Przygotowanie do zimy
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
-
- Rowerzysta
- Miejscowość: Biała Podlaska
- Plecak: Dziewczyne:)
Przygotowanie do zimy
Witam co powinienem zrobic zostawiajac go na zime w garazu. Garaz nie jest ocieplany. Wiem jedynie aby wyjac akumulator, ale kolega mowil mi zeby spuscic powietrze z opon, benzyne i plyn chlodniczy zeby nie rozsadzilo ale to jakos dziwnie to brzmi bo z inni mowia aby nie zostawiac na zime z ppustym bakiem...
Nastepnie lepiej jest jak sie przepali motor raz na tydzien/dwa czy wgl go lepiej nie ruszac przez zime?
Nastepnie lepiej jest jak sie przepali motor raz na tydzien/dwa czy wgl go lepiej nie ruszac przez zime?
- Kamyk
- Administrator
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Bydgoszcz/Szczecin/Berlin
- Plecak: Ewa
- Garnek: Shoei XR-1000 / HJC
- Numer GG: 2697152
- Motocykl: Testowy
Re: Przygotowanie do zimy
Hej,
Bylo juz kilka razy to poruszane na forum, ale ja powiem co ja robie:
- zalewam do pelna, zeby wytracona woda z paliwa nie zamarzla
- wyjmuje aku do cieplego pomieszczenia
- jak sie da to ustawiam na podnosniku motocykl, aby opony sie nie odstaly, a jak sie nie da to przepycham co jakis czas, aby po prostu sie nie odksztalcily
- nie mam w zwyczaju odpalac go w czasie zimy, bo odpalanie na mniej niz 10 minut moim zdaniem nie ma sensu
Plyny nie zamarzna, a dobra metoda jest zmiana wszystkich plynow przed nowym sezonem - na poczatku.
Pozdrawiam,
Kamyk
Bylo juz kilka razy to poruszane na forum, ale ja powiem co ja robie:
- zalewam do pelna, zeby wytracona woda z paliwa nie zamarzla
- wyjmuje aku do cieplego pomieszczenia
- jak sie da to ustawiam na podnosniku motocykl, aby opony sie nie odstaly, a jak sie nie da to przepycham co jakis czas, aby po prostu sie nie odksztalcily
- nie mam w zwyczaju odpalac go w czasie zimy, bo odpalanie na mniej niz 10 minut moim zdaniem nie ma sensu
Plyny nie zamarzna, a dobra metoda jest zmiana wszystkich plynow przed nowym sezonem - na poczatku.
Pozdrawiam,
Kamyk
Er5 -> SV 650 K3 -> ST xtz 750 '89 + ...
- radziorek15
- Motocyklista
- Imię: Radosław
- Miejscowość: Białystok
- Plecak: słowianka
- Garnek: xr-1100 shoei
- Numer GG: 9519818
- Telefon: 693457668
To lepiej kolegi nie słuchaj, broń boże nie spuszczaj powietrza, ale napompuj więcej niż być powinno, żeby nie odkształciło opon, najlepiej jakby dodatkowo oba koła były w powietrzu, jeśli się nie da to dobrze by było przepychać co 2 tygodnie motocykl by nie stał całą zimę na jednym odcinku opony. Akumulator wyjąć najlepiej podładować i w domu trzymaj, lub gdzieś gdzie jest ciepło. Benzynkę zalej do pełna, ponieważ wtedy para wodna nie kondensuje się na powierzchni wewnętrznej baku, co zabezpiecza przed korozją wnętrza baku, płyn chłodniczy jeśli masz dobry to nic ci nie rozsadzi, lepiej też go nie spuszczaść ze względu na zawartość substancji antykorozyjnych. Lepiej nie przepalać motocykla gdyż silnik nie osiągnie temperatury roboczej, lepiej zmień przed zimą olej i zostaw go. Dodatkowo zabezpiecz wszystkie linki i ruchome elementy olejem/smarem włącznie z łożyskami. Umyj go.
Edit: Kamyk mnie wyprzedził.
Edit: Kamyk mnie wyprzedził.

Ostatnio zmieniony 04 gru 2013, 22:17 przez radziorek15, łącznie zmieniany 1 raz.
er-5 + SV650S
- DeFi
- Klubowicz
- Miejscowość: Września
- Plecak: Brak
- Garnek: LS2
- Numer GG: 9958743
- Telefon: 783757397
- Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01
1.Wyjmujesz aku
2. Pompujesz opony nieco ponad normę, by się nie odkształciły po 3 miesiącach stania w miejscu.
3. Benzynę lejesz pod korek, by zapobiec skraplaniu się paliwa i dodatkowo by nie tworzyła się rdza od środka.
Co do płynu chłodniczego, to nie słyszałem nigdy o spuszczaniu go.
Znalazłem pewien tekst w necie
"Latem płyn chłodniczy zapobiega przegrzewaniu się silnika.A zimą to wiadomo - woda zamarza przy 0 stopni,a płyn przy np. -37.Dodatkowo,woda zamarza jako jedna bryła i podczas zamarzania rozszerza się,co może spowodować pęknięcie silnika.A płyn chłodniczy zamarzając,przekształca się w drobniutkie kryształki,które przemieszczają się między sobą,co zapobiega rozerwaniu silnika. "
Także jak już bardzo chcesz przygotować moto do zimy, to wymień płyn na nowy (markowy)
2. Pompujesz opony nieco ponad normę, by się nie odkształciły po 3 miesiącach stania w miejscu.
3. Benzynę lejesz pod korek, by zapobiec skraplaniu się paliwa i dodatkowo by nie tworzyła się rdza od środka.
Co do płynu chłodniczego, to nie słyszałem nigdy o spuszczaniu go.
Znalazłem pewien tekst w necie
"Latem płyn chłodniczy zapobiega przegrzewaniu się silnika.A zimą to wiadomo - woda zamarza przy 0 stopni,a płyn przy np. -37.Dodatkowo,woda zamarza jako jedna bryła i podczas zamarzania rozszerza się,co może spowodować pęknięcie silnika.A płyn chłodniczy zamarzając,przekształca się w drobniutkie kryształki,które przemieszczają się między sobą,co zapobiega rozerwaniu silnika. "
Także jak już bardzo chcesz przygotować moto do zimy, to wymień płyn na nowy (markowy)
Ostatnio zmieniony 04 gru 2013, 22:39 przez DeFi, łącznie zmieniany 1 raz.

Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
- radziorek15
- Motocyklista
@DeFi aby opony się nie odkształciły należy właśnie dać więcej wiatru w koła, nie mniej, bo właśnie wtedy się bardziej uginają i odkształcają
er-5 + SV650S
- Corr
- Motocyklista
- Imię: Adam
- Miejscowość: Zabrze
- Motocykl: Kawasaki ZX-6R 05'
http://forum.kawasaki-er5.pl/viewtopic. ... =zimowanie ile razy można pisać o tym samym? 

Kawasaki Er5 99' -> Kawasaki ZX-6R 636 05'
- Kamyk
- Administrator
- Miejscowość: Bydgoszcz/Szczecin/Berlin
- Plecak: Ewa
- Garnek: Shoei XR-1000 / HJC
- Numer GG: 2697152
- Motocykl: Testowy
Hehe
No mowilem, ze gdzieś jest już takowy wątek 
Kamyk

Kamyk
Er5 -> SV 650 K3 -> ST xtz 750 '89 + ...
- bet1988
- Motocyklista
- Imię: Wojciech
- Miejscowość: Świebodzice
- Plecak: Ewuś :)
- Garnek: Nitro
niby tak, ale nie widzę nic złego w odświeżaniu tematu, pojawiają się nowi z nowymi pytaniami i pomysłami, a jak widać i tak reszta pędzi z pomocą i odpowiedziami 
więc dodam i od siebie :
-zabezpieczenie wylotu tłumika woreczkiem aby wilgoć się tam nie kłębiła
- naoliwienie ruchomych części(łożysko główki ramy, podnóżki, łańcuch itp)
- myślę o spryskaniu silnika, śrub itp jakimś aerozolem, czymś w deseń silikonu czy innego antykorozyjnego środka(tutaj muszę doszukać info, macie jakiś pomysł?)
- niezłym pomysłem jest zajęcie się elektryką, kumpel mechanik, używa środka w sprayu do czyszczenia ze śniedzi złączek i mocowań kabli, szybko odparowuje i konserwuje
jak myślicie ?

więc dodam i od siebie :
-zabezpieczenie wylotu tłumika woreczkiem aby wilgoć się tam nie kłębiła
- naoliwienie ruchomych części(łożysko główki ramy, podnóżki, łańcuch itp)
- myślę o spryskaniu silnika, śrub itp jakimś aerozolem, czymś w deseń silikonu czy innego antykorozyjnego środka(tutaj muszę doszukać info, macie jakiś pomysł?)
- niezłym pomysłem jest zajęcie się elektryką, kumpel mechanik, używa środka w sprayu do czyszczenia ze śniedzi złączek i mocowań kabli, szybko odparowuje i konserwuje
jak myślicie ?
Romet Komar -> Honda CB400 T 78' -> Kawasaki ER-5 99'
- radziorek15
- Motocyklista
Z tym tłumikiem dobry pomysł, ale nie wiem czy to konieczne, gdyż jeszcze nie widziałem by komuś ruda przez zimę złapała wydech od środka. O naoliwieniu/nasmarowaniu ruchomych części już pisałem wcześniej. Z elektryką też można się pobawić, ale jak ktoś się zbytnio na budowie motocykli nie zna to raczej będzie trudno to zrobić, gdyż kable zazwyczaj są schowane pod owiewkami, pod siedzeniem, bakiem w lampach i raczej wątpię, by komuś chciało się w to bawić, a prawdopodobieństwo uszkodzenia przez zimę w garażu, raczej nie jest aż takie duże, ale wiadomo, że zawsze lepiej psiknąć na kostki. Z silnikiem myślę, że to nie jest konieczne, powinno wystarczyć fabryczne zabezpieczenie antykorozyjne.
er-5 + SV650S
- bet1988
- Motocyklista
- Imię: Wojciech
- Miejscowość: Świebodzice
- Plecak: Ewuś :)
- Garnek: Nitro
z tym czasem, wiesz, zima....mamy duuuużo czasu
. owiewki ściągnąć, zaglądnąć pod kanapę, przepsikać kostki, trochę ciurlania, ale erka pieszczot potrzebuje
ściągnięcie owiewek to śrubek kilka i tych plastikowych wciskanych "cycków" raz i dwa mamy na wierzchu 

Romet Komar -> Honda CB400 T 78' -> Kawasaki ER-5 99'