Co to takiego ??

Naprawa, wymiana, konserwacja, po prostu pomoc ...

Moderatorzy: Miłosz, Kamyk, lucek, bartoszto, jotto, Kanc1erz

outlive
Rowerzysta
Miejscowość: Wrocław

Co to takiego ??

Post autor: outlive »

Witam,
Za mną kolejny dzień pracy na motorem. Odkręcając pokrywę przedniej zębatki natknąłem się na takie coś (fotka poniżej).
Czy ktoś byłby tak uprzejmy i powiedział mi od czego jest ta biała wtyczka z uciętymi kablami i gdzie jest jej drugi koniec ?
I jeszcze jedno szybkie pytanie. Synchronizacje wykonuje się śrubą na przepustnicy pomiędzy gaźnikami ? pytam bo chce się upewnić!

Obrazek
Sklep Motocyklowy Warszawa - moto NUMiK
Awatar użytkownika
Corr
Motocyklista
Imię: Adam
Miejscowość: Zabrze
Motocykl: Kawasaki ZX-6R 05'

Re: Co to takiego ??

Post autor: Corr »

Co do szybkiego pytania to tak ;)

Jeżeli chodzi o wtyczkę to nie pomogę za bardzo bo nie znam się na elektryce, jedyne co mi przychodzi to czujnik stopki bocznej, czy moto gaśnie jak ruszysz z rozłożoną stopką? niektórych to denerwuje i odłączają "zbędny" czujnik...
Kawasaki Er5 99' -> Kawasaki ZX-6R 636 05'
outlive
Rowerzysta
Miejscowość: Wrocław

Post autor: outlive »

Na początku też myślałem że to czujni stopki. Ale to nie to. Czujnik jest (patrz zdjęcie) za biała wtyczką przyczepiony do ramy. Tak nawiasem mówiąc muszę go odkręcić i przeczyścić, bo parę razy zdarzyło że po złożeniu nóżki moto nie reagował na zapłon. Trzeba było stopkę ponownie wyciągnąć i schować.
Może ktoś inny ma pomysł do czego służy ta wtyczka i gdzie jest jej drugi koniec ;).
A może znajdzie się ktoś tak dobry i zerknie pod osłonę (raptem chyba 5 śrubek do odkręcenia) i sprawdzi gdzie znajduję się drugi koniec :)
Awatar użytkownika
DeFi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Rafał
Miejscowość: Września
Plecak: Brak
Garnek: LS2
Numer GG: 9958743
Telefon: 783757397
Motocykl: Yamaha FJR 1300 '01

Post autor: DeFi »

zdejmij izolację z końcówek i rozpleć przewody. Zobaczysz co się będzie działo. Jak nie będziesz mógł odpalić, to czujnik bocznej stopki.
Inna możliwa opcja to czujnik ciśnienia oleju. Czyli po rozpleceniu kabli powinna wciąż się palić kontrolka na liczniku.

Z serwisówki kabelki czarny i zielony pasują to czujnika bocznej nóżki.
Clipboard01.jpg
Obrazek
Kawasaki ER-5 '05 -> Kawasaki ZR-7 '00 ->Yamaha FJR 1300 '01
http://www.bikepics.com/members/defi/01fjr1300/
ODPOWIEDZ