Pytania wszelkie

Naprawa, wymiana, konserwacja, po prostu pomoc ...

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

Awatar użytkownika
Dzióbek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michał
Miejscowość: Kalisz
Plecak: Hania
Garnek: Nitro
Telefon: 511483837

Re: Pytania wszelkie

Post autor: Dzióbek »

Zieluchh pisze: -- 14 Mar 2011, 19:03 --

i jeszcze jedno pytanko odnośnie wężyka na odpowietrznik hamulców. Jakiej powinien być średnicy bo miałem taki od kroplówki :)) ale za cienki.
Wężyk do odpowietrzania hamulca kupiłem w zoologicznym (wężyk od akwarium) - 1,20zł za metr :)
PS. Warto wyczyścić zacisk (jakimś alkoholem np. denaturat), nasmarować tłoczki pastą do tłoczków i prowadnice smarem miedzianym.
Jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie - co lubię w życiu robić?...a potem zacznij to robić.
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
Zieluchh
Motocyklista
Imię: Bartek
Miejscowość: Zambrów
Plecak: żona -Ania
Numer GG: 3575206

Post autor: Zieluchh »

dzieki śliczne właśnie tak zrobiłem wężyk od akwarium. Zmieniłem przewód na oplot ale miałem problem z odpowietrzaniem i chyba dalej dobrze tego nie zrobiłem. Proszę o sugestię jak to zrobić?
Żyj i daj żyć!
Awatar użytkownika
Dzióbek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michał
Miejscowość: Kalisz
Plecak: Hania
Garnek: Nitro
Telefon: 511483837

Post autor: Dzióbek »

Nie ma sprawy :)
Co do odpowietrzania:
Dobrze poprosić drugą osobę o pomoc przy "pompowaniu" ew. jak masz długie ręce i zdolności manualne to można samemu :)
1. Odkręcasz dekielek na zbiorniczku płynu.
2. Na odpowietrznik zakładasz klucz (najlepiej oczkowy) "10" i wężyk "od akwarium", drugi koniec wężyka do słoiczka, żeby nie "nachlapać" - płyn hamulcowy może uszkodzić lakier, tworzywa itp. więc lepiej uważać
3. "Pomocnik" naciska kilka razy dźwignię hamulca, następnie naciska i trzyma.
4. "Popuszczasz" śrubę odpowietrznika kluczem i zaraz zakręcasz - pomocnik cały czas trzyma wciśnięty hamulec - po odkręceniu odpowietrznika opór dźwigni zmaleje, ale pomocnik cały czas trzyma wciśnięty hamulec WAŻNE :D
5. "pomocnik" puszcza klamkę hamulca dopiero gdy zakręcisz z powrotem odpowietrznik.
6. Czynności 3,4,5 powtarzasz kilka razy, obserwując wężyk, czy jest w nim czysty płyn, czy z pęcherzykami powietrza - odpowietrzasz dopóki nie poleci "czysty " płyn, bez powietrza - wtedy dokręcasz odpowietrznik (ostrożnie, żeby nie "ukręcić") i zdejmujesz wężyk
7. Podczas odpowietrzania cały czas też sprawdzasz poziom płynu w zbiorniczku, przy kierownicy - pompka nie może "zaciągać" powietrza - w razie potrzeby należy dolewać płynu w trakcie odpowietrzania.
8. Po zakończeniu odpowietrzania należy uzupełnić płyn do MAX. poziomu w zbiorniczku - tak, aby "zapełnić okienko" zbiorniczka - sprawdzić, gdy moto stoi na równym podłożu, na kołach, prosto z kierownicą skierowaną na wprost.
9. Założyć uszczelkę, przykręcić dekielek zbiorniczka i jeździć ;)
Pozdrawiam :)
Jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie - co lubię w życiu robić?...a potem zacznij to robić.
bellic
Motocyklista

Post autor: bellic »

Mam do was pytanko odnośnie oponki na tył. Planowałem zakupić jakąś nufke no ale mam zamiar przeznaczyć na ten cel jakieś 200-300zl. Widziałem coś takiego jak shinko ale zacząłem się rozglądać za używkami, głównie w rozmiarze 150/60 albo 70. Wiadomo ceny są zależne od stopnia zużycia ale ja mam problem bo mam wrażenie że oponki w większości wyglądają bardzo podobnie. Znalazłem kilka ciekawych np. Michelin Road Pilot 2 150/70 za 199 (http://allegro.pl/opona-michelin-pilot- ... 81092.html). Więc proszę powiedzcie mi czy rzeczywiście byłaby ona tyle warta i co powiecie na temat innych http://allegro.pl/listing.php/search?st ... &country=1. Tutaj daję fotke na której mniej więcej widać stan mojej obecnej opony http://www.bikepics.com/pictures/2163316/

Dzięki z góry za wszelkie info
Awatar użytkownika
hagar
Motorowerzysta
Imię: Marcin
Miejscowość: Łódź
Plecak: Kwiatek
Garnek: HJC IS-16 Pike MC1

Post autor: hagar »

Ten Michelin odpada - to rocznik 2006, szkoda 200PLN na oponę na której max jeden sezon pojeździsz. Chociaż ogólnie to Pilot Road 2 są podobno świetnymi oponami, sam zastanawiałem się nad kupnem kompletu, ale ostatecznie zwyciężyły opony Dunlop RoadSmart.
Kawasaki ER5 -> Honda VFR RC36
bellic
Motocyklista

Post autor: bellic »

Skąd wiesz że oponka jest z 2006? To co w takim razie kupić? Jest sens kupić opone za np 80zl?
Szczęka
Motorowerzysta

Post autor: Szczęka »

bellic pisze:Skąd wiesz że oponka jest z 2006?
Po cyferkach obok skrótu DOT - 4806, czyli początek grudnia 2006 roku (48 tydzień 06 rok).
Awatar użytkownika
hagar
Motorowerzysta
Imię: Marcin
Miejscowość: Łódź
Plecak: Kwiatek
Garnek: HJC IS-16 Pike MC1

Post autor: hagar »

Jest podany numer DOT 4806, czyli 48. tydzień 2006 rok.
Co do używanych opon to wydaje mi się, że szkoda kasy na coś takiego. Lepiej wydać 3-4 stówki na nową oponę, na której spokojnie i bezpiecznie zrobisz 5 sezonów bez zajeżdżania jej.
Przyznaję jednak, że moja wiedza jest poparta doświadczeniami samochodowymi, z moto będzie to dopiero mój drugi sezon :)
Kawasaki ER5 -> Honda VFR RC36
Awatar użytkownika
Kamyk
Administrator
Administrator
Imię: Rafał
Miejscowość: Bydgoszcz/Szczecin/Berlin
Plecak: Ewa
Garnek: Shoei XR-1000 / HJC
Numer GG: 2697152
Motocykl: Testowy

Post autor: Kamyk »

Ja tez polecam kupic nowa. Nie warto uzywanej, chyba, ze ma sie 100% pewnosc, ze to opona ma jeden sezon itp. Ale kto sprzedaje opone po jednym sezonie? Nigdy sie nie wie, czy opona nie miala z kolem jakiegos dzwona czy cos innego.

Raz wydane 300-400zl i ma sie pewnosc.

A nie trzeba od razu Dunlopa z wysokiej polki brac ;)
Er5 -> SV 650 K3 -> ST xtz 750 '89 + ...
Awatar użytkownika
DeFi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Rafał
Miejscowość: Września
Plecak: Brak
Garnek: LS2
Numer GG: 9958743
Telefon: 783757397
Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01

Post autor: DeFi »

a co sądzicie o oponach Heidenau ? Polecają mi je w sklepie i cena nie duża. Za tylną oponę chcą 280 zł
Obrazek
Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
ODPOWIEDZ