Sportowy tłumik
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
-
- Oldmotocyklista
- Imię: Krzysztof
- Miejscowość: krk
Re: Sportowy tłumik
Dokładnie tak. Można eksperymentalnie wywiercić na początek cztery otwory co 90 st. i po przetestowaniu, jak mało dołożyć następne co 45 st. lub powiększyć już wcześniej wykonane.
Jest też prostszy sposób.Wystarczy wziąć odpowiednio długi pręt.Zaostrzyć jego koniec. Wsadzić w wydech i przypieprzyć młotkiem. Udrożniony wydech wpływa korzystnie na spalanie,moc itd. Nie korzystnie na uszy i otoczenie. Nie ma żadnego powiązania z regulacją gażników.
Jest też prostszy sposób.Wystarczy wziąć odpowiednio długi pręt.Zaostrzyć jego koniec. Wsadzić w wydech i przypieprzyć młotkiem. Udrożniony wydech wpływa korzystnie na spalanie,moc itd. Nie korzystnie na uszy i otoczenie. Nie ma żadnego powiązania z regulacją gażników.
- JeGanG
- Motorowerzysta
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Wrocław
- Plecak: Nimo
- Garnek: Shoei Qwest
- Numer GG: 3780283
- Kontakt:
Jak chcesz mieć głośniejszy tłumik to lepiej go wymień na jakąś przelotówkę. Będziesz miał ładny dźwięk, to wiercenie może spowoduje że będziesz głośniejszy (nie znacznie), ale ogólnie brzmi to strasznie. Żadnego basu, prawie nie ma cofki, za to jest zwykłe pierdzenie.
Spalanie się nie zmienia, ale pewnie trzeba będzie skorygować mieszankę.
Spalanie się nie zmienia, ale pewnie trzeba będzie skorygować mieszankę.
- Lish
- Klubowicz
- Imię: Karol
- Miejscowość: Piaseczno
- Plecak: Kiti
- Garnek: biały
- Telefon: 500366623
- Motocykl: fzs600 pies
- Kontakt:
No po nawierceniu dziurek rzeczywiście jest takie popierdywanie w środkowym paśmie, za to po przekłuciu wg rad Krzycha, poprawia się troche bas i jest głośniej. Dla mnie różnica w głośności była duża. Zdziwiłem się jak mi samochody grzecznie robią miejsce na trasie
Także zaleta - lepsza słyszalność a co za tym idzie - widzialność.
Oczywiście można przerobić oryginalny tłumik na przelotowy, lub wymienić na akcesoryjny, ale wiąże się to na pewno z większymi kosztami.

Oczywiście można przerobić oryginalny tłumik na przelotowy, lub wymienić na akcesoryjny, ale wiąże się to na pewno z większymi kosztami.
Dobre z tym prętem, prawie jak z "tnij, ku***, TNIJ!" ; )
Czy jakiś posiadacz przelotowego wydechu może się jeszcze wypowiedzieć o spalaniu? Czy wzrosło (o ile) w stosunku do spalania normalnie?
-
- Motocyklista
Spalanie pozostaje bez zmian-a jeśli wzrosło to niezauważalnie przynajmniej ja nic nie zauważyłem
.Muszę wam wkleić filmik jak chodzi moje moto ale w tym roku już nie dam rady(moto poszło w sen zimoooooowy..
)
Jak tak patrzę na te wszystkie filmiki na YT to mi się wydaje że ja mam więcej basu-u mnie największy bas jest przy 3tyś.obrotów i wtedy jak mam pasażera to zawsze mówią że im cała noga drży
Mi to nie przeszkadza.Na wszelakich imprezach na jakich się pokazuję zawsze ktoś podchodzi i pyta się co to za tłumik i motocykl bo chodzi potężniej niż ich drag stary za 30tyś złotych.I w takich chwilach jestem dumny z tego motocykla a przez tą zimę jeszcze trochę popracuję nad wizualnością,w trakcie zimy pełne regulacje więc może być tylko lepiej.. 

[color=#0040FF]BRACI SIĘ NIE TRACI-to hasło powinno łączyć wszystkich motocyklistów!!!!! :)[/color]
- Kamil_HP
- Motocyklista
- Imię: Kamil
- Miejscowość: Aleksandrów Łódzki
- Motocykl: Yamaha FZ8 Fazer
Zastanawiam się nad krótkim wydechem do ERki http://allegro.pl/wydech-dominator-tlum ... 15767.html z opisu wynika, że puszka ma 18cm długości czyli jest o ponad połowę krótsza. Na plus na pewno jest waga tłumika. Ciekawe czy nie będzie zbyt krótki - żeby np. spaliny nie waliły w oponę? Co o tym myślicie?
ER-5 '07 --> SV650S '07 --> FZ8 Fazer'11
-
- Motocyklista
- Imię: Łukasz
- Miejscowość: Kielce
- Garnek: NAXA FOB
ja też chetnie bym coś kupił, ale się zastanawiam gdzie ja znajdę coś cichego dla mojej baby? ona nie chce straszyć ludzi. Na allegro same pierdziawy, wszyscy byle by głosniej 

jest: er-5, zr-7, dt-125 (2T), chinol 50
było: gs-500, diversion 600, en-500
było: gs-500, diversion 600, en-500
-
- Motocyklista
- Imię: Mateusz
- Miejscowość: Świdnica
- Plecak: z książkami ^^
- Garnek: Shark S600
Im głośniej, tym lepiej, kazdy wie, że jedzie moto w pobliżu a to z kolei zwiększa bezpieczeństwo