Drobny wyciek z okolicy pokrywy zaworowej

Dział dotyczący spraw silnikowych

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

Combat
Podawacz śrubek
Miejscowość: ok Tarnowa
Garnek: HJC AC 11

Drobny wyciek z okolicy pokrywy zaworowej

Post autor: Combat »

Witam, mam problem z wyciekiem oleju z miejsca oznaczonego na zdjęciu. Mechanikiem nie jestem, a przed jazda do niego wole się upewnić czy jest to jakaś uszczelka która kupie i sam wymienię czy muszę skorzystać z mechanika, który ma odpowiednie narzędzia i wiedzę. Dodam ze nie jest to wycieka z pod uszczelki pokrywy zaworowej, jedynie z tych 4 śrub jest tylko ta jedna z której mam wyciek oleju. Nie jest duży ale działa mi na nerwy. I nie chce by moje maleństwo gubiło olej :) Proszę o pomoc i opinie.
Znalazłem na allegro link do uszczelek i tez nie wiem czy o to może chodzić czy nie :) http://moto.allegro.pl/uszczelka-sruby- ... 50896.html
Jeżeli się da chce sam usunąć usterkę z własnej przyjemności, nauki i oszczędzenia (i czasu i pieniędzy u mechanika) :)

Link do zdjęcia: http://i.imgur.com/QtFdR.jpg
Załączniki
P1100719.JPG
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
kondziu4
Motocyklista
Imię: Konrad
Miejscowość: Mrągowo
Numer GG: 10192881

Re: Drobny wyciek z okolicy pokrywy zaworowej

Post autor: kondziu4 »

Tam masz tylko oringi, jak to odkręcisz to je wymieniasz. Odsyłam do serwisówki strona 81.
Awatar użytkownika
Lish
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Karol
Miejscowość: Piaseczno
Plecak: Kiti
Garnek: biały
Telefon: 500366623
Motocykl: fzs600 pies
Kontakt:

Post autor: Lish »

to nie tyle oringi co gumowe podkłądki. Kup te z linka i wymień wszystkie. Troche roboty, kasa w kieszeni, spokój na przyszłość i satysfakcja ;)
Combat
Podawacz śrubek
Miejscowość: ok Tarnowa
Garnek: HJC AC 11

Post autor: Combat »

No dobrze Panowie coś więcej wiem wdzięczny jestem za wskazówki, teraz pytanie czy po odkręceniu mogę spodziewać się jakiejś niespodzianki typu wyciek oleju lub przestawienie jakiegoś elementu silnika ? Bo wg mnie śruby zawsze czemuś służą, a takich niespodzianek chce na etapie odkręcania uniknąć.
A mam takie szczęście ze nie chcąc lubię sobie narobić większego problemu niż jest (tak jak to było z zalaniem silnika):D
No i czy na 100% kolego Lish te uszczelki z linka będą odpowiednie pytam dla pewności :) I czy w ogóle ktoś wymieniał ten element w swoim motongu ?
Awatar użytkownika
Lish
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Karol
Miejscowość: Piaseczno
Plecak: Kiti
Garnek: biały
Telefon: 500366623
Motocykl: fzs600 pies
Kontakt:

Post autor: Lish »

w serwisówce na stronie 91 masz widok po zdjęciu pokrywy, nie jestem pewien na 100% ale raczej trzeba zdjąć pokrywę żeby je wymienić. Na tej śrubie trzyma się dźwigienka zaworowa i sprężyna, te elementy po wyjęciu śruby mogą wypaść ze swojego miejsca (tak mi się wydaje).

Odnośnie tych gum - wg opisu wszystko się zgadza.
ODPOWIEDZ