JAKIE OPONY ?
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
- Miłosz
- Klubowicz
- Imię: Miłosz
- Miejscowość: Plewiska/Poznań
- Plecak: Monika
- Garnek: HJC
- Numer GG: 3369519
- Motocykl: Gsf 1200N K5
Re: JAKIE OPONY ?
Zgadzam się z przedmówcą, osobiście czuję różnicę nawet pomiędzy metzelerem, a bridgestonem (na korzyść drugiego).
-
- Motorowerzysta
- Imię: Arek
- Miejscowość: Stawiski
- Plecak: Iza
- Numer GG: 4873929
- Telefon: 505220679
Dzięki panowie za pomoc, ale muszę odrazu powiedzieć, że jestem do continentala troszkę zniechęcony :/. Mam właśnie teraz continental GO i muszę powiedzieć, że strasznie się zawiodłem. Albo trafiłem na trefną oponę, albo nie wiem co, ale opona nie wytrzymałą 5 tysięcy kilometrów. I nie chodzi o to, że ciągle gume paliłem czy coś bo wtedy bym zrozumiał, ale ja gumy prawie wcale nie paliłem. Boki opony jak nówki, ale środek jest prawie łysy. Jakby miała złe ciśnienie, ale ciśnienie jest okey, albo jakby coś z ustawieniem albo wyważeniem, ale to też jest okey. Więc nie wiem czemu, ale jestem zniesmaczony jakoś tym producentem, chyba że akurat trafiłem na taką niefartowną :/. Ale dzięki za tą stronkę, pewnie coś wybiorę, bo jak szukałem, na tą akurat się nie natknąłem.
- Cataleya1981
- Motocyklista
- Imię: Urszula
- Miejscowość: Kraków
- Garnek: uvex discovery
- Numer GG: 12107152
- Kontakt:
No przychodzi pomyśleć nad gumami. Jest czas żeby odłożyć kasę więc się zastanawiam. Z przodu siedzi 7 letni dunlop z tyłu roczna Sava która już mi się uślizgnęła kilka razy na łuku powyżej 110km/h. Do wymiany obie. Chcę coś lepkiego na suche i mokre. Może się ścierać, być deczko droższe, ale przyczepność jest priorytetem. Help ? 

- Motorowerzysta
- Imię: Arek
- Miejscowość: Stawiski
- Plecak: Iza
- Numer GG: 4873929
- Telefon: 505220679
Cataleya ja mogę polecić ci continentalGO. Oponka dobrze się jak na mój gust klei, troszkę jak dla mnie szybko się ściera, ale za to cena do produktu jest zadowalająca
. Heh dziwne, polecam oponkę której sam nie chcę znowu kupić ;P. Ale to dlatego, że mi właśnie jest brak funduszy na coś porządnego ;(. A na łysej nie będę latał.

- pioter300
- Motocyklista
- Imię: Piotr
- Miejscowość: Wa-wa/Piaseczno
- Garnek: SHARK S900
Też muszę kupić na nowe gumy.
Prośba o rade : Przednia jest do wymiany na 100%. Tylna ma 1 sezon ale ma rozmiar 120 a nie 130. Czy jak wymieniać to obie? Gdzieś wyczytałem, że opony powinny być "dopasowane" do siebie. Ile powinienem przeznaczyć pieniędzy. Jeżdżę spokojnie do 140km/h i nie staram się zejść na kolano na winklach. Na tor się nie wybieram. Jak dla mnie to najważniejsze, aby dobrze trzymały na mokrym. Motocykl używam codziennie na dojazdy do pracy i na weekendowe wypady za miasto.
Prośba o rade : Przednia jest do wymiany na 100%. Tylna ma 1 sezon ale ma rozmiar 120 a nie 130. Czy jak wymieniać to obie? Gdzieś wyczytałem, że opony powinny być "dopasowane" do siebie. Ile powinienem przeznaczyć pieniędzy. Jeżdżę spokojnie do 140km/h i nie staram się zejść na kolano na winklach. Na tor się nie wybieram. Jak dla mnie to najważniejsze, aby dobrze trzymały na mokrym. Motocykl używam codziennie na dojazdy do pracy i na weekendowe wypady za miasto.
Jestem bardzo początkujący więc proszę nie dziwić się niektórymi moimi pytaniami.
Pierwsze moto, pierwsze godziny jazdy i pierwszy kontakt z mechaniką.
Pierwsze moto, pierwsze godziny jazdy i pierwszy kontakt z mechaniką.
- Corr
- Motocyklista
- Imię: Adam
- Miejscowość: Zabrze
- Motocykl: Kawasaki ZX-6R 05'
http://www.youtube.com/watch?v=AJ4SwJP5CPw ten koleś poleca Bridgestone'y BT-45
Od siebie NIE polecam Pirelli Sport Demon, może nie są najmłodsze ale rozgrzanie ich graniczy z cudem i przy jeździe jak w filmiku wyżej lubią się ślizgać

Od siebie NIE polecam Pirelli Sport Demon, może nie są najmłodsze ale rozgrzanie ich graniczy z cudem i przy jeździe jak w filmiku wyżej lubią się ślizgać

Kawasaki Er5 99' -> Kawasaki ZX-6R 636 05'
- Miłosz
- Klubowicz
- Imię: Miłosz
- Miejscowość: Plewiska/Poznań
- Plecak: Monika
- Numer GG: 3369519
- Motocykl: Gsf 1200N K5
Na takich jeżdżą ERkami w Anglii często. Moja też miała te Bridgestony, były świetne, tylko ze starości zaczęły pękać i zmieniłem.
-
- Motocyklista
- Imię: Włodek
- Miejscowość: Grójec
- Plecak: Kasia
- Garnek: AGV K-3
- Telefon: 791283074
Ja planuje Continentale CONTI GO lub Pirelli Sport Demon (pirelki 100 droższe) bo stare już na granicy a w tym sezonie zamierzam pojeździć na torze Radom.
Jeździł ktoś może na takich SAVACH:
http://www.savatech.eu/novelties/new-ty ... -tyre.html
Jeździł ktoś może na takich SAVACH:
Motocykle wciągają jak woźny ćwiartkę.
- Cataleya1981
- Motocyklista
- Imię: Urszula
- Miejscowość: Kraków
- Garnek: uvex discovery
- Numer GG: 12107152
- Kontakt:
Ja mam taką z tyłu. Nie polecam. Kupiłam bo chciałam tanią gumę do spokojnej jazdy-nauki. Ale jak w końcu się odważyłam polecieć szybciej, to mi dupa odjechała na szerokim łuku przy prędkości ok 115km/h. Wyratowałam się od gleby wyprostowaniem moto i przestrzeleniem na pas przeciwległy. Akurat nic nie jechało... Na mokrym każda redukcja i ślizga. Może popełniam jakieś błędy ale nie mam za chorobę zaufania do tej gumy.seba010 pisze: Jeździł ktoś może na takich SAVACH:
- Motorowerzysta
- Imię: Paweł
- Miejscowość: Gliwice
Jakieś 2 tyg temu kupiłem komplet ContiGO za 6 stówek ( na motogumy.pl + przesyłka gratis, taniej nie znalazłem, a szukałem na wielu stronach). Wyglądają obiecująco
, ale zobaczy się co i jak dopiero jak bedę miał okazję pojeździć.
Pozdro

Pozdro