Pytania wszelkie
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
-
- Motocyklista
- Imię: Kamil
- Miejscowość: Jarosław
- Garnek: HJC RPHA 11 Plus
- Motocykl: ZX6R
- Kontakt:
Re: Pytania wszelkie
W sumie sezon się kończy to nawet nie ma sensu teraz zmieniać 

Kawasaki ER-5 ---> Kawasaki ZX6R 636 '05
Mój garaż!
Łona - ĄĘ
Marzeń się nie odkłada... To na marzenia się składa!
Pigwa
Mój garaż!

Łona - ĄĘ
Pigwa
-
- Klubowicz
- Imię: Michał
- Miejscowość: Ornontowice k/Gliwic
- Garnek: Scorpion EXO-1200
- Numer GG: 8278420
- Motocykl: SV-650SF
pigwa pisze:W sumie sezon się kończy to nawet nie ma sensu teraz zmieniać
Znaczy ja będę jeździł dopóki nie będzie śniegu i/lub ujemnych temperatur. Póki co na auto (a przede wszystkim na jego utrzymanie, które bądź co bądź jest znacznie droższe niż motocykla) mnie nie stać.
Oby była taka zima jak w zeszłym roku. Ale full serwis w lutym/marcu.
ER-5 1998r. Od 07.04.2014r.
SV650S 2007r. Od 29.04.2018r.
Chętnie pomogę również w zakresie projektowania elektroniki oraz szeroko rozumianej informatyki i komputerów.
SV650S 2007r. Od 29.04.2018r.
Chętnie pomogę również w zakresie projektowania elektroniki oraz szeroko rozumianej informatyki i komputerów.
-
- Motocyklista
- Imię: Kamil
- Miejscowość: Jarosław
- Garnek: HJC RPHA 11 Plus
- Motocykl: ZX6R
- Kontakt:
Siemka.
Dziś podchodzę do moto, odpalam jak gdyby nigdy nic i moto zapaliło, ale strzeliło przy tym w wydech strasznie głośno jakby w kolektorach było paliwo.
Wczoraj byłem w trasie i wróciłem ok. 22 przed zjazdem do domu jeszcze zatankowałem na fulla i myślałem, że się zaworki zawiesiły i paliwo poszło do gaźnika, airboxa, wydechu itd, ale poziom paliwa bez zmian, oleju też.
Tutaj takie pytanie, co to mogło być? Przydarzyło wam się to kiedyś?
Dziś podchodzę do moto, odpalam jak gdyby nigdy nic i moto zapaliło, ale strzeliło przy tym w wydech strasznie głośno jakby w kolektorach było paliwo.
Wczoraj byłem w trasie i wróciłem ok. 22 przed zjazdem do domu jeszcze zatankowałem na fulla i myślałem, że się zaworki zawiesiły i paliwo poszło do gaźnika, airboxa, wydechu itd, ale poziom paliwa bez zmian, oleju też.
Tutaj takie pytanie, co to mogło być? Przydarzyło wam się to kiedyś?
Kawasaki ER-5 ---> Kawasaki ZX6R 636 '05
Mój garaż!
Łona - ĄĘ
Pigwa
Mój garaż!

Łona - ĄĘ
Pigwa
-
- Motocyklista
- Imię: Piotr
- Miejscowość: Ciechanów/Wrocław
- Plecak: Ania
- Garnek: LS2
- Motocykl: BMW R 1100 RT
Zdarzało się, ale to najczęściej po myciu jak coś zamokło i nie było iskry, a paliwo dochodziło. Potem rzeczywiście jak już załapało to zdrowo potrafiło strzelić:P W fazerze miałem też tak po zimie, tzn. akumulatora nie podładowywałem i w efekcie miał za mało mocy, żeby iskra była odpowiednia, a paliwo dochodziło cały czas. Potem po podpięciu pod prostownik i odpaleniu - strzał z powodu nadmiaru benzyny.
- Karcze_
- Motorowerzysta
- Imię: Karcześ
- Miejscowość: Ostrołęka
- Plecak: Adidas
- Garnek: Ls2 351.1 Naxa F6
Słuchajcie mam pytanie, czytałem gdzieś, że można założyć zaworki od jakiegoś gsxr bądź gsx do naszych moto, więc tu moje pytanie: od jakiego dokładnie to moto, modelu, jaki rocznik.
Ps. Jakby ktoś wkleił link był bym wdzięczny
Pozdrawiam
Ps. Jakby ktoś wkleił link był bym wdzięczny

Pozdrawiam

http://bikepics.com/members/karcze/02er5/
-
- Oldmotocyklista
- Imię: Krzysztof
- Miejscowość: krk
Mogę udzielić merytorycznej odpowiedzi. Tylko o jakie zaworki chodzi ??? Domyślam się , ale tylko domyślam że pewnie chodzi o zaworki odcinające w gaźnikach. To dość obszerny temat acz nie bardzo skomplikowany.
- Karcze_
- Motorowerzysta
Tak tak mój błąd, nie dopisałem, oczywiście chodził mi o zaworki iglicowe. Chodzi mi od jakiego suzuki one pasują. Czytałem gdzieś kiedyś na forum i zapadło mi w pamięci i zdanie które ktoś napisał, że to jedyna sportowa rzecz w jego kawasaki. Chciałbym właśnie się dopytać co nich.
- DeFi
- Klubowicz
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Września
- Plecak: Brak
- Garnek: LS2
- Numer GG: 9958743
- Telefon: 783757397
- Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01
Witam. Przytoczyłeś moje słowa 
MI zaworki wymieniał mechanik. Standardowe nie pasowały, bo gniazda się już troszkę wytarły i przepuszczały paliwo. Założył od GSXRa i pasowały. Ale mniemam że parametrami się różnią. Także jeżeli nie masz problemu z przepuszczającymi zaworkami iglicowymi, to nie ma sensu zakładać od innego moto.

MI zaworki wymieniał mechanik. Standardowe nie pasowały, bo gniazda się już troszkę wytarły i przepuszczały paliwo. Założył od GSXRa i pasowały. Ale mniemam że parametrami się różnią. Także jeżeli nie masz problemu z przepuszczającymi zaworkami iglicowymi, to nie ma sensu zakładać od innego moto.

Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
- Karcze_
- Motorowerzysta
Słuchaj mi właśnie też mechanik wymieniał niedawno, bo przepuszczały na każdych które włożył i chciał wymienić gniazda, ale nie mógł wyjąć dobrych z innego gaźnika i zostawił te moje, ale również coś zaradził i chodziło, aż do niedzieli gdzie moto stało dłuży czas i paliwo z gaźników wyparowało i problem znowu się pojawił. Zaradził mi poszukać zaworków od GSXRa, a mi się przypomniało, że coś takiego tu na forum czytałem, więc postanowiłem zapytać. Chodzi mi od jakiego to dokładnie GSXRa.
-
- Oldmotocyklista
- Imię: Krzysztof
- Miejscowość: krk
Taki mechanik
A po co wymyślać inne ? Już o tym kiedyś pisałem. Ale... Po jakimś czasie i to normalne, wycierają się stożki zaworka jak i ich gniazda. Sama wymiana zaworka nie przynosi efektu bo nowy stożek nie uszczelni starego gniazda. W innych moto w zestawie jest możliwość wymiany kompletu (zaworek+gniazdo) bo ta tulejka(gniazdo) jest wkręcana w korpus gaźnika. Ale, nie w erce, bo jest wciśnięta na stałe. Więc należy ją obniżyć by uzyskać nominalny otwór. A jak to zrobić dobry mechanik wie i ja też
Nowe zaworki są zmodyfikowane o czarny stożek, który to gwarantuje większą szczelność przez długie lata. Dobrze wykonany ten zabieg gwarantuje spokój na bardzo, bardzo długo.