Etykieta Młodego Motocyklisty

Bezpieczeństwo jazdy i wszystko związane z jazdą.

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto

Awatar użytkownika
urbansan
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Urban
Miejscowość: Wa-wa
Plecak: Panna Urbanna :D
Garnek: RPHA 10+
Motocykl: SV1000

Re: Etykieta Młodego Motocyklisty

Post autor: urbansan »

@Lish - wlasnie dla mnie np. wyprzedzanie na 3ciego to jednoczesnie zla etykieta, jak i niebezpieczna jazda. Mysle, ze tematy sie nakladaja, wiec mysle, zeby z tego tematu zrobic taki pelny smietnik, z ktorych bedziemy wybierali rarytasy i odpowiednio sortowali. Mysle, ze rzeczywiscie trzeba oddzielic Savoir-vivre od tego co nalezy robic i nie nalezy. Tymze tropem idziemy do:

Savoir-vivre:
- Przyjęło się, że w dobrym tonie jest pozdrowić machnięciem lewej ręki innych motocyklistów, z którymi się mijamy na drodze.
- Jeżeli ktoś ustąpi nam miejsca na drodze (w korku) w miarę możliwości podziękować machnięciem ręką lub skinieniem głową.
- Jeżeli widzimy na drodze kogoś potrzebującego pomocy (kobieta w puszce na awaryjnych, inny motocyklista) zatrzymajmy się i zapytajmy czy trzeba pomóc.

Co robimy:
- Zawsze jeździć w kasku oraz stroju przystosowanym do jazdy na motocyklu.
- gdy wyprzedzasz motocykliste, upewnij sie, ze mial mozliwosc uprzednio Cie zauwazyc w swoich lusterkach.
- przed wyprzedzeniem zjedźmy do lewej krawędzi pasa i dajmy się zauważyć w lusterku. (zmodyfikowalem, skasowalem "puszki" poniewaz dotyczy sie to kazdego pojazdu)

Czego nie robimy na motocyklu:
- Nie jeździmy po alkoholu !!!
- Nie dajemy niedoświadczonemu koledze naszego moto żeby się karnął - możemy stracić i kolegę i motocykl.
- nie wyprzedzamy poboczem. Auta Cie nie widza, inni motocyklisci takze.

Pierwsze podsumowanie done. Dopisywac kolejne pomysly..

-- 07 Wrz 2012, 18:08 --
DeFi pisze:
Podtrzymuję, aczkolwiek parę razy mi się zdarzyło wyprzedzać puszki poboczem (asfaltowym) ale to w przypadku kilku kilometrowego korku, gdzie samochody praktycznie stały w miejscu. Jechałem powoli do przodu i obserwowałem zachowanie puszek.
Tutaj masz racje... przy przeciskaniu sie przez korek czasem wygodniej i bezpiecznie jest jechac poboczem. Problem polega na tym, ze i tak Cie kierowcy nie widza. bo sie najnormalnie Ciebie nie spodziewaja z prawej...
Virago 535 '93 -> kawa er-5 '02 -> hornet 900 '04 -> SV1000s '03
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
Awatar użytkownika
DeFi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Rafał
Miejscowość: Września
Plecak: Brak
Garnek: LS2
Numer GG: 9958743
Telefon: 783757397
Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01

Post autor: DeFi »

DeFi pisze:
Podtrzymuję, aczkolwiek parę razy mi się zdarzyło wyprzedzać puszki poboczem (asfaltowym) ale to w przypadku kilku kilometrowego korku, gdzie samochody praktycznie stały w miejscu. Jechałem powoli do przodu i obserwowałem zachowanie puszek.
urbansan pisze: Tutaj masz racje... przy przeciskaniu sie przez korek czasem wygodniej i bezpiecznie jest jechac poboczem. Problem polega na tym, ze i tak Cie kierowcy nie widza. bo sie najnormalnie Ciebie nie spodziewaja z prawej...
Mam świadomość że mnie nie widzą, dlatego pisałem o powolnej jeździe i bacznej obserwacji zachowań kierowców. W takiej sytuacji na pewno nie leciałbym poboczem 100 km/h. Dodatkowo zdaje mi się że wyprzedzanie z prawej strony na drodze jednopasmowej jest zabronione.
Obrazek
Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
piter3105
Motocyklista
Imię: Piotr
Miejscowość: Ciechanów/Wrocław
Plecak: Ania
Garnek: LS2
Motocykl: BMW R 1100 RT

Post autor: piter3105 »

Zabronione zabronione. Dozwolone jest wyprzedzanie z prawej na drodze o co najmniej 2 pasach w jednym kierunku w terenie zabudowanym i na drodze o co najmniej 3 pasach poza terenem zabudowanym.
Awatar użytkownika
jotto
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marek
Miejscowość: Gdańsk
Motocykl: Africa Twin

Post autor: jotto »

Ja dorzucę jeszcze coś do Co robimy:

- Jak jedziemy ze znajomymi pomiędzy samochodami w korkach, to jedźmy jednym tunelem. Nie wyprzedzajmy samochodu po obu jego stronach, bo puszkarz może nie zauważyć jednego z nas i chcąc ustąpić miejsca jednemu wjedzie w drugiego.

Wszystkie powyższe podtrzymuję, chociaż tym poboczem też czasem wyprzedzam, ale w długich korkach, w których samochody stoją, a ja bacznie obserwuję zachowanie puszek po mojej lewej jadąc powolutku.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bedol
Motorowerzysta
Imię: Bartłomiej
Miejscowość: Gdańsk
Garnek: HJC FG-14
Kontakt:

Post autor: Bedol »

;)

* Unikać jazdy po białych pasach czy studzienkach, szczególnie gdy nawierzchnia jest wilgotna. Może to doprowadzić do niemiłego poślizgu.
* Nie jechać tuż za puszkami, a jak już to w taki sposób by można było uciec na bok. Puszka z naprzeciwka może gwałtownie zahamować.
Obrazek
Honda NSR125RL -> Kawasaki ER5 Twister
Awatar użytkownika
pioter300
Motocyklista
Imię: Piotr
Miejscowość: Wa-wa/Piaseczno
Garnek: SHARK S900

Post autor: pioter300 »

Savoir-vivre:
Chyba warto przepuścić inne moto jak się przeciskamy w korku a ten za nami chce pojechać szybciej. Ja w korku nie pędzę między samochodami tylko spokojnie na dwójeczce i jak słyszę lub widzę za mną innego motocyklistę, który najwyraźniej chce jechać szybciej to wciskam się między puszki i go puszczam.
Jestem bardzo początkujący więc proszę nie dziwić się niektórymi moimi pytaniami.
Pierwsze moto, pierwsze godziny jazdy i pierwszy kontakt z mechaniką.
Awatar użytkownika
K021
Motocyklista
Imię: Konrad
Miejscowość: Ostrów Maz/Wawa
Garnek: Shoei XR-1100
Numer GG: 3051259
Kontakt:

Post autor: K021 »

Nie wiem czy juz bylo ale z serii Savoir-vivre:
Przeciskajac sie miedzy samochodami, stajac na pole position, zrobmy miejsce dla innego jednosladu ktory moglby stanac obok nas. Nie blokujmy innym wjazdu na pas.

Tak mi sie przypomnialo a propo tego co pioter300 napisal.
cybek
Motocyklista
Imię: Michał
Miejscowość: Małopolska
Garnek: Shark S700

Post autor: cybek »

Lish pisze: - Jeżeli widzimy na drodze kogoś potrzebującego pomocy (kobieta w puszce na awaryjnych, inny motocyklista) zatrzymajmy się i zapytajmy czy trzeba pomóc.
Nie wiem czy pasuje, ale w nawiązaniu do tej zasady. Dotyczy to również jazdy autem, zatrzymując się, ZAWSZE bierzcie ze sobą kluczyki ze stacyjki. Swego czasu był (może nadal jest) popularny sposób kradzieży na pomoc komuś. Albo jak ktoś tobie pokazuje, że masz coś z kołem, zatrzymujesz sie popatrzyć, a druga osoba ci wskakuje do auta i odjeżdża.
Awatar użytkownika
radziorek15
Motocyklista
Imię: Radosław
Miejscowość: Białystok
Plecak: słowianka
Garnek: xr-1100 shoei
Numer GG: 9519818
Telefon: 693457668

Post autor: radziorek15 »

Warto też dodać złotą zasadę jazdy w grupie, czyli jazda na zakładkę, zamiast gęsiego. Nie jedziemy po śladach poprzedzającego, a po drugiej stronie pasa.
er-5 + SV650S
Awatar użytkownika
Lish
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Karol
Miejscowość: Piaseczno
Plecak: Kiti
Garnek: biały
Telefon: 500366623
Motocykl: fzs600 pies
Kontakt:

Post autor: Lish »

radziorek15 pisze:Warto też dodać złotą zasadę jazdy w grupie, czyli jazda na zakładkę, zamiast gęsiego. Nie jedziemy po śladach poprzedzającego, a po drugiej stronie pasa.
podtrzymuje. To nie tylko ładnie wygląda ale i jest bardziej bezpieczne.

(to z wyjmowaniem kluczyków też racja)
ODPOWIEDZ