Przegrzewanie się silnika

Dział dotyczący spraw silnikowych

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

Awatar użytkownika
daniell89
Rowerzysta
Imię: Daniel
Miejscowość: Warszawa
Garnek: HJC FG-17
Numer GG: 4875039

Przegrzewanie się silnika

Post autor: daniell89 »

Cześć,

Ostatnio mam problem z zapalającą się kontrolką temperatury płynu. Zdarza się to w upalne dni (~30st) oraz gdy jadę z pasażerem (nawet przy niższej temp na zewnątrz). Zapala się szczególnie podczas wolniejszej jazdy w korku oraz, co jest bardzo dziwne, włącza się również na trasie, przy prędkości 100- 120 km/h więc obroty max 5,5k.
Dodatkowe info: Nie "pałuje" motocykla, zmieniam biegi przy 4-5k obr, płyn chłodniczy jest (sprawdzony w wlewie do chłodnicy oraz zbiorniczku wyrównawczym).
Moje pierwsze przypuszczenie było takie, że termostat jest zepsuty i się nie otwiera. Wczoraj wymontowałem go i sprawdziłem we wrzącej wodzie, okazało się że otwiera się poprawnie.
Spróbuję pojeździć przy wysokiej temp bez termostatu i zobaczę czy problem będzie się pojawiał, ale obawiam się, że to nie wina termostatu.
Możliwe że to pompa wody? Ew. jak ją sprawdzić?
Jeśli ktoś ma wiedzę w tym temacie, prosiłbym o pomoc :)
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
daniel90
Motocyklista
Miejscowość: Wołomin
Garnek: Uvex Boss 525

Re: Przegrzewanie się silnika

Post autor: daniel90 »

Może to czujnik temperatury pada,wentylator się włącza?
Awatar użytkownika
Miłosz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Miłosz
Miejscowość: Plewiska/Poznań
Plecak: Monika
Garnek: HJC
Numer GG: 3369519
Motocykl: Gsf 1200N K5

Post autor: Miłosz »

Zapala się kontrolka i załącza wentylator czy sama kontrolka?
piter3105
Motocyklista
Imię: Piotr
Miejscowość: Ciechanów/Wrocław
Plecak: Ania
Garnek: LS2
Motocykl: BMW R 1100 RT

Post autor: piter3105 »

Podejrzewam, że jednak może być trafiony czujnik. Miałem tego typu przypadek w samochodzie, kontrolka świeci się cały czas, wskazania temp. są ok i wentylator też się załączał prawidłowo.
Awatar użytkownika
daniell89
Rowerzysta

Wentylator załącza się. Po takiej jeździe gdzie zapalała mi się kontrolka, po zgaszeniu silnika jest włączony jeszcze przez ok 2 min.
I praktycznie po każdej jeździe, nawet krótkiej, wentylator się załącza, natomiast kontrolka zapala się tylko w przypadkach jakie opisałem na początku.

Jest możliwe żeby czujnik temperatury był zepsuty, ale wentylator włączał się prawidłowo? Czy to współgra ze sobą tzn. czujnik za wcześnie określa przegrzewanie -> za wcześnie włącza się wentylator -> czujnik nadal źle wskazuje i zapala się kontrolka? Czy czujnik kontrolki to nie ten sam czujnik co wentylatora?

I dodam też, że sprawdzałem, tak łopatologicznie- ręką, temperaturę przewodów przy chłodnicy. I ten na wejściu jest na prawdę gorący, a na wyjściu taki po prostu ciepły.
daniel90
Motocyklista
Miejscowość: Wołomin
Garnek: Uvex Boss 525

Post autor: daniel90 »

Skoro dół chłodnicy jest chlodniejszy wskazywało by to na zamknięty termostat,zapchaną chłodnice lub padnieta pompę wody.
paliwo
Rowerzysta
Miejscowość: PPL
Numer GG: 34681689

Post autor: paliwo »

Sprawdz szczelnośc ukłądu na przejściówce na cylindry te dwa origni oraz ten przy termostacie. U mnie pomięzy 4,5-5,5 tys obrotów pojawiał się delikatny wyciekkk

Jaki płyn masz ?
Ja polecam Prestone.
Odkręć śrubę pod pompą wody klucz 8
spuść zawartość starego płynu.
Oczywiście po zdjęćiu baku nie zapomnij o
PRZECZYSZCZENIU FILTRA UKŁADU CHŁODNICZEGO na krótkim obiegu się znajduje przy gaźniku.
Oraz spuszczenie zawartości płynu z zbiorniczka pod siedzeniem. możęsz go także przepłukać wodą destylowaną.

Po wyczyszczeniu całego układu i filterka.
Bierzemy się za wlewanie płynu chłodniczego PRESTONE

Podczas czynności wlewania go naciskaj wąż któy idzie z pompy do chłodnicy oraz ten drugi. powoduje to opowietrzenie delikatnie układu.
Wlewając nasz płyn do odpowiedniego stanu w układzie czyli do szyjki wlewu . Odpal na chwilę motocykl aby płyn zaczął pracować naciskając na węże aby opowietrzyć układ . Trwać ma to dłuższą chwilę oczywiście z głową. Po czym zamykasz korek. gasisz motocykl.

odczekaj trochę i po ok 2h dolej brak płynu. W ten sposob mamy uzupełniony i wymieniony płyn w chłodnicy. NIe zapomnij także o dolaniu go do zbiorniczka.

Płyn prestone w przypadku naszego motocykla jest dożywotni producent przewiduje go na bodajże ok 200 tys km .

Butelka 4l kosztuje około 36zł .
Jeźddziłem w paradach korkach itp itd i nigdy nie zaświeciła mi się kontrolka. ;)
Awatar użytkownika
technik77
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Piotrek
Miejscowość: Kalisz
Plecak: czasami Żona
Garnek: Acerbis Active
Motocykl: DR 800, AJP PR5

Post autor: technik77 »

paliwo napisał bardzo ładną instrukcję. :)

sprawdź filtr, jest w okolicy kranika paliwowego.
potrafi być nieźle zapchany i przez to nie ma obiegu płynu chłodniczego.
ER normalnie jest niedogrzanym motocyklem i załączenie sie wentylatora jest żadkością - przy spokojnej jeździe.
nie nerwowo
Awatar użytkownika
daniell89
Rowerzysta

@Daniel90 - wydaje mi się, że masz rację. Przejechałem się bez termostatu i objawy przy chłodnicy takie same, połowa gorąca, połowa ledwo ciepła. W poniedziałek spuszczę płyn i sprawdzę pompę. Mam nadzieję, że to nie wina chłodnicy...

@paliwo- dzięki za radę, płyn i tak wymienię na taki jak radzisz :)

@technik77 - dobry pomysł! :) Sprawdzę dodatkowo filtr.
Kanc1erz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michał
Miejscowość: Ornontowice k/Gliwic
Garnek: Scorpion EXO-1200
Numer GG: 8278420
Motocykl: SV-650SF

Post autor: Kanc1erz »

Płyn nie musi być Prestone osobiście używam Dynagelu, litr za 12zł (trzeba ze dwa litry kupić).

Mi wentylator włącza się tylko i wyłącznie jak sobie pochodzi dłuższą chwilę (z naciskiem na dłuuuuuuuuższą) na postoju, w trakcie jazdy mi się nigdy nie załączył, także w korkach. A jeżdżę w każdych warunkach, niemal codziennie. Moim zdaniem masz padnięty czujnik temperatury lub pozapychane kanały układu chłodzenia.
ER-5 1998r. Od 07.04.2014r.
SV650S 2007r. Od 29.04.2018r.
Chętnie pomogę również w zakresie projektowania elektroniki oraz szeroko rozumianej informatyki i komputerów.
ODPOWIEDZ