Prostwanie lag na półkach
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
- Strzelson
- Motocyklista
- Imię: Michał
- Miejscowość: Warszawa - Wilanów
- Plecak: Ania :)
- Garnek: Caberg V2R
Prostwanie lag na półkach
Jak jest prosty sposób na sprawdzenie, czy lagi są równo ustawione na półkach. Miałem jakiś czas temu konieczność ich regulacji ale nie wiem czy to dobrze zrobiłem (na oko) a mam wrażenie że trochę mnie znosi na lewo. Na oddanie do warsztatu zawsze przyjdzie czas.
pozdr
pozdr
- Corr
- Motocyklista
- Imię: Adam
- Miejscowość: Zabrze
- Motocykl: Kawasaki ZX-6R 05'
Re: Prostwanie lag na półkach
Ja po wymianie oleju w lagach ustawiałem je względem górnej półki(tak żeby lagi tyle samo wystawały). Pewnie jest jakiś lepszy/bardziej precyzyjny sposób ale u mnie w zupełności wystarczyło 

Kawasaki Er5 99' -> Kawasaki ZX-6R 636 05'
- Kamyk
- Administrator
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Bydgoszcz/Szczecin/Berlin
- Plecak: Ewa
- Garnek: Shoei XR-1000 / HJC
- Numer GG: 2697152
- Motocykl: Testowy
Ja zawsze wlasnie w taki sposob ustawiam. Maja idealnie tak samo wystawac w gornej polce i tyle. Pozniej jedynie skrecasz je na srubach.Corr pisze:Ja po wymianie oleju w lagach ustawiałem je względem górnej półki(tak żeby lagi tyle samo wystawały). Pewnie jest jakiś lepszy/bardziej precyzyjny sposób ale u mnie w zupełności wystarczyło
Kamyk
Er5 -> SV 650 K3 -> ST xtz 750 '89 + ...
- Strzelson
- Motocyklista
I po skręceniu dolnych półek lagi same ustawią się równolegle??
- Corr
- Motocyklista
- Imię: Adam
- Miejscowość: Zabrze
- Motocykl: Kawasaki ZX-6R 05'
Nie bardzo jest co ustawiać, jeżeli lagi i półki są proste to musi wyjść równolegle.
Kawasaki Er5 99' -> Kawasaki ZX-6R 636 05'
- Strzelson
- Motocyklista
Corr, Kamyk,
dzięki za radę.
dzięki za radę.
-
- Podawacz śrubek
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Olsztyn
- Garnek: Shoei Qwest
Cześć,
Moja ER5 jest po lekkim upadku i pojawił się problem opisywany w tym temacie. Nie mam niestety klucza dynamometrycznego. Czy dokręcenie śrub z innym momentem, niż ten opisany w serwisówce może nieść za soba jakieś poważne skutki? Słyszałem wersję, że są osoby niedokręcające półek do końca żeby móc łatwiej rozwiązywać ten problem w przypadku pojawienia się go w terenie. Czy moge to zrobić 'na oko' czy szukać klucza?
-- 23 Maj 2013, 19:29 --
Okej, udało mi się znaleźć klucz dynamometryczny i dokręciłem śruby na 29Nm zgodnie z serwisówką. Mam wrażenie, że sprzęt zaczął jeździć prosto ale gdzieś jeszcze coś metalicznego mi lekko stuka przy przyśpieszaniu. Na dniach będę szukał.
Moja ER5 jest po lekkim upadku i pojawił się problem opisywany w tym temacie. Nie mam niestety klucza dynamometrycznego. Czy dokręcenie śrub z innym momentem, niż ten opisany w serwisówce może nieść za soba jakieś poważne skutki? Słyszałem wersję, że są osoby niedokręcające półek do końca żeby móc łatwiej rozwiązywać ten problem w przypadku pojawienia się go w terenie. Czy moge to zrobić 'na oko' czy szukać klucza?
-- 23 Maj 2013, 19:29 --
Okej, udało mi się znaleźć klucz dynamometryczny i dokręciłem śruby na 29Nm zgodnie z serwisówką. Mam wrażenie, że sprzęt zaczął jeździć prosto ale gdzieś jeszcze coś metalicznego mi lekko stuka przy przyśpieszaniu. Na dniach będę szukał.