wyntylator - jak sprawdzić ?

Dział dotyczący spraw silnikowych

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

maciekix
Motocyklista
Miejscowość: Staszów/Kraków
Plecak: Madzia;-)
Garnek: UVEX HELIX RS 750

Re: wyntylator - jak sprawdzić ?

Post autor: maciekix »

tu nie pomogę bo też nie mam pojęcia, może po prostu kostka zaśniedziała i wystarczy przeczyścić, to optymistyczna wersja;-)
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
Awatar użytkownika
radunc
Rowerzysta
Imię: Jacek
Miejscowość: Konin

Post autor: radunc »

kolejne dwie godziny w garażu... wentylator jest sprawny, sprawdziłem zgodnie z manualem podpinając go "na krótko" bezpośrednio do akumulatora. sprawdziłem każdy bezpiecznik z osobna, również ten ukryty w grubej kostce z prawej strony motocykla. Wszędzie tam gzie mogłem się dostać oczyściłem styki z nalotu. wykręciłem o delikatnie przetarłem oba czujniki temperatury (w termostacie i w chłodnicy) nadal nic....
moto grzałem tak długo że nadmiarowy płyn zaczął wypływać przez dekiel od wlewu przy termostacie, bez rezultatu.
Przydałaby się jakaś metodologia postępowania, żeby ustalić na jakim etapie system nawala, mnie pomysłów brak :(

-- 13 Kwi 2011, 18:32 --

idąc za radą kogoś z innego forum zwarłem styki od czujnika temp. przy chłodnicy i wentylator się załącza, więc wydaje się, ze to nie problem elektryki ale być może źle działającego czujnika w chłodnicy, ale jak go sprawdzić i gdzie kupić sprawny ?
Sprawdziłem też termostat, choć nie mam termometru, otwierał się zanim woda zaczynała wrzeć i zamykał po zakończeniu gotowania kiedy woda stygła.
jakieś pomysły ?
J
Jacek Radunc
yankee_g

Post autor: yankee_g »

Kolego radunc, jeżeli próbowałeś zewrzeć styki, które są podłączone do włącznika wentylatora wkręconego w obudowę chłodnicy, to znaczy, że Ci padł. Możesz go sprawdzić w domu, ggrzejąc wodę w garnku do odpowiedniej temperatury (prawie gotowanie). Zanurz go wtedy tą częścią, która jest wkręcana w chłodnicę i po chwili sprawdź omomierzem, czy przewodzi prąd. Co do temperatury, to nie pamiętam jaka powinna być (może 85 stopni), ale na czujniku powinno być chyba napisane przy jakiej się załącza. To z czym masz problem to również typowa przypadłość w niektórych autach.
Pozdrawiam,
yankee_g
Awatar użytkownika
radunc
Rowerzysta

yankee_g pisze:Kolego radunc, jeżeli próbowałeś zewrzeć styki, które są podłączone do włącznika wentylatora wkręconego w obudowę chłodnicy, to znaczy, że Ci padł. Możesz go sprawdzić w domu, ggrzejąc wodę w garnku do odpowiedniej temperatury (prawie gotowanie). Zanurz go wtedy tą częścią, która jest wkręcana w chłodnicę i po chwili sprawdź omomierzem, czy przewodzi prąd. Co do temperatury, to nie pamiętam jaka powinna być (może 85 stopni), ale na czujniku powinno być chyba napisane przy jakiej się załącza. To z czym masz problem to również typowa przypadłość w niektórych autach.
Pozdrawiam,
yankee_g
no to mam ostatnią prośbę, czy ktoś z Was wie lub może mi pomóc ustalić na jaki rozmiar gwintu potrzebuję czujnik bo ASO Kawasaki na pewno nie zapłacę 260zł za ten badziew... szukam więc zamiennika albo dorobię jakiś samochodowy i przerobię wtyczkę.
J
Jacek Radunc
Awatar użytkownika
Lish
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Karol
Miejscowość: Piaseczno
Plecak: Kiti
Garnek: biały
Telefon: 500366623
Motocykl: fzs600 pies
Kontakt:

Post autor: Lish »

poszukaj na allegro wśród ludzi co sprzedają części z rozbitków. Często na aukcjach nie ma dużo części a dostepne są całe moto na części. Ja tak kupiłem set i śrube. Na aukcjach nie było ale popytałem i znalazłem. Ceny też przystępne.
Zieluchh
Motocyklista
Imię: Bartek
Miejscowość: Zambrów
Plecak: żona -Ania
Numer GG: 3575206

Post autor: Zieluchh »

powiem tak w zeszłym roku jak robiłem kółeczka po podwórku to po dłuższej takiej jeździe załączył mi się wentylator ale też po pewnym czasie od zgaszenia moto. W tym sezonie jeszcze go nie słyszałem mimo iż dzisiaj silnie latałem po mieście. Co prawda upałów jakiś nie ma ale czy jak moto się zagrzał to nie powinien on był się uruchomić?? Czym grozi brak tego wentylatora??
Żyj i daj żyć!
Awatar użytkownika
Lish
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Karol
Miejscowość: Piaseczno
Plecak: Kiti
Garnek: biały
Telefon: 500366623
Motocykl: fzs600 pies
Kontakt:

Post autor: Lish »

no własnie ja jeszcze swojego nie słyszałem włączonego - czy mam się bać?
Awatar użytkownika
radunc
Rowerzysta

Lish pisze:no własnie ja jeszcze swojego nie słyszałem włączonego - czy mam się bać?
normalna eksploatacja pewnie nie zagraża silniowi, ale długie postoje albo jazda w upale w korkach może już namieszać, ja bym dla spokoju sprawdzil czy wentylator się załącza...
Jacek Radunc
Zieluchh
Motocyklista
Imię: Bartek
Miejscowość: Zambrów
Plecak: żona -Ania
Numer GG: 3575206

Post autor: Zieluchh »

radunc a ty rozwiązałeś swój problem??
Żyj i daj żyć!
Awatar użytkownika
radunc
Rowerzysta

Zieluchh pisze:radunc a ty rozwiązałeś swój problem??
radunc sprawdził wszystko co umiał i wyszło, że to czujnik w chłodnicy. Zamówiony na allegro sprawny od handlarza, czekam na przesyłkę i dam znać czy się cośzmieniło (oby bo wydałem 65zł z wysyłką).
J
Jacek Radunc
ODPOWIEDZ