Przy jakich obrotach zmieniacie bieg?
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto
-
- Motorowerzysta
- Miejscowość: Ryczów Kolonia
- Numer GG: 2935736
Przy jakich obrotach zmieniacie bieg?
Tak jak w temacie. Interesuje mnie to przy jakich obrotach zmieniacie na wyższy lub niższy bieg. Wiem ,że to się czuje po prostu, ale chcę porównać. Może Wy kręcicie go wyżej. 

Moja piękna:
http://bikepics.com/members/shadow493/02er5/
- Kamyk
- Administrator
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Bydgoszcz/Szczecin/Berlin
- Plecak: Ewa
- Garnek: Shoei XR-1000 / HJC
- Numer GG: 2697152
- Motocykl: Testowy
Re: Przy jakich obrotach zmieniacie bieg?
Ale pytanie
zadales. Po prostu sie to czuje.
Ja czasami na jedynce dokrecam do 7-8 tys. i dopiero zmieniam na 2, ale to zalezy od nastroju. Na pewno staram sie redukowac z miedzygazem, oraz na jednym sprzegle zrzucac pojedynczo bieg. Acha no i nie jezdzic na wcisnietym sprzegle.
To tyle
z moich obserwacji.

Ja czasami na jedynce dokrecam do 7-8 tys. i dopiero zmieniam na 2, ale to zalezy od nastroju. Na pewno staram sie redukowac z miedzygazem, oraz na jednym sprzegle zrzucac pojedynczo bieg. Acha no i nie jezdzic na wcisnietym sprzegle.
To tyle

Er5 -> SV 650 K3 -> ST xtz 750 '89 + ...
- bartoszto
- Klubowicz
- Imię: Bartosz
- Miejscowość: Wrocław
- Numer GG: 1535035
- Kontakt:
Pytanie dobre bo zaraz będzie ciekawa dyskusja 
Ponoć są to silniki wysokoobrotowe, które lubią wysoki zakres ale ja swoją jeżdżę jak emeryt
Za duże przyzwyczajenia do ekonomicznej jazdy autem i stosunkowo szybko wrzucam wyższe biegi.
Przeważnie 5 tys. obrotów i zmiana. Jak sprint chcę zrobić to 8-9tys.
W trasie często się przez to gubię przy ostatnich biegach (np chcę wbić 7 bieg). Pomaga obrotościomierz 110km/h = 5tys. 120-130km/h 6 tys.
Ktoś może objaśnić co przedstawiają wartości znalezione w manualu?
http://i51.tinypic.com/w9fg41.jpg

Ponoć są to silniki wysokoobrotowe, które lubią wysoki zakres ale ja swoją jeżdżę jak emeryt

Za duże przyzwyczajenia do ekonomicznej jazdy autem i stosunkowo szybko wrzucam wyższe biegi.
Przeważnie 5 tys. obrotów i zmiana. Jak sprint chcę zrobić to 8-9tys.
W trasie często się przez to gubię przy ostatnich biegach (np chcę wbić 7 bieg). Pomaga obrotościomierz 110km/h = 5tys. 120-130km/h 6 tys.
Ktoś może objaśnić co przedstawiają wartości znalezione w manualu?
http://i51.tinypic.com/w9fg41.jpg
- OloK
- Motocyklista
- Imię: Aleksander
- Miejscowość: Złotoryja
- Plecak: Brak :)
- Garnek: AGV K-3
- Numer GG: 7525884
- Kontakt:
bartoszto, przypuszczam że te warości przedstawiają przełożenie liczby obrotow do obrotu przedniej zebatki
ja nie mam obrotomierza i po prostu zmieniam biegi na wyczucie/słuch, glownie jezdze jak emeryt i potrafie 6 bieg wbic przy 60km/h xD
natomiast jak nalezy przycisnac redukuje bieg bez zastanowienia (z miedzygazem) to takie zboczenie samochodowe xD bo wiem ze u mnie w aucie sprzeglo nie lubi być obciarzone na niskich obrotach
dlaczego nie jezdzic na wcisnietym sprzegle ? jezdze tak i to bardzo czesto, duzo gorek mam i po prostu zal hamowac silnikiem, nawet w samochodzie sporadycznie hamuje silnikiem (90% jade na luzie 10% hamowanie silnikiem)
dyskusja na ten temat bedzie ciekawa
ja nie mam obrotomierza i po prostu zmieniam biegi na wyczucie/słuch, glownie jezdze jak emeryt i potrafie 6 bieg wbic przy 60km/h xD
natomiast jak nalezy przycisnac redukuje bieg bez zastanowienia (z miedzygazem) to takie zboczenie samochodowe xD bo wiem ze u mnie w aucie sprzeglo nie lubi być obciarzone na niskich obrotach

dlaczego nie jezdzic na wcisnietym sprzegle ? jezdze tak i to bardzo czesto, duzo gorek mam i po prostu zal hamowac silnikiem, nawet w samochodzie sporadycznie hamuje silnikiem (90% jade na luzie 10% hamowanie silnikiem)
dyskusja na ten temat bedzie ciekawa

Komar 2350 -> Piaggio Zip -> Suzukia Katana -> Kawasaki ER-5 -> ....
Galeria
Galeria
-
- Motorowerzysta
OlokK, ciągła jazda na sprzęgle jest bardzo niezdrowa dla silnika. Właściwie sprzęgło powinno się wciskać tylko przy zmianie biegu i przy zatrzymaniu. Mój instruktor miał powiedzenie "noga z gazu, wyhamować, wcisnąć sprzęgło zredukować
".
Ja najczęściej zmieniam przy 6k obrotów, ale jak latam z kumplem który ma cbr 600 sport, to trzeba go wyżej kręcić żeby nie zostać w tyle.
Też staram się zmieniać jeden bieg, na jednym sprzęgle, ale czasem o tym zapominam. Zresztą dzisiaj mi się zdarzyło, ale mój czujny kolega to zauważył i powiedział, że mogę tak skrzynię rozwalić.

Ja najczęściej zmieniam przy 6k obrotów, ale jak latam z kumplem który ma cbr 600 sport, to trzeba go wyżej kręcić żeby nie zostać w tyle.
Też staram się zmieniać jeden bieg, na jednym sprzęgle, ale czasem o tym zapominam. Zresztą dzisiaj mi się zdarzyło, ale mój czujny kolega to zauważył i powiedział, że mogę tak skrzynię rozwalić.
Moja piękna:
- OloK
- Motocyklista
- Kontakt:
dlaczego ? możesz podać mi jakoś powód ?ciągła jazda na sprzęgle jest bardzo niezdrowa dla silnika
co do zmiany biegow staram sie zmieniac po jednym biegu ale nieraz zdarza sie ze trzeba hamowac ze 120 do 40 i niestety za jednym zamachem tego nie mozna zrobic :/ akurat hamuje na wcisnietym sprzegle
Galeria
Galeria
-
- Motorowerzysta
Zbyt długa lub częsta jazda na pół sprzęgle w szybkim czasie doprowadzi do przegrzania i w konsekwencji do jego uszkodzenia, a z drugiej strony zjeżdżanie z górek itp. na sprzęgle jest nieekonomiczne, bo motocykl więcej pali niż wtedy gdy hamujemy silnikiem.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Moja piękna:
- OloK
- Motocyklista
- Kontakt:
jazda na polsprzegle faktycznie jest nie zdrowa i unikam jej jak ognia
wcisniecie sprzegla do konca jest jazda na polsprzegle ? pierwsze slysze
moj styl jazdy wskazuje że jazda na luzie powoduje mniejsze zuzycie paliwa (wg komputera pokladowego w aucie na tej samej trasie)
wcisniecie sprzegla do konca jest jazda na polsprzegle ? pierwsze slysze

tutaj to sie z checia bede klucicna sprzęgle jest nieekonomiczne, bo motocykl więcej pali niż wtedy gdy hamujemy silnikiem.

Galeria
Galeria
- Kamyk
- Administrator
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Bydgoszcz/Szczecin/Berlin
- Plecak: Ewa
- Garnek: Shoei XR-1000 / HJC
- Numer GG: 2697152
- Motocykl: Testowy
Powiem tak: sprawdzone nie tylko przezemnie, jazda na luzie daje wieksze spalanie. Hamowanie silinikiem jest lepsze czy to w samochodzie czy w motorze.
Er5 -> SV 650 K3 -> ST xtz 750 '89 + ...
- OloK
- Motocyklista
- Kontakt:
U mnie jest kilka zjazdow gdzie rozpedzam sie do 120-130 i na luzie moge przejechac nawet 2km i predkosc spada mi jedynie do 80km/h wiec pozniej nie musze "marnowac" aby rozpedzic samochod do 90 w przypadku rozpedzania sie od 40
taka jest moja teoria
lecz z drugiej strony ja jedna trase umiem pokonac ze spalaniem 4.1ltr/100km a nieraz 5.8ltr/100km
natomiast jak hamowalem silnikiem spalanie mialem srednie 5.2 a teraz spokojnie schodze ponizej 5.0 jazda na luzie
taka jest moja teoria

lecz z drugiej strony ja jedna trase umiem pokonac ze spalaniem 4.1ltr/100km a nieraz 5.8ltr/100km

natomiast jak hamowalem silnikiem spalanie mialem srednie 5.2 a teraz spokojnie schodze ponizej 5.0 jazda na luzie

Galeria
Galeria