Lakierowanie Sprayem
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
- Pinio
- Motocyklista
- Miejscowość: Łuków
- Plecak: Piękna kobieta;)
- Numer GG: 7955778
Lakierowanie Sprayem
Witam
Otóż mam takie jedno pytanie. Mam porysowaną czache w swoim Zx6. Od poprzedniego wlasciciela dostalem odrazu dobrany lakier u lakiernika ktory załadował go do puszki ze Spray'em zeby naprawe wykonac we własnym zakresie. Chciałem odrazu pomalowac całą czasze gdyż efekt bedzie lepszy. Czy po zmatowieniu starego lakieru przed nałożeniem nowego muszę całą powierzchnie pokryć podkładem ( jest to podkład taki matowy szary pod lakier w sprey'u) czy wystarczy pokryc tylko te miejsca ubytku otarc i wyrownac z reszta??
-- 11 Kwi 2012, 16:40 --
Załącze zdjęcie co by lepiej pokazać te zarysowania/ pękniecia. Czacha jest w 2 kolorach pol na pol czarny z zielonym. Jest nieoryginalnie pomalowana gdyz w 636 powinna byc cala zielona i taka tez chce odzyskac.
-- 11 Kwi 2012, 16:41 --
Otóż mam takie jedno pytanie. Mam porysowaną czache w swoim Zx6. Od poprzedniego wlasciciela dostalem odrazu dobrany lakier u lakiernika ktory załadował go do puszki ze Spray'em zeby naprawe wykonac we własnym zakresie. Chciałem odrazu pomalowac całą czasze gdyż efekt bedzie lepszy. Czy po zmatowieniu starego lakieru przed nałożeniem nowego muszę całą powierzchnie pokryć podkładem ( jest to podkład taki matowy szary pod lakier w sprey'u) czy wystarczy pokryc tylko te miejsca ubytku otarc i wyrownac z reszta??
-- 11 Kwi 2012, 16:40 --
Załącze zdjęcie co by lepiej pokazać te zarysowania/ pękniecia. Czacha jest w 2 kolorach pol na pol czarny z zielonym. Jest nieoryginalnie pomalowana gdyz w 636 powinna byc cala zielona i taka tez chce odzyskac.
-- 11 Kwi 2012, 16:41 --

Kawasaki Er5 '03 --> Kawasaki ZX6r 636 '02
-
- Oldmotocyklista
- Imię: Krzysztof
- Miejscowość: krk
Re: Lakierowanie Sprayem
Lakierowanie sprayem jest bardzo wygodne. Pełna gama kolorów i łatwość dopasowania do byłego. Ale należ pamiętać że przed użyciem należy dokładnie wstrząsną. nie dopuszczać by dysz się zapaprała a jeśli już to odwrócić pojemnik i przedmuchać. Delikatnie nakładać nawet kilka warstw w odstępach czasowych by nie doprowadzić do zacieków. Lakier możesz kłaść na uprzednio zmatowioną powierzchnie. Wcześniej wszelkie nierówności i rysy wyrównaj szpachlą. Nie potrzeba dawać podkładu. Podkład daje się na goła blachę, celem zwiększenia przyczepności i wygładzenia powierzchni.
Pamiętaj że:
Lakier nakładaj w pomieszczeniu bez kurzu. Dobrze jest zmyć podłogę lub ją skropić, by się kurz nie podnosił podczas lakierownia.
I najważniejsze to że pomimo dobrego efektu końcowego, to nigdy nie dorównasz lakierowi piecowemu. Przy każdym tankowaniu i zalaniu benzyną na powierzchni będą okropne zacieki bo benzyna rozpuszcza większość lakierów w sprayu, chyba że znajdziesz taki którego bazę nie rozpuszcza benzyna.
Pamiętaj że:
Lakier nakładaj w pomieszczeniu bez kurzu. Dobrze jest zmyć podłogę lub ją skropić, by się kurz nie podnosił podczas lakierownia.
I najważniejsze to że pomimo dobrego efektu końcowego, to nigdy nie dorównasz lakierowi piecowemu. Przy każdym tankowaniu i zalaniu benzyną na powierzchni będą okropne zacieki bo benzyna rozpuszcza większość lakierów w sprayu, chyba że znajdziesz taki którego bazę nie rozpuszcza benzyna.
-
- Motocyklista
- Imię: Łukasz
- Miejscowość: Kielce
- Garnek: NAXA FOB
to ja jszcze dopiszę, zebys pokręcił sią za dobrym bezbarwnym na kolor. To może załatwić sprawę z rozpuszczaniem się farby. Po wszystkim zrób polerkę.
jest: er-5, zr-7, dt-125 (2T), chinol 50
było: gs-500, diversion 600, en-500
było: gs-500, diversion 600, en-500
- Pinio
- Motocyklista
Dzieki wam za podpowiedzi napewno się przydadzą, malowałem już kilka rzeczy wiec jakies tam podstawy mam:) A co do lakieru bezbarwnego to posiadam już taki i miałem zamiar go użyć.

- koziknysa
- Motorowerzysta
- Imię: Michał
- Miejscowość: Nysa
- Garnek: agv s4 sv
Jeśli nałożysz szpachle to musisz pomalować to podkładem przynajmniej z dwa razy , żeby szpachla nie przebiła się przez bazę.
- Pinio
- Motocyklista
Witam ponownie:) W weekend malowłem. Jak na reczne malowanie w garażu wyszło nawet nieźle. Zreszta sami oceńcie. MAm tylko jeden mały nie dajacy mi spac problem. Z racji iz czacha była troche połamana i klejona przez plastikarza nie pasowała Ona idealnie jak fabryczna co do centymetra i musiałem ją troche mocno dociskac zeby sie spasowala po lewej stronie (siedzac na motocyklu) do owiewki bocznej. Boje sie ze gdy jest naprezona to moze peknac. Co o tym myslicie?
-- 18 Kwi 2012, 15:01 --
Naprawde nikt nie jest w stanie nic powiedziec?:>
-- 18 Kwi 2012, 15:01 --
Naprawde nikt nie jest w stanie nic powiedziec?:>

- radziorek15
- Motocyklista
- Imię: Radosław
- Miejscowość: Białystok
- Plecak: słowianka
- Garnek: xr-1100 shoei
- Numer GG: 9519818
- Telefon: 693457668
Raczej mało osób na tym forum ma doświadczenie ze ścigaczami i dużymi plastikami. Ale skoro było klejone i jak mówisz jest naprężone to jest zwiększone ryzyko pęknięcia. Bo prawie zawsze miejsce klejenia jest słabsze niż nie klejony materiał.
er-5 + SV650S
-
- Motocyklista
- Imię: Piotr
- Miejscowość: Ciechanów/Wrocław
- Plecak: Ania
- Garnek: LS2
- Motocykl: BMW R 1100 RT
Jeśli teraz się trzyma, to raczej samo z siebie pęknąć nie powinno, ryzyko jest zwiększone, jeśli będziesz jechać po jakiejś nierównej drodze, motocykl dostanie jakichś wibracji itp.
- DeFi
- Klubowicz
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Września
- Plecak: Brak
- Garnek: LS2
- Numer GG: 9958743
- Telefon: 783757397
- Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01
Może spróbuj zapytać na forum http://www.mojekawasaki.pl. Tam na 99% ktoś ci odpowie jak to wygląda w ZX6

Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
- Pinio
- Motocyklista
Zeby sie zarejestrowac trzeba wyslac platnego sms'a ale dzieki:)