wyntylator - jak sprawdzić ?
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
-
- Motocyklista
- Imię: Bartek
- Miejscowość: Zambrów
- Plecak: żona -Ania
- Numer GG: 3575206
Re: wyntylator - jak sprawdzić ?
jak go sprawdziłeś ?? wykręcałeś z chłodnicy i co stykałeś ??
Żyj i daj żyć!
tak czytam te wasze wypowiedzi i sam dzisiaj się zastanawiałem czy aby mój wentylator się włączał? Powiem tak nie udało mi się go dzisiaj usłyszeć choć trochę się bujałem motorkiem. Z tego co wyczytałem w manualu to powinien się włączyć gdzieś przy 80-84C, może nie rozgrzałem swojej maszyna do takiej temperatury, kto wie będę to monitorował.
Homo homini lupus (est)
- DeFi
- Klubowicz
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Września
- Plecak: Brak
- Garnek: LS2
- Numer GG: 9958743
- Telefon: 783757397
- Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01
Ja raz po przejażdżce z ciekawości zostawiłem odpalone moto i czekałem aż wentylator się załączy. Też w tym roku go nie słyszałem ale po paru minutach się załączył więc mój jest sprawny
najlepiej przytrzymać moto z 2-3 min na odkręconej manetce do ok 4-5 tyś obrotów. Nie ma ch**a żeby się nie włączył
Jak nie rychnie to można się martwić
A załączyła się już kiedyś komuś kontrolka od temperatury na zegarach (lewa kontrolka w obrotomierzu) ? Przy jakiej temp się ona załącza ?

Jak nie rychnie to można się martwić
A załączyła się już kiedyś komuś kontrolka od temperatury na zegarach (lewa kontrolka w obrotomierzu) ? Przy jakiej temp się ona załącza ?

Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
-
- Oldmotocyklista
- Imię: Krzysztof
- Miejscowość: krk
Witam !!! Nie wiem czy moje "mądrości" się przydadzą ale...? Mam erkę w około 10 lat i tak: Wentylator uruchamia się tylko w bardzo upalne dni przy powolnym ruchu ulicznym, nigdy w czasie jazdy bo ruch powietrza i użebrowanie nie pozwala na przegrzanie. Gdyby jednak kiedyś miał się zepsuć włącznik i miało by to być na trasie - zastosowałem ukryty w osłonie chłodnicy włącznik z pod palca, którym co jakiś czas kontroluje wentylator no i w razie czego mogę go włączyć, nawet poto by ogrzać ręce na postojach gdy jest zimno. Wentylator fabrycznie jest podłączony na krótko poza stacyjką i tak jest w motocyklach jak i w autach. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam Wszystkich !!!
-
- Podawacz śrubek
- Miejscowość: Warszawa/Ursynów/Imielin
- Plecak: GoldenApple:)
- Garnek: Naxa
- Numer GG: 4922559
Warto także sprawdzić czujnik temperatury, który powinien być umieszczony pod bakiem. Wentylator powinien włączać się w granicach 90st. C . Tak jest we wszystkich motocyklach. ER-5 dość ciężko rozgrzać aby osiągnąć tą granicę z tego co wiem, ale warto spróbować:)
..::Lepiej nie mówić nic, niż mówić głupoty::..
- DeFi
- Klubowicz
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Września
- Plecak: Brak
- Garnek: LS2
- Numer GG: 9958743
- Telefon: 783757397
- Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01
Ja miałem wrażenie że wentylator załączał się podczas jazdy, bo momentami czułem nawiew ciepłego powietrza na nogach.
Nawet nie wiem przy jakiej prędkości i jakich obrotach się załączał bo akurat miałem zdemontowane zegary by poprawić spawany wewnętrzny plastik (za mocno chciałem dokręcić śrubkę od dołu kubeczków i popękały ... znowu)
Przy okazji kupiłem nowe kubeczki na allegro i do czasu dotarcia przesyłki jeździłem bez zegarów. Dzisiaj wszystko zamontowane i aż się zdziwiłem ile jeszcze mam paliwa w baku
Nawet nie wiem przy jakiej prędkości i jakich obrotach się załączał bo akurat miałem zdemontowane zegary by poprawić spawany wewnętrzny plastik (za mocno chciałem dokręcić śrubkę od dołu kubeczków i popękały ... znowu)
Przy okazji kupiłem nowe kubeczki na allegro i do czasu dotarcia przesyłki jeździłem bez zegarów. Dzisiaj wszystko zamontowane i aż się zdziwiłem ile jeszcze mam paliwa w baku

Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
- Lish
- Klubowicz
- Imię: Karol
- Miejscowość: Piaseczno
- Plecak: Kiti
- Garnek: biały
- Telefon: 500366623
- Motocykl: fzs600 pies
- Kontakt:
a ja dziś na postoju wreszcie usłyszałem swój wentylator
i też mam wrażenie, że czasem się włącza w czasie jazdy...

na zakończenie tematu: dojechał używany włącznik wentylatora kupiony na allegro, za 60zł. Wentylator załącza się pięknie, wszystko działa jak dawniej
Temat uważam za zamknięty
Jacek
Temat uważam za zamknięty

Jacek
Jacek Radunc
- Lish
- Klubowicz
- Imię: Karol
- Miejscowość: Piaseczno
- Plecak: Kiti
- Garnek: biały
- Telefon: 500366623
- Motocykl: fzs600 pies
- Kontakt:
możesz pojaśnić gdzie jest ten włącznik i za co jest odpowiedzialny? No i z jaką częstotliwością się teraz włącza?
-
- Motocyklista
- Imię: Bartek
- Miejscowość: Zambrów
- Plecak: żona -Ania
- Numer GG: 3575206
Włącznik mieści się po lewej stronie chłodnicy tuż pod wężem łączącym chłodnicę z termostatem. Jest on wkręcany na gwint oraz podłączony jest przewodem bodajże z wiatrakiem. Jego rola to włączanie wiatraka.
Żyj i daj żyć!