Pytania wszelkie

Naprawa, wymiana, konserwacja, po prostu pomoc ...

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

Awatar użytkownika
Karcze_
Motorowerzysta
Imię: Karcześ
Miejscowość: Ostrołęka
Plecak: Adidas
Garnek: Ls2 351.1 Naxa F6

Re: Pytania wszelkie

Post autor: Karcze_ »

Mam pytanie odnośnie uszczelki kolektora wydechowego, znalazłem informacje, że jej wymiar to 46x37x4,5, a jak byłem u kumpla w sklepie KAWASAKI to znalazł tylko o grubości 2,5 mm i 3,3 mm, a na allegro nie ma wcale i tu tkwi moje pytanie czy nie będzie przeszkadzało jak będzie troszeczkę cięższa ? Dodam Kawa rok 02'
Pozdrawiam ;)
http://bikepics.com/members/karcze/02er5/
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
piter3105
Motocyklista
Imię: Piotr
Miejscowość: Ciechanów/Wrocław
Plecak: Ania
Garnek: LS2
Motocykl: BMW R 1100 RT

Post autor: piter3105 »

Te okrągłe uszczelki z tego co wiem występują w wielu motocyklach. Sam jak kupowałem to dostałem w sklepie od ręki. Tu masz link na allegro: http://allegro.pl/uszczelka-kolektora-e ... 11503.html . Swoją drogą dziwne, że praktycznie tego nie ma, jeszcze niedawno było zatrzęsienie tych uszczelek.
Awatar użytkownika
Karcze_
Motorowerzysta
Imię: Karcześ
Miejscowość: Ostrołęka
Plecak: Adidas
Garnek: Ls2 351.1 Naxa F6

Post autor: Karcze_ »

O widzisz super, wielkie dzięki, u mnie w sklepie były dostępne tylko max 3,3 mm.
http://bikepics.com/members/karcze/02er5/
rudi27
Podawacz śrubek
Imię: Wojtek
Miejscowość: Wrocław
Garnek: Nolan N104

Post autor: rudi27 »

Ja po malowaniu kolektorów , kupiłem uszczelki 46x36,5x4 myślicie, że się nadadzą? Jak odpaliłem moto to leciał dym, ale to chyba farba się jeszcze wypalała po malowaniu, później jakby przestało lecieć. Jakby było nieszczelne to naprawdę głośno by chodził silnik?
piter3105
Motocyklista
Imię: Piotr
Miejscowość: Ciechanów/Wrocław
Plecak: Ania
Garnek: LS2
Motocykl: BMW R 1100 RT

Post autor: piter3105 »

Heh pamiętam jak mi leciał dym, to nie dało się jechać od tych oparów farby:P Żeby silnik chodził głośno to naprawdę musiałoby być kompletnie nieszczelnie. Przy małych nieszczelnościach praca może być zmieniona, ale nie to, żeby był jakiś huk. Jest to raczej takie "pufanie". No ciężko mi to opisać:P
rudi27
Podawacz śrubek

Kolejne pytanie świeżaka, jak wciskam przedni amor na hamulcu, podczas postoju to pod koniec coś strzela, jakby w główce ramy

film: http://youtu.be/9LQVOWv9zOQ

Jeden kolega mi powiedział że to łożysko główki ramy jest do wymiany. Natomiast drugi, że łożysko jest spoko, bo nie ma przeskoków jak się kręci kierownicą na boki(z podniesionym przednim kołem), ale nie wie co tak strzela. Jakieś pomysły? Na wszelki wypadek zamówiłem już łożyska.
Awatar użytkownika
Corr
Motocyklista
Imię: Adam
Miejscowość: Zabrze
Motocykl: Kawasaki ZX-6R 05'

Post autor: Corr »

Raczej problem tkwi w lagach albo przednim kole jeżeli łożysko główki ramy jest ok, pewnie nie wiesz kiedy ostatnio był zmieniany olej w amorach z przodu? na filmie wyglądają na dosyć miękkie skoro możesz go tak głęboko dobić na postoju. A co do dźwięku to nie wiem czy lagi da się źle poskładać żeby uzyskać taki hałas, jedyne co mi przychodzi na myśl to śruby wkręcane od spodu(zaznaczone na foto) albo jakieś uszkodzenie wewnątrz.
Obrazek
ale żeby je sprawdzić trzeba wyjąć ośkę więc zacznij od sprawdzenia nakrętki ośki, śrub zaciskających końcówki lag na ośce i tych od zacisku hamulcowego bo te też mogą być za to odpowiedzialne, a nie trzeba nic rozbierać do dokręcenia :D

Żeby wyeliminować układ hamulcowy możesz tak dobić zawieszenie stojąc przy ścianie żeby nie wciskać hamulca.

Czy ten hałas jest słyszalny w czasie jazdy?
Kawasaki Er5 99' -> Kawasaki ZX-6R 636 05'
Rafał
Motocyklista
Imię: Rafał
Miejscowość: Cc B-100
Garnek: HJC-HQ1

Post autor: Rafał »

A znowu u mnie przy ok 70km/h i puszczeniu kiery przód shimme łapie, przy kupnie sprawdzałem to, ale przy predkosci ok 100km/h i nadal przy takiej jest ok :| co to może być? Źle koło wyważone? Bo na 99.99% moto nie było puknięte
Kanc1erz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michał
Miejscowość: Ornontowice k/Gliwic
Garnek: Scorpion EXO-1200
Numer GG: 8278420
Motocykl: SV-650SF

Post autor: Kanc1erz »

Rafał pisze:A znowu u mnie przy ok 70km/h i puszczeniu kiery przód shimme łapie, przy kupnie sprawdzałem to, ale przy predkosci ok 100km/h i nadal przy takiej jest ok :| co to może być? Źle koło wyważone? Bo na 99.99% moto nie było puknięte
-złe balansery (nieoryginalne) - ciężko dostać oryginały
-źle wyważone koło (lub koła) - koszt dwie dyszki
-niedokręcone łożysko główki ramy lub nadające się do wymiany - dokręcenie ok. 30zł, wymiana ok. 150zł (razem z łożyskiem)
-krzywa felga (lub felgi) bądź zniszczone opony - opony wiadomo, a prostowanie felg nie wiem ile może kosztować..
-krzywe półki/lagi - wymiana cholernie droga, prostowanie nie zawsze opłacalne/możliwe
ER-5 1998r. Od 07.04.2014r.
SV650S 2007r. Od 29.04.2018r.
Chętnie pomogę również w zakresie projektowania elektroniki oraz szeroko rozumianej informatyki i komputerów.
rudi27
Podawacz śrubek

Corr pisze:Raczej problem tkwi w lagach albo przednim kole jeżeli łożysko główki ramy jest ok, pewnie nie wiesz kiedy ostatnio był zmieniany olej w amorach z przodu? na filmie wyglądają na dosyć miękkie skoro możesz go tak głęboko dobić na postoju. A co do dźwięku to nie wiem czy lagi da się źle poskładać żeby uzyskać taki hałas, jedyne co mi przychodzi na myśl to śruby wkręcane od spodu(zaznaczone na foto) albo jakieś uszkodzenie wewnątrz.
Obrazek
ale żeby je sprawdzić trzeba wyjąć ośkę więc zacznij od sprawdzenia nakrętki ośki, śrub zaciskających końcówki lag na ośce i tych od zacisku hamulcowego bo te też mogą być za to odpowiedzialne, a nie trzeba nic rozbierać do dokręcenia :D

Żeby wyeliminować układ hamulcowy możesz tak dobić zawieszenie stojąc przy ścianie żeby nie wciskać hamulca.

Czy ten hałas jest słyszalny w czasie jazdy?
Przed wymianą uszczelniaczy było tak samo, lagi złożone jak na obrazku w serwisówce i olej 10W zalany, więc to chyba nie to.

Jak dojechałem do ściany i napierałem to tak samo strzela i dźwięk jest raczej u góry nie przy lagach.

W czasie jazdy podczas hamowania wydaje mi się, że czuję jakiś luz(przód-tył), ale nie wiem czy sobie nie wkręcam tego, no i słychać jedynie przy samym zatrzymaniu pyknięcie, bo jak jadę szybciej to nie ma szans, żeby usłyszeć.
ODPOWIEDZ