecie?).

Do rzeczy:
1) przy temperaturze obecnej ok +12stopni, odpala od razu (po otwarciu ssania na max). Więc ujadę tak kawałek - powiedzmy z 15 km, no to ssanie robię na mniej, albo zamykam całkiem. Póki jadę jest ok, ale jak podjeżdżam pod światłą i hamuję i nie daję gazu, to gaśnie. Czy ssanie musi być zawsze uchylone chociaż na 1/3 lub pół, żeby nie gasł ?

2) jak już zgaśnie tak jak wyżej opisane, to zatrzymuję się, i daję ssanie znów na max. Ale wtedy nie odpala. Kręci rozrusznik ale nie odpala. Wtedy muszę dodać gazu w czasie kręcenia i dopiero odpali.

3) wydaje mi się, że bardzo dużo pali. (może to przez to odkręcone mocno ssanie żeby nie gasł?). Ale jak zalałem i było ok 3/4 baku na wskaźniku, to po przejechaniu ok 40 km, mam ok 1/4, czyli prawie pół baku by zżarł?

4) trudno mi to porównać, bo nie jeździłem wcześniej, ale powiedziałbym, że przyspieszenie szału nie robi. Czy tak ma mój czy ER5ka jest obiektywnie słaba? Generalnie wydaje mi się, że moim autem szybciej przyspieszam (ok 130KM), no a ER5ką, ruszam ze świateł, i mam cały czas na plecach auto, w ogóle nie odskakuję do przodu...???

5) stoję na światłach, mam neutralny. Zrzucam w dół na jedynkę - charakterystyczny "strzał", ale patrzę - nie zrzucił. Zrzucam jeszcze raz, znów strzał i dopiero wskoczył. To tak parę razy się zdarzyło.

Poza tym jest piękny i jestem zakochany :) Napiszcie proszę czy to powyżej to typowe rzeczy do regulacji czy jakieś poważniejsze sprawy
Dzięki z góry !!
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
Awatar użytkownika
czaro85
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Cezary
Miejscowość: Maków Mazowiecki
Plecak: Agnieszka
Garnek: HJC FG-15
Numer GG: 5485371

Re: kilka spraw technicznych

Post autor: czaro85 »

1. Musisz wyregulować obroty biegu jałowego powinny być około 1300 obrotów/min
2. jeżeli przejechałeś już 15 km to silnik jest rozgrzany i w ogóle ssania nie powinieneś używać.
3. nie patrz na wskaźnik bo w środkowym przedziale strasznie przekłamuje, lepiej zalej do pełna przejedź te minimum 100 km i zalej spowrotem do pełna to będziesz orientacyjnie wiedział ile pali.
4. Może masz dławioną wersję bo u mnie zbiera się dobrze, a też mam ER5 z 2003.
5. Mi coś takiego nigdy się nie zdarzyło, zgrzyt przy wrzucaniu 1 jest naturalny.

PS. Zapraszam do powitalni, tam powinien być pierwszy post.
Virago 535 '88 -> Kawasaki ER-5 '03 -> ???
Awatar użytkownika
lucek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Lucek
Miejscowość: Puławy
Plecak: Kamila
Garnek: Schuberth C3
Telefon: 505228947
Motocykl: BMW F800GS
Kontakt:

Post autor: lucek »

Ja takie objawy jak opisujesz miałem jak silnik chodził tylko na jeden cylinder. Silnik chodził tylko na ssaniu i nie miał mocy. Nie jeździłem w takim stanie tyle żeby stwierdzić czy więcej pali, ale Rakson pisał tutaj że spalanie spore wyszło.

Zobacz sobie ten temat, porównaj objawy i sprawdź czy to nie powód, bo jeśli tak to nie bardzo nadaje się do jeżdżenia.

P.S. No i oczywiście przywitaj się w powitalni, bo inaczej grono moderatorów będzie bardzo niezadowolone :)

P. P. S. Nie wspominając o szanownym Administratorze ;)
www.hangover.art.pl
andrzejt
Podawacz śrubek

Tak, powitalnia zaliczona :)

Co do objawów, rzeczywiście są podobne do pierwszej wiadomości w przytoczonym wątku.
Myślę, że czeka mnie wizyta u mechanika, żeby to przejrzał i podregulował.
Znacie jakiś sensowny warsztat w Poznaniu?
Awatar użytkownika
DeFi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Rafał
Miejscowość: Września
Plecak: Brak
Garnek: LS2
Numer GG: 9958743
Telefon: 783757397
Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01

Post autor: DeFi »

Ja bym powiedział że może zalewać silnik.
Wiesz kiedy były czyszczone i synchronizowane gaźniki ?
Jak masz ustawiony kranik paliwa ?
Sprawdź poziom oleju w okienku z prawej strony.
Obrazek
Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
andrzejt
Podawacz śrubek

więc,
-w kwestii gaźników - nie mam takiej wiedzy, ale podejrzewam, że nie były przez ostatni sezon
- kranik paliwa mam na ON
- poziom oleju jest ok - tak na 3/4 okienka

...???
ODPOWIEDZ