Na miasto to dobra by była zbroja buzzer i T-shirt XXL
A z tymi przewiewnymi kurtkami to możesz mieć rację. Bo powiedzmy że wyjadę do pracy (40 km) w południe gdzie 30 stopni w cieniu, a wracać będę o godz. 22, gdzie tem. ok 15 stopni + wiatr i może przewiać na trasie.
Sądzę że zwykłe kurtki z wypinanymi membranami są wystarczająco przewiewne.
Raz jechałem przez Poznań w godzinach szczytu. 35 stopni w cieniu a ja w pełnym kombi (spodnie bez wypinanej membrany + kurtka z membraną) Stojąc w korkach myślałem że zaraz odjadę.
mam buzera i na miasto w lato jest swietny, jezdzilem albo w nim albo zakladalem pod polar i bylo lux
natomiast nie mam czegos co sie sprawdzi wlasnie w temp ok 20 stopni+-7, modeka ktora mam jak pisalem jest fajna ale na nizsze temperatury, wiec rozgladam sie teraz za jakas lekka kurtka tekstylna z ochraniaczami, cos jak to co podalem wczesniej. W zalozeniu powinna sie doskonale spisywac przy temp o ktorych mowie:) poprostu nie chce ladowac znowu 600-800 w kolejna kurtke, czlowiek uczy sie na wlasnych bledach
Miłosz pisze:Właśnie zbroja to mój plan na przyszły sezon.
-- 08 Gru 2011, 10:05 --
Koszulkę można jakąś motocrossową kupić, są ponoć wytrzymalsze
Dokładnie! To to co i ja wymyśliłem Na lato zbroja i koszulka motocrossowa z długim rękawem plus lekkie rękawice. Materiał jest dość wytrzymały i bardzo mi się podobają te kolorowe wzory
ciagle zastanawiam sie nad wyborem miedzy kurtka skorzana a tekstylna. Upatrzylem sobie dwie kurtki, jedna wlasnie ze skory a druga tekstyl bez wypinanej membrany, moje trasy do beda raczej glownie po miescie i krotkie wycieczki. Na lato zaplanowalem sobie buzzer. Jakies rady? Mi osobiscie wydaje sie ze raczej w tej konfrontacji lepsza bedzie skora.
Skora nie oddycha tak dobrze jak tekstyl z membrana. Skora przemaka w deszczu na materialowych wywietrznikach i laczeniach. Ale ladnie wyglada Jesli chodzi o bezpieczenstwo to skora i tekstyl (dobry) maja podobne warunki, z lekka przewaga skory.
Jesli zbroja na lato to pelna - oczywiscie z lokciami i barkami. Ale i tak siatka szybko sie przetrze na asfalcie przy jakimkolwiek szlifie. Buzzer jest dobry na off.
z ta przemakalnoscia skory to nie do konca prawda, z tego co znajomi mowili to nigdy im nie przemokla kurtka podczas deszczu tyle, ze nie jezdzili w jakichs strasznych ulewach. Chyba jednak postawie na skore.
A na lato lepsza zbroja niz jazda w samej koszulce
skóra może przemakać na szwach itd. Lekko poczujesz na ciele. Ale inną sprawą jest fakt, że jak nasiąknie to jest ciężka, i jak się ją odpowiednio nie osuszy, to moze się poodkształcać, pomiąć itp.