Wymiana oleju
Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz
-
- Rowerzysta
- Miejscowość: Maszewo
- Plecak: brak :)
- Garnek: Nolan
- Numer GG: 6982489
Re: Wymiana oleju
Poszukaj warsztatu, który ma ogrzewanie na przepracowany olej. Raczej chętnie przyjmą każdą ilość 

-
- Motocyklista
Po pierwsze primo:jak wam się poci uszczelka pod pokrywą zaworową to znaczy że oleju jest trochę za dużo...starsza generacja nie miała odpowietrzenia z odmy i często pociła się pod uszczelką jak oleju było ponad stan(ja się przyznam że sam leję więcej i niekiedy się poci ale wiem ze wypoci nadmiar i będzie dobrze...)
Po drugie:ja polecam metodę wymiany filtra co roku...15zł więcej ale za to mamy czyściutki olej a tak jak mamy stary filtr to brudzi nowy olej(teoria jest taka że filter zatrzymuje syf ale zawsze się trafią jakieś mikrony które się z niego wypłuczą.....
I po trzecie:olej szkodzi na środowisko więc jak go gdzieś zutylizujecie w glebę to się lepiej tym nie chwalić...
a tak na poważnie to warsztaty powinny je bez problemu od was odebrać(jeśli nie będą chcieli to znaczy że sami coś kombinują..)ja stary olej zlewam do beczki i w razie potrzeby zakonserwowania czegoś puszczam go w obieg... 
Po drugie:ja polecam metodę wymiany filtra co roku...15zł więcej ale za to mamy czyściutki olej a tak jak mamy stary filtr to brudzi nowy olej(teoria jest taka że filter zatrzymuje syf ale zawsze się trafią jakieś mikrony które się z niego wypłuczą.....
I po trzecie:olej szkodzi na środowisko więc jak go gdzieś zutylizujecie w glebę to się lepiej tym nie chwalić...

[color=#0040FF]BRACI SIĘ NIE TRACI-to hasło powinno łączyć wszystkich motocyklistów!!!!! :)[/color]
-
- Motocyklista
- Imię: Piotr
- Miejscowość: Ciechanów/Wrocław
- Plecak: Ania
- Garnek: LS2
- Motocykl: BMW R 1100 RT
Co do oleju pytał ktoś czy można wlać orlenowski? Jak najbardziej, parametry są zgodne z takimi jakie powinny być w motocyklu, a więc nie ma przeciwwskazań. Sam miałem na dolewkę jakiś czas orlenowski, ponieważ nie wiedziałem co było wcześniej wlewane,a teraz mam motocyklowy FUCHS 20W50.
-
- Motorowerzysta
- Imię: Filip
- Miejscowość: Poznań
- Plecak: Campus :)
- Garnek: Uvex Ps400s
- Numer GG: 3277759
W moim przypadku po kupnie moto wymieniłem olej na Castrol power 1 racing 10w50, olej syntetyczny. Wcześniejszy właściciel używał takiego oleju i żadnych wycieków czy niepokojących objawów nie ma. Za bańkę 4l na alledrogo z przesyłką trzeba zapłacić 120 zł, więc tragedii nie ma.
- DeFi
- Klubowicz
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Września
- Plecak: Brak
- Numer GG: 9958743
- Telefon: 783757397
- Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01
Filipo: który rocznik masz swojej kawy że jeszcze na syntetycznym śmigasz ? Ja mam 2005 i zalewam go półsyntetykiem. Co prawda nie miałem żadnej informacji jaki olej był wlewany zanim kupiłem kawę (import z Francji) i wolałem nie ryzykować syntetykiem i wypłukaniem silnika w przypadku gdy był wcześniej półsyntetyk.
Z drugiej strony jeżeli wiesz że zawsze był wlewany syntetyk to lepiej jak najdłużesz używać syntetyka (chyba zdrowszy dla silnika)
Z drugiej strony jeżeli wiesz że zawsze był wlewany syntetyk to lepiej jak najdłużesz używać syntetyka (chyba zdrowszy dla silnika)

Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
-
- Motorowerzysta
- Imię: Filip
- Miejscowość: Poznań
- Plecak: Campus :)
- Garnek: Uvex Ps400s
- Numer GG: 3277759
DeFi rocznik mam skromny, bo 99:) Ale moto ma udokumentowany przebieg 24tkm, w Polsce przez 4 lata zrobił 3tkm na oleju syntetycznym, wcześniej(w Belgii) też latała na syntetyku. Tak więc nie będę zmieniał, na półsyntetyk jeśli nie ma niepokojących objawów.
-
- Motocyklista
- Imię: Konrad
- Miejscowość: Mrągowo
- Numer GG: 10192881
Masz rację, w ogóle przechodzenie z przebiegiem na gorszy olej, nie jest według mnie dobre. Silnik w Er5 to nie silnik od jakiegoś ciągnika, że są wycieki itp, więc zmiana raczej nie jest uzasadniona, skoro dobrze na nim pracuje.
- Kamil_HP
- Motocyklista
- Imię: Kamil
- Miejscowość: Aleksandrów Łódzki
- Motocykl: Yamaha FZ8 Fazer
Aukcja z kluczem do wymiany filtrów oleju http://allegro.pl/klucz-do-filtrow-olej ... 10212.html
ER-5 '07 --> SV650S '07 --> FZ8 Fazer'11
- DeFi
- Klubowicz
- Imię: Rafał
- Miejscowość: Września
- Plecak: Brak
- Numer GG: 9958743
- Telefon: 783757397
- Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01
Kamil, daruj sobie ten klucz. Mam takowy i do niczego się nie nadaje. Klucz ślizga mi się po filtrze.

Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
-
- Motocyklista
- Imię: Piotr
- Miejscowość: Ciechanów/Wrocław
- Plecak: Ania
- Motocykl: BMW R 1100 RT
Ja odkręcam i dokręcam ręką. Chyba, że zassie się mocno to śrubokrętem i idzie. Zamiast tego klucza wolę kupić nowy filtr, a jeśli już klucz to lepiej łańcuchowy, nada się i do innych filtrów.