Jakie paliwko
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
Jakie paliwko
Nigdzie indziej nie znalazłem więc tutaj napisze (jeśli źle to przepraszam)
Jakie paliwko lać do baku?
95, 98, czy może można jakąś verve czy jakas taka inną "mocniejszą". W serwisówce nie widziałem "dedykowanego" paliwa.
dzieki za info.
Jakie paliwko lać do baku?
95, 98, czy może można jakąś verve czy jakas taka inną "mocniejszą". W serwisówce nie widziałem "dedykowanego" paliwa.
dzieki za info.
-
- Rowerzysta
- Imię: Łukasz
- Miejscowość: pomorskie
- Garnek: LS2
Re: Jakie paliwko
słyszałem opinie ze 95 lepsze ja leje różnie u mnie w miejscowości 95 bo 98 za droga
jak jadę dalej mam znajome stacje gdzie 98 w tej samej cenie co 95 u mnie wiec leję ta mocniejsza różnicy nie widzę 

- Kamyk
- Administrator
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Bydgoszcz/Szczecin/Berlin
- Plecak: Ewa
- Garnek: Shoei XR-1000 / HJC
- Numer GG: 2697152
- Motocykl: Testowy
Ja zawsze lalem do gaznika 95 i do wtrysku w SV tez. Powiem szczerze, ze musial bym spr. jak bedzie sie zachowywala SV-ka z 98, ale boje sie o wtryski. Dlatego 95 i tyle 
Kamyk

Kamyk
Er5 -> SV 650 K3 -> ST xtz 750 '89 + ...
- Lish
- Klubowicz
- Imię: Karol
- Miejscowość: Piaseczno
- Plecak: Kiti
- Garnek: biały
- Telefon: 500366623
- Motocykl: fzs600 pies
- Kontakt:
a to 98 szkodzi silnikom z wtryskiem?
- Kamyk
- Administrator
- Miejscowość: Bydgoszcz/Szczecin/Berlin
- Plecak: Ewa
- Garnek: Shoei XR-1000 / HJC
- Numer GG: 2697152
- Motocykl: Testowy
Nie! Ale jesli zawsze jezdzilem na 95 to nie bede lal innej
Gaznik wszystko przepali, a nie wiem czy zmiana nie spowoduje zmiany czegos w tryskach.

Er5 -> SV 650 K3 -> ST xtz 750 '89 + ...
- Miłosz
- Klubowicz
- Imię: Miłosz
- Miejscowość: Plewiska/Poznań
- Plecak: Monika
- Garnek: HJC
- Numer GG: 3369519
- Motocykl: Gsf 1200N K5
leje 95 w tym roku, 98 i v power w zeszłym, różnica ok 5% w spalaniu na korzyść 98, ale to bardzo subiektywne
bo w samochodzie to wiem że v power jest wydajniejsza, na pelnym baku wiecej kilometrow zrobilem i mimo wszystko silnik dynamiczniejszy.
reasumując nie ma sensu przepłacać i lepiej lac 95 skoro nie ma większej róznicy
reasumując nie ma sensu przepłacać i lepiej lac 95 skoro nie ma większej róznicy
- bartoszto
- Klubowicz
- Imię: Bartosz
- Miejscowość: Wrocław
- Numer GG: 1535035
- Kontakt:
kokos ma rację, jako muszelkowy pracownik normalnie mam zachwalać shellowskiego v powera, to jest 95tka ściągana z niemiec wzbogacona o coś z czymś tam ale we własnym odczuciu chyba lepsza od bp 98. Ze swoich obserwacji - faktycznie spalanie wychodzi mniejsze i motocykl szybciej się rozgrzewa. Co do dynamiki możne to być subiektywne odczucie. Generalnie jak mam możliwość to tankuję - przeważnie w trasę no i jak są jakieś zniżki bo przeważnie kosztuje +0,45 zł od zwykłej 95 na shellu.
Boję się tylko zalać racinga bo to 100oktanowe paliwo (już nie patrzeć na cenę)
Boję się tylko zalać racinga bo to 100oktanowe paliwo (już nie patrzeć na cenę)
- Kamil_HP
- Motocyklista
- Imię: Kamil
- Miejscowość: Aleksandrów Łódzki
- Motocykl: Yamaha FZ8 Fazer
Polecam artykuł z portalu ścigacz.pl http://www.scigacz.pl/Benzyna,a,osiagi, ... 16094.html
ER-5 '07 --> SV650S '07 --> FZ8 Fazer'11
- JeGanG
- Motorowerzysta
- Miejscowość: Wrocław
- Plecak: Nimo
- Garnek: Shoei Qwest
- Numer GG: 3780283
- Kontakt:
Kamyk, jak zalejesz 98 nie odczujesz żadnej różnicy.
Wszystko jest wyjaśnione w tekście, panowie specjalisty się wypowiedzieli. Choć ja wiem że nie do każdego to dotrze i i tak będzie wierzył w swoje.
Najgorszym problemem jest to że stacje lubią "chrzcić" swoje paliwa, dla tego często wydaje się że 98 jest lepsza. Winą tego jest zła jakość "chrzczonej" benzyny (zarówno 95 jak i 98), więc sumarycznie wychodzi że 98 jest lepsza.
Jak w instrukcji macie napisane 95, to lejecie 95, szkoda kasy. Liczba oktanowa mówi nam tylko o tendencji paliwa do spalania stukowego. Każdy silnik ma inny stopień sprężania mieszanki, w wysilonych jednostkach jest on tak duży że dochodzi do zbyt dużego sprężenia mieszanki w cylindrze, wzrostu temperatury i niekontrolowanych eksplozji w cylindrze. Dla tego trzeba wtedy lać 98.
Jak macie silnik na 95 i nalejecie 98, nie będzie żadnej różnicy (często ludzie na siłę jej szukają, stąd wychodzi te 5% mniejsze spalanie), natomiast jak zalejecie do silnika na 98 benzyny 95, to możecie sobie "popsuć" silnik.
Wszystko jest wyjaśnione w tekście, panowie specjalisty się wypowiedzieli. Choć ja wiem że nie do każdego to dotrze i i tak będzie wierzył w swoje.
Najgorszym problemem jest to że stacje lubią "chrzcić" swoje paliwa, dla tego często wydaje się że 98 jest lepsza. Winą tego jest zła jakość "chrzczonej" benzyny (zarówno 95 jak i 98), więc sumarycznie wychodzi że 98 jest lepsza.
Jak w instrukcji macie napisane 95, to lejecie 95, szkoda kasy. Liczba oktanowa mówi nam tylko o tendencji paliwa do spalania stukowego. Każdy silnik ma inny stopień sprężania mieszanki, w wysilonych jednostkach jest on tak duży że dochodzi do zbyt dużego sprężenia mieszanki w cylindrze, wzrostu temperatury i niekontrolowanych eksplozji w cylindrze. Dla tego trzeba wtedy lać 98.
Jak macie silnik na 95 i nalejecie 98, nie będzie żadnej różnicy (często ludzie na siłę jej szukają, stąd wychodzi te 5% mniejsze spalanie), natomiast jak zalejecie do silnika na 98 benzyny 95, to możecie sobie "popsuć" silnik.