Robiłem wczoraj małą trasę moją Kawą i podczas jazdy przy ok 140 km/h licznik zaczął wariować tzn skakał z 140 na 120 później jak zwolniłem to z 100 na 80, aż zatrzymał się na 90 ( w tym czasie kilometry nabijało ) , jakiś kilometr dalej przestało nabijać kilometry, i teraz wzkazówka tak stoi cały czas na 90 km/h. Dzisiaj odkręciłem linkę okazało się że jest ona ukręcona przy wejściu koło koła, później włożyłem ją samą górą do licznika i próbowałem obkręcić kombinerkami ale nie da rady, tak jakby się zaciął . Nową linkę tak czy siak już zamówiłem, ale nie będę jej narazie zakładał bo podejrzewam że tą też ukręci.
Miał ktoś podobną sytuację ? Ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić ?
Pozdrawiam LWG
Ostatnio zmieniony 19 maja 2014, 22:02 przez Panks55, łącznie zmieniany 1 raz.
Musisz rozebrać licznik bo to tam jest przyczyna. Jeśli przez jakiś czas kilometry biło to znaczy że linka napędzała licznik. Awarii uległ mechanizm magnetyczny z włosem zegarowym. Zablokował się na 90- ce i stoi dając opór na linkę co w konsekwencji spowodowało jej ukręcenie. Jak się w liczniku nie narobiło bigosu to da się to z zegarmistrzowską cierpliwością naprawić.
Miałem przypadek że wypadła rolka ze stanem dziennym skutecznie blokując cały mechanizm. Efekt był podobny.