Pytania wszelkie
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
- bet1988
- Motocyklista
- Imię: Wojciech
- Miejscowość: Świebodzice
- Plecak: Ewuś :)
- Garnek: Nitro
Re: Pytania wszelkie
ja bym obczaił świecuchy(odpalał bo wstyd przy drugim, jakby nie chciał
)

Romet Komar -> Honda CB400 T 78' -> Kawasaki ER-5 99'
- Alaila
- Klubowicz
- Imię: Agata
- Miejscowość: Świdnica/Wrocław
- Garnek: uvex
- Motocykl: Honda CBF 125
- Kontakt:
Świece były wykręcane i czyszczone w środe. Obie mają iskrę.
Może i było mu wstyd lub po prostu już mu foch przeszedł bo na nim jeździłam
Może i było mu wstyd lub po prostu już mu foch przeszedł bo na nim jeździłam

Życie masz tylko jedno, więc korzystaj z niego na całego :D
-
- Motocyklista
- Imię: Kamil
- Miejscowość: Jarosław
- Garnek: HJC RPHA 11 Plus
- Motocykl: ZX6R
- Kontakt:
Siemka. Mam pytanie co do czyszczenia gaźników. Czy jest to trudne zadanie? Jestem totalnym laikiem, wcześniej miałem w ręce gaźnik tylko od simsona
także trochę martwię się tym zadaniem. W ogóle podejrzewam, że to gaźnik, bo dziś np. zapaliła mi za drugim razem, co prawda zaraz po myciu zimną wodą, ale nawet normalnie czuje, że jej ciężej, a ostatnio zszedłem prawie do "RES" więc myślę, że zaciągną jakiś syf.
Tak więc obawiam się, że będę musiał na przyszły sezon to zrobić i zastanawiam się czy można to zrobić tak, żeby potem nie trzeba było synchronizować gaźników i ich ustawiać? A jeśli nie (bo z tym na pewno sobie nie poradzę) to ile taka przyjemność może kosztować u dobrego mechanika, który się na tym zna i nie spartaczy tego?

Pytam żeby się rozeznać mniej-więcej w cenach.

Tak więc obawiam się, że będę musiał na przyszły sezon to zrobić i zastanawiam się czy można to zrobić tak, żeby potem nie trzeba było synchronizować gaźników i ich ustawiać? A jeśli nie (bo z tym na pewno sobie nie poradzę) to ile taka przyjemność może kosztować u dobrego mechanika, który się na tym zna i nie spartaczy tego?

Pytam żeby się rozeznać mniej-więcej w cenach.
Kawasaki ER-5 ---> Kawasaki ZX6R 636 '05
Mój garaż!
Łona - ĄĘ
Marzeń się nie odkłada... To na marzenia się składa!
Pigwa
Mój garaż!

Łona - ĄĘ
Pigwa
- Greku_
- Motocyklista
- Imię: Rafał
- Miejscowość: z domu
- Garnek: LS2
Przed kazdym sezonem jesli moto stalo w zime trzeba wyczyscic, ustawic i zsynchronizowac gazniki. Jezeli chcesz zeby moto chodzilo jak nalezy to nie ma zmiluj, albo robisz sam albo do mechanika.
-
- Motocyklista
- Imię: Piotr
- Miejscowość: Ciechanów/Wrocław
- Plecak: Ania
- Motocykl: BMW R 1100 RT
Powiem szczerze, że ER-kę miałem trzy sezony i nie wyciągałem z niej gaźników. Wszystko chodziło jak należy i uznałem, że nie ma co grzebać bez potrzeby. Po zimie odpalała za pierwszym razem, ogólnie nie było najmniejszych problemów.
- jotto
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Africa Twin
Też wychodzę z założenia, że przy gaźnikach grzebiemy tylko jak jest potrzeba.
Regulacja gaźników w serwisie autoryzowanym Kawasaki w Gdańsku to koszt ok. 300 zł. Można to samemu zrobić w 2-3 godziny pod warunkiem, że mamy wakuometr. Zaoszczędzimy 285 zł, 15 zł wydamy na zaworki iglicowe.
Regulacja gaźników w serwisie autoryzowanym Kawasaki w Gdańsku to koszt ok. 300 zł. Można to samemu zrobić w 2-3 godziny pod warunkiem, że mamy wakuometr. Zaoszczędzimy 285 zł, 15 zł wydamy na zaworki iglicowe.

- Greku_
- Motocyklista
- Imię: Rafał
- Miejscowość: z domu
a ja widzac jakos paliw w Polsce wole poswiecic te 2-3 godziny i miec czyste sumienie 

- Corr
- Motocyklista
- Imię: Adam
- Miejscowość: Zabrze
- Motocykl: Kawasaki ZX-6R 05'
To lepiej dołożyć filtry paliwa niż co sezon męczyć się z gaźnikami
Ja zabrałem się za gaźniki z zerowym doświadczeniem w tej dziedzinie, opierając się na poradnikach z internetu. W moim odczuciu nie jest to jakaś strasznie trudna czynność ale jeżeli ktoś nie czuje się na siłach to lepiej oddać do mechanika.
Temat wakuometra był już opisywany na forum, w przypadku 2 gaźników w zupełności wystarczy rurka wypełniona olejem, gdyby w er5 była rzędowa czwórka to byłby większy problem
tutaj odpowiedni temat: http://forum.kawasaki-er5.pl/viewtopic.php?f=38&t=1294 niestety link z yt już nie działa ale są zdjęcia jak ma wyglądać takie urządzenie.

Ja zabrałem się za gaźniki z zerowym doświadczeniem w tej dziedzinie, opierając się na poradnikach z internetu. W moim odczuciu nie jest to jakaś strasznie trudna czynność ale jeżeli ktoś nie czuje się na siłach to lepiej oddać do mechanika.
Temat wakuometra był już opisywany na forum, w przypadku 2 gaźników w zupełności wystarczy rurka wypełniona olejem, gdyby w er5 była rzędowa czwórka to byłby większy problem

Kawasaki Er5 99' -> Kawasaki ZX-6R 636 05'
-
- Motocyklista
- Imię: Piotr
- Miejscowość: Ciechanów/Wrocław
- Plecak: Ania
- Motocykl: BMW R 1100 RT
Co do jakości paliwa to ostatnio się niestety naciąłem na to i serwis gaźników był konieczny. Swoją drogą nie spodziewałbym się, że jakieś trefne się trafi, bo na stacji tankuję od lat każdy rodzaj paliwa..a jednak.
-
- Motocyklista
- Imię: Kamil
- Miejscowość: Jarosław
- Garnek: HJC RPHA 11 Plus
- Motocykl: ZX6R
- Kontakt:
Droga taka zabawa.
Dzięki za odpowiedź. Zobaczę po zimie czy będzie ciężko z odpalaniem i wchodzeniem na obroty no i oczywiście będę kontrolował spalanie paliwa.

Dzięki za odpowiedź. Zobaczę po zimie czy będzie ciężko z odpalaniem i wchodzeniem na obroty no i oczywiście będę kontrolował spalanie paliwa.

Kawasaki ER-5 ---> Kawasaki ZX6R 636 '05
Mój garaż!
Łona - ĄĘ
Pigwa
Mój garaż!

Łona - ĄĘ
Pigwa