Oj ja też tak kiedyś zaryzykowałem (tzn. mierzyłem, ale na prawdę kask to można sprawdzić podczas jazdy, a nie tylko przymierzyć w sklepie). Myślałem, że rzeczywiście się dopasuje, ale niestety się nie dopasował i pierwsze 100 km jeszcze jakoś poszło, a potem postoje musiały być coraz częstsze. Na szczęście udało się go sprzedać w dobrej cenie;)
A szkoda, chociaż wiem, że chyba są gdzieś możliwości, żeby sprawdzić kask tak samo jak motocykl (pewien nie jestem, ale wydaje mi się, że gdzieś czytałem czy słyszałem).
W najnowszym numerze ŚM jest artykuł nt szkodliwość hałasu podczas jazdy. Podany został odnośnik do testów kasków i nagrany hałas słyszany w nich. Wyniki są zaskakujące
Początkowo sądziłem że w motocyklach typu Naked hałas jest większy niż w motocyklach z owiewką. Artykuł ten mówi coś zupełnie odwrotnego. Że niby z powodu braku owiewki są mniejsze zawirowania wiatru wokół kasku, co z kolei generuje mniejszy poziom hałasu wewnątrz kasku.
Daniel220 pisze:no niestety chyba żaden sklep nie udostepni kasku na godzinkę
jak w zeszłym roku kupowałem kask w moto akcesoriach ( Marki) to akurat mieli akcje "przetestuj kask". Można było pojeździć w shoei qwest o ile się nie mylę
Dołączę się do tematu czy możliwe jest by tak znana marka sprzedawała tak tanio kaski mowa tu o HJC. A z drugiej strony jakie byście mogli polecić kask, konkretne modele z AGV Nolan
"Trzeba życie dobrze przeżyć, bo jest tylko jedno..." Kawasaki Er5 ---> Honda CB600F
HJC to największy producent kasków na świecie (ilościowo), stąd pewnie rozpiętość cenowa - muszą konkurować z wieloma producentami, a też zapewne w CHRL