Nie wchodzą biegi

Naprawa, wymiana, konserwacja, po prostu pomoc ...

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

bartek121121
Podawacz śrubek
Imię: Bartosz
Miejscowość: Pabianice
Garnek: HJC TR-1
Telefon: 511314939

Nie wchodzą biegi

Post autor: bartek121121 »

Witam was wszystkich jestem nowy,
W zeszłym tygodniu udało mi się kupić er 5 z 1998 mimo tego że już ma trochę lat wygląda super i bardzo mi się podoba. Wczoraj przydarzyła mi się tragedia chciałem wybrać się na przejażdżkę, wyjechałem za bramę rozłożyłem stopkę boczną i zsiadłem aby zamknąć za sobą bramę. I po chwili dobiegł mych uszu hałas odwracam się a moja Kawasaki leży na boku.... Przewróciła się stopka omskła się z płyty chodnikowej wpadła w szparę i poleciała. Na pierwszy rzut oka poleciało szkiełko kierunkowskazu, ułamał się kawałek dźwigni sprzęgła- to wszystko można przeżyć. Gdyby nie to że dźwignia zmiany biegów się skrzywiła( na niej tez się oparł ciężar motoru) i nie wchodzą biegi. Dźwignia pracuje prawidłowo można nią ruszać natomiast nie mogę złapać biegu motor cały czas jest na luzie. Jeżeli tylko wiecie jak rozwiązać ten problem to proszę dajcie znać i pomóżcie mi w tej sytuacji która była dla nie tragedią. Gdybyście byli uprzejmi proszę również pościć sygnał na mój telefon 511-314-939 a ja oddzwonię może przez telefon będzie trochę łatwiej.
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
kondziu4
Motocyklista
Imię: Konrad
Miejscowość: Mrągowo
Numer GG: 10192881

Re: Nie wchodzą biegi

Post autor: kondziu4 »

Wyprostuj dźwigienkę, pchaj moto i próbuj wrzucić jedynkę. Zapala i też biegi nie wchodzą ? Jak pracuje dźwignia biegów ?
bartek121121
Podawacz śrubek
Miejscowość: Pabianice
Garnek: HJC TR-1
Telefon: 511314939

Post autor: bartek121121 »

Dzięki, popchałem moto udało się wrzucić 1 bieg. Natomiast żaden inny nie wchodzi, ale to może przez to że był zgaszony silnik. Natomiast jeżeli go odpale to mam ruszyć na 1 i próbować łapać inne biegi? Jeżeli sytuacja nie wróci do normy to co robić dalej?

-- 15 Kwi 2012, 13:55 --

Udało mi się przejechałem się wkoło domu, natomiast 1 nie chodzi płynnie trzeba trochę ją pomaltretować żeby wskoczyła, jak zrobić by biegi wchodziły jak przed wywrotką?
Awatar użytkownika
jotto
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marek
Miejscowość: Gdańsk
Motocykl: Africa Twin

Post autor: jotto »

Mi też się zgięła ta dźwignia, wyprostowałem ją w imadle. I sprawdź w miejscu, w którym jest przyczepiona do takiej zębatki czy jest dokręcona na maksa. Może po prostu nie łapie Ci tych ząbków?

pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Wrath
Motocyklista
Miejscowość: Prabuty/Poznań
Plecak: F7
Garnek: Nitro NPSi

Post autor: Wrath »

Jesli masz zgaszony to tylko jedynke wbijesz:)

Bedzie gut, kup tylko nowa dzwigienke, za grosze z rozbitkow wyrwiesz. Polecam allegro.
Awatar użytkownika
Pinio
Motocyklista
Miejscowość: Łuków
Plecak: Piękna kobieta;)
Numer GG: 7955778

Post autor: Pinio »

Wrath Dobrze mowi. Na zgaszonym z tego co dobrze pamietam nie beda Ci sie wrzucac biegi procz 1. Odkrec dźwigienke i wyprostuj albo kup nową: http://allegro.pl/dzwignia-zmiany-biego ... 79573.html
Obrazek
Kawasaki Er5 '03 --> Kawasaki ZX6r 636 '02
ODPOWIEDZ