jaki akumulator?
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
-
- Rowerzysta
- Imię: Radek
- Miejscowość: Przasnysz
jaki akumulator?
Witam wszystkich. W związku z kompletnym zgonem dotychczasowego akumulatora, zwracam się z prośbą o sugestie i porady dotyczącej nowej baterii tz. jakiej firmy, jakie parametry i ewentualnie gdzie kupić ?
- OloK
- Motocyklista
- Imię: Aleksander
- Miejscowość: Złotoryja
- Plecak: Brak :)
- Garnek: AGV K-3
- Numer GG: 7525884
- Kontakt:
Re: Jaki akumulator ?
wszystko zależy od funduszu jakim dysponujesz 
najlepiej zobacz na alledrogo, z tym ze musisz znac wymiary starego akumulatora bo w motorkach baterie sa na wymiar.
Firma-najlepiej znanych producentow Warta, Centra, Bosh ale to juz sie placi za firme
ogolny podział akumulatorow jest na zwykle (elektrolit) i żelowe (bez obslugowe), te drugie sa 2razy drozsze od konwencjonalnych
drugim parametrem jest pojemnosc akumulatora wyrażana w Ah (ampero-godzinach) im wiecej tym lepiej

najlepiej zobacz na alledrogo, z tym ze musisz znac wymiary starego akumulatora bo w motorkach baterie sa na wymiar.
Firma-najlepiej znanych producentow Warta, Centra, Bosh ale to juz sie placi za firme
ogolny podział akumulatorow jest na zwykle (elektrolit) i żelowe (bez obslugowe), te drugie sa 2razy drozsze od konwencjonalnych

drugim parametrem jest pojemnosc akumulatora wyrażana w Ah (ampero-godzinach) im wiecej tym lepiej

Komar 2350 -> Piaggio Zip -> Suzukia Katana -> Kawasaki ER-5 -> ....
Galeria
Galeria
- OloK
- Motocyklista
- Imię: Aleksander
- Miejscowość: Złotoryja
- Plecak: Brak :)
- Garnek: AGV K-3
- Numer GG: 7525884
- Kontakt:
Bym zapomniał, jeszcze jedna ważna sprawa jak nie najważniejsza. Przed zakupem sprawdz czy "+" oraz "-" są po własciwych stronach !!
producenci nieraz oferuja ten sam akumulator (pojemnosc, wymiary, wyglad) a bieguny sa zamienione
producenci nieraz oferuja ten sam akumulator (pojemnosc, wymiary, wyglad) a bieguny sa zamienione
Komar 2350 -> Piaggio Zip -> Suzukia Katana -> Kawasaki ER-5 -> ....
Galeria
Galeria
- bartoszto
- Klubowicz
- Imię: Bartosz
- Miejscowość: Wrocław
- Numer GG: 1535035
- Kontakt:
Sprawdź czy to na pewno akumulator! Miałem problemy z regulatorem i alternatorem (ogólnie o ładowanie) i pozbyłem się jeszcze dobrej żelowej YUASy :/ (wiadomo recykling)
Kupiłem bosch M6 014 (12v 10Ah) za 150 PLN ,który ma trochę słabszą iskrę ale skubaniec wytrzymały bo już dostał 3 rozładowania (tak trochę mi zajęło odkrycie przyczyny
a mimo to elegancko trzyma.
Kupiłem bosch M6 014 (12v 10Ah) za 150 PLN ,który ma trochę słabszą iskrę ale skubaniec wytrzymały bo już dostał 3 rozładowania (tak trochę mi zajęło odkrycie przyczyny

-
- Rowerzysta
- Imię: Radek
- Miejscowość: Przasnysz
To chyba jednak padnięta bateria , ładowałem ją całą noc i dupa, zakręciła tylko ze trzy razy. Zresztą i tak była gabarytowo za duża i ledwo starczało mi kabli. Zamówiłem już nowy aku żelowy, co prawda firma jest mi nieznana ale mam nadzieje, że co najmniej na 2 lat starczy.
http://allegro.pl/akumulator-quand-wzma ... 02459.html
http://allegro.pl/akumulator-quand-wzma ... 02459.html
-
- Motocyklista
- Imię: Piotr
- Miejscowość: Ciechanów/Wrocław
- Plecak: Ania
- Garnek: LS2
- Motocykl: BMW R 1100 RT
Re: jaki akumulator?
Ja w zeszłym roku kupowałem akumulator firmy M-line, kosztował chyba coś koło 120 zł. Ceny YUASY, którą posiadałem wcześniej był znacznie wyższy. Jak na razie nie ma z nim problemu. Cały zeszły sezon przejeździłem bez przygód. Teraz stał sobie wyjęty 2 miesiące beż żadnego doładowywania. Wczoraj zamontowałem go, motocykl zapalił bez zająknięcia (a warto dodać, że ER też stała nieruszana.
-
- Podawacz śrubek
- Imię: Dorota
- Miejscowość: Kielce
- Plecak: Nike
- Garnek: Lazer
Pozwolę sobie odświeżyć temat...
Mnie się właśnie akumulator wyładował, myśle, że przydałoby się go podładować, bo stał biedaczek miesiąc czasu bez odpalania no i nie wytrzymał
W związku z tym mam pytanie, jak to cholerstwo stamtąd wyjąć? Każda wskazówka będzie mile widziana, gdyż nie mam najmniejszego pojęcia, jakich narzedzi użyć i co z czym
Z góry dziękuję.
Mnie się właśnie akumulator wyładował, myśle, że przydałoby się go podładować, bo stał biedaczek miesiąc czasu bez odpalania no i nie wytrzymał

W związku z tym mam pytanie, jak to cholerstwo stamtąd wyjąć? Każda wskazówka będzie mile widziana, gdyż nie mam najmniejszego pojęcia, jakich narzedzi użyć i co z czym

Z góry dziękuję.
- Corr
- Motocyklista
- Imię: Adam
- Miejscowość: Zabrze
- Motocykl: Kawasaki ZX-6R 05'
W zasadzie potrzebujesz tylko dużego śrubokręta(krzyżak) no i kluczyka od moto żeby zdjąć siedzenie
Tutaj opis z książki serwisowej: http://img137.imageshack.us/img137/6126 ... ranu1n.png

Tutaj opis z książki serwisowej: http://img137.imageshack.us/img137/6126 ... ranu1n.png
Kawasaki Er5 99' -> Kawasaki ZX-6R 636 05'
- Sebastian_
- Rowerzysta
- Imię: Sebastian
- Miejscowość: Gdynia
- Numer GG: 3466845
Jaki aku z obecnych na ,,alledrogo" polecacie?
- K021
- Motocyklista
- Imię: Konrad
- Miejscowość: Ostrów Maz/Wawa
- Garnek: Shoei XR-1100
- Numer GG: 3051259
- Kontakt:
Jak masz kase to kup Yuase
A tak serio to jezeli nie jest to chinski szajs to napewno Ci dlugo posluzy o ile bedziesz o niego dbal. Bo prawda jest taka ze czy to bedzie Unibat czy Yuasa to mozesz aku zajezdzic w ciagu jednego sezonu, a rownie dobrze moze Ci posluzyc kilka lat. Zalezy od uzytkowania. Yuase mialem w 636 i z tego co mi wiadomo byla od nowosci czyli juz bedzie miala 10 lat i co prawda musze ja wymienic bo juz slabiutka, ale mimo wszystko sporo przeszla. Swoja droga Unibat tez robi niezle akumulatory, mialem 2 w innych sprzetach i tez niezle znosza temperatury wiec polecam. Teraz wymienie na Varte bo jest calkiem tania, a slyszalem bardzo dobre opinie. Tak czy inaczej, dbajac o akumulator napewno dlugo posluzy niezaleznie od tego czy to Bosh, Varta, Yuasa, Unibat czy inne scierwo. Byle byś nie kupił czegos made in china (a wlasciwie typowo chinskiej jakosci).