Założenie 2 różnych opon

Naprawa, wymiana, konserwacja, po prostu pomoc ...

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

Awatar użytkownika
jotto
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marek
Miejscowość: Gdańsk
Motocykl: Africa Twin

Założenie 2 różnych opon

Post autor: jotto »

Witam,
z tego co mi wiadomo to w motocyklu można założyć dwie różne opony, pod warunkiem, że mają "jakieś" wspólne parametry?
Niestety nie wiem cóż to za parametry i dlatego mam pytanie do Was, kupiłem sobie na tył oponę:
Pirelli sport demon 130/70/17
a na przód chciałem kupić CONTINENTAL ContiGo! 110/70/17
Czy taka kombinacja jest do przyjęcia ?:)

Pozdrawiam
Obrazek
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
Awatar użytkownika
demon250891
Motorowerzysta
Imię: Adrian
Miejscowość: Ostrów Mazowiecka
Garnek: S650 Shark
Numer GG: 388784

Re: Założenie 2 różnych opon

Post autor: demon250891 »

Postawową sprawą jest zakładanie takich samych rodzajów opon, tj obydwie muszą być diagonalne lub radialne. W tym przypadku jest ten sam rodzaj zatem zakładaj bez przeszkód. Możesz zauważyć lekką różnicę w prowadzeniu na mokrym.
Awatar użytkownika
jotto
Klubowicz
Klubowicz

na tym co ja mam to ja wolę nie jeździć na mokrym :D tak więc różnicy nie odczuję :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Miłosz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Miłosz
Miejscowość: Plewiska/Poznań
Plecak: Monika
Garnek: HJC
Numer GG: 3369519
Motocykl: Gsf 1200N K5

Post autor: Miłosz »

zakładaj, ja mam dwa różne metzelery (inne modele ale o tym samym przeznaczeniu) i jest ok
Awatar użytkownika
Lish
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Karol
Miejscowość: Piaseczno
Plecak: Kiti
Garnek: biały
Telefon: 500366623
Motocykl: fzs600 pies
Kontakt:

Post autor: Lish »

zdania są podzielone, niektórzy mówią, że motocykl będzie się źle zachowywał jak będzie miał dwie różne opony, inni mówią, że bez problemu można tak jeździć. Może chodzi o to co napisał demon ?
Awatar użytkownika
jotto
Klubowicz
Klubowicz

Znajomy (mechanik) powiedział mi, że wiele motocyklistów jeździ na dwóch różnych oponach pod warunkiem, że ich kształt jest taki sam, miękkość podobna (żeby się mniej więcej tak samo zużywały) i właściwości w na mokrym oraz suchym gruncie takie same.

Mówił, że nawet kształt bieżnika może być różny, ale tu już mi się wydaje, że można odczuwać pewne niedogodności w jeździe.
Obrazek
Awatar użytkownika
JeGanG
Motorowerzysta
Imię: Rafał
Miejscowość: Wrocław
Plecak: Nimo
Garnek: Shoei Qwest
Numer GG: 3780283
Kontakt:

Post autor: JeGanG »

Nie wiem czemu chcesz zakładać 2 inne opony, oszczędność która da Ci pogorszenie trakcji.
Możesz założyć bez przeszkód inne opony, ale, tak jak demon powiedział, obie muszą być tego samego rodzaju oplotu, do tego patrz na index prędkości.
Nie polecam Ci takiego zabiegu bo co z tego że założysz za*ebistego demona na na tył, skoro na przodzie będzie budżetowy conti. Tył będzie jeździł inaczej niż przód.
Jak chcesz mieć dobre wyczucie motocykla, kup obie takie same, niezależnie czy chcesz po budżecie, czy coś lepszego.
Awatar użytkownika
jotto
Klubowicz
Klubowicz

A co jeżeli w niektórych motocyklach seryjnie zakładają inne opony na tył i przód, wtedy też motocykliści nie mają dobrego wyczucia?
nie mówię w tym przypadku o założeniu dobrej opony na tył i niskobudżetowej na przód.

PS. Kupiłem dwie takie same :)
Obrazek
Awatar użytkownika
JeGanG
Motorowerzysta
Imię: Rafał
Miejscowość: Wrocław
Plecak: Nimo
Garnek: Shoei Qwest
Numer GG: 3780283
Kontakt:

Post autor: JeGanG »

Nie widziałem jeszcze żeby na seryjnie nowym motorze, który wyjeżdża z fabryki, zamontowane były 2 różne opony.
Nawet jeżeli, to myślę że jest to oparte o jakieś doświadczenia, a nie na zasadzie "może się będzie trzymać".
piter3105
Motocyklista
Imię: Piotr
Miejscowość: Ciechanów/Wrocław
Plecak: Ania
Garnek: LS2
Motocykl: BMW R 1100 RT

Post autor: piter3105 »

Ja w swojej ER mam dwie różne opony, firma ta sama, aczkolwiek bieżnik troszeczkę inny. Nie zauważam żadnych niedogodności z tym związanych. A jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać? Ponadto ER nie jest motocyklem wyścigowym, nie mówię tutaj, żeby kupować jakieś najtańsze buble itd., ale myślę, że niektóre materiały eksploatacyjne nie muszą być z najwyższej półki. Opony fakt, że są bardzo ważne, ale nie przesadzajmy. Różnica może być jak założymy na przód kostkę a na tył normalną szosową. Poza tym nie oszukujmy się, ale wszelkie materiały eksploatacyjne to trochę naciąganie klienta. Bo czym ma się różnić płyn hamulcowy czy chłodniczy do samochodów i do motocykli? JA stosuję DOT 4 i płyn PRESTONE. Taki sam zestaw mam w samochodzie. Skoro parametry są takie same, albo różnią się w bardzo NIEWIELKIM stopniu to po co przepłacać? Mamy płacić za to, że na opakowaniu jest grafika motocykla?..
Troszeczkę się rozpisałem i odbiegłem od tematu, ale myślę, że nikt mi tego nie będzie mieć za złe ;)
ODPOWIEDZ