Naprawa gwintu świec

Naprawa, wymiana, konserwacja, po prostu pomoc ...

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

Awatar użytkownika
Szczepan
Motocyklista
Imię: Damian
Miejscowość: Wa-wa
Plecak: Niestety się boi :(
Garnek: Scorpion exo1000
Numer GG: 4623482

Naprawa gwintu świec

Post autor: Szczepan »

Elo elo,
jako, że ciepło się robi a i konto udało się troszkę zasilić pomyślałem, że czas wziąć się za przygotowanie do sezonu.
I tak oto nastąpił pewien problem. Pod koniec sezonu podczas jazdy wystrzeliło mi świece z gwintu i dupa, muszę to jakoś naprawić :D Czytałem troszkę w necie i wiem, że można to zrobić bez ściągania głowicy. Fajnie by było bo kasę by się zaoszczędziło na uszczelkach itd, pytanie tylko czy tak się da, a jeśli tak to czy to jest bezpieczne (opiłki itd....). Jeżeli ktoś by podawał jakieś rozwiązanie nie może od razu powie (jeśli zna) gdzie w Warszawie można to zrobić :)

-- 27 Lut 2013, 07:14 --

ponawiam :)
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
Awatar użytkownika
UncleKlaus
Motocyklista
Imię: Michał
Miejscowość: Kraków

Re: Naprawa gwintu świec

Post autor: UncleKlaus »

Nie wiem, czy już sobie problem rozwiązałeś, ale miałem nieco podobny - niedokręcona świeca spowodowała pokrycie gwintu nagarem. W serwisie za przegwintowanie policzyli sobie 15 zł:)
Kiedyś czytałem w jakimś poradniku samochodowym, że aby uchronić komorę spalania przed opiłkami, smaruje się gwintownik grubo smarem. Przy wyżej wspomnianych kosztach operacji w serwisie, chyba bym się jednak za to sam nie brał.
Awatar użytkownika
Szczepan
Motocyklista
Imię: Damian
Miejscowość: Wa-wa
Plecak: Niestety się boi :(
Garnek: Scorpion exo1000
Numer GG: 4623482

Post autor: Szczepan »

Już mam to zrobione, ale to bardzo tanio, bo to dużo roboty jest, zdjąć trzeba dużo części żeby się dostać do głowicy, ale no trudno, o dokładnych kosztach napiszę jak odbiorę moto :)
Awatar użytkownika
TomiER5
Podawacz śrubek
Imię: Tomasz
Miejscowość: Nowy Tomyśl
Garnek: HJC
Numer GG: 18775912

Post autor: TomiER5 »

Witam mam takie pytanie odnośnie tego gwintu po takiej naprawie tzn przegwintowaniu taka świeca z orginalnym rozmiarem bedzie pasowała? I w jakim serwise to mozna zrobić? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Greku_
Motocyklista
Imię: Rafał
Miejscowość: z domu
Garnek: LS2

Post autor: Greku_ »

gwintuje sie z reguly taka sama srednica gwintu, wiec swieca wchodzi normalna. W skrajnych przypadkach wstawia sie cos na zasadzie tulei i ja gwintuje ale wtedy tez srednica pozostaje jak oryginalna.

Kazdy serwis powinien Ci taka usluge wykonac. Kwestia tylko czy mechanior to len i nie zdejmie glowicy, przez co opilki dostana sie do srodka, co moze spowodowac niezle gugu %-).
keteiz1
Oldmotocyklista
Imię: Krzysztof
Miejscowość: krk

Post autor: keteiz1 »

Jeżeli gwint sobie poszedł to należy zdjąć głowicę i dorobić tulejkę z mosiądzu z kołnierzem do rozsaterowania (rozklepania) od strony komory spalania w celu zapobieżenia wykręcaniu się tulejki przy wymianie świecy. Tulejka musi być z drobnym ciasnym-szczelnym gwintem na zewnątrz a nominał wewnątrz.
Warszawa ul.Grochowska 60. rodzina Kozierańskich od lat zajmuje się silnikami od nie pamiętnych lat. Solidna firma z tradycjami i sercem do tego co robi. Jeżeli z jakiś przyczyn nie mogą czegoś zrobić to przekierują.
Bylejakość w ty wypadku się nie opłaci.
ODPOWIEDZ